reklam

02 Mayıs 2003 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

İnşaat Mühendisleri Odası Bingöl Depremi ile ilgili Basın Açıklaması Yayınladı

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Bingöl'deki depremle ilgili olarak bir basın açıklaması yayınladı. 

"Ülkemizin depremselliği göz önünde bulundurulduğunda İnşaat Mühendisliği sektörüne, özellikle sektörün denetlenme sistemine çok büyük önem verilmesi gerekliliği kaçınılmazdır. Son yıllarda tanık olunan depremlerde yaşanan problemler ve sistem bozuklukları, 1 Mayıs 2003 tarihinde meydana gelen Bingöl Depremi'nde bir kez daha gündeme gelmiştir. İnşaat Mühendisleri Odamızın yapı stoku ve denetim üzerine her fırsatta dile getirdiği gibi yalnızca mühendislik uygulaması bakış açısından değil, idari olarak da çok önemli eksiklikler ve gereksinimler bulunmaktadır.

Mevcut yasal düzenlemeler öncesinde uygulanmakta olan 595 No.lı Kanun Hükmünde Kararname gereği İnşaat Mühendisleri Odası'na birtakım yetkiler verilmiş bulunmaktaydı. Ancak, tam olarak yeterli olmayan bu yetkilendirmenin dahi zamanla adım adım geri çekildiği, ve son haliyle Oda denetim ve yetkilerinin tamamen azaldığı bilinmektedir. Türkiye inşaat mühendisliği sektörü, sağlıklı ve tarafsız denetim sağlayabilecek bir otoriter kurum olmadıkça gerektiği gibi uygun yapılaşmaya gidemeyecektir. Projelendirme ve imalat aşamalarında yanlış ve denetimsiz uygulamaların yapılması yüksek maliyetli ve yetersiz yapılanmaya yol açmakta, bunun sonucu olarak da tüm depremlerde tanık olunan ciddi kayıplar ortaya çıkmaktadır.

Genel olarak denetim düzeneğine ve yetkilendirme mekanizmasına bakıldığında, Sayın Bakan Erkan Mumcu'nun "Sistem çökmüştür, deprem altında kalan sistem olmuştur, tek tek suçluyuz." açıklaması tarihe manidar bir biçimde geçecektir. Sistemin eksiklikleri ve denetimsiz bir yapılaşmanın açıkça görüldüğü böyle bir ortamda idari otoritelerin bakanlar düzeyindeki yetkilileri aracılığıyla şikayet etmesi kabul edilir bir davranış değildir. Bulunan mevkiinin sorumluluklarının yerine getirilmesi, beklenebilecek en doğal taleptir, ve bu talep yerine getirilmediğinde yönetimin hiçbir mazereti olmayacaktır. Sistemin olması gereken düzene göre elden geçirilmesi ve gerekli kurumsallaşma yapısı oluşturulmadıkça çözüm üretilemeyecektir. Yaşanan her felaketin ardından taziye ve üzüntü bildiren duygusal açıklamalar yapmak artık kamuya ve duyarlılığını koruyan sektörel kesime hiçbir şey ifade etmemektedir.

Yeni Kamu İhale Yasası, tüm eksikliklerine rağmen, 2886 sayılı yasa uygulamasına kıyasla daha olumlu bir yaklaşım içermektedir. Yasada gördüğümüz bazı eksiklik ve aksaklıkları gerek Sayın Bakan Zeki Ergezen'e gerekse bakanlık kurumlarına iletmiş durumdayız. Şaşırtıcı tenzilatlarla gerçekleştirilen ihalelerde denetim sorumluluğunu alan kişi ve kuruluşların görevlerini yerine getirmediğini açıkça görmekte, ve bu nedenle denetimde kurumsallaşma gerekliliği görüşünü desteklemekteyiz. İnşaat Mühendisleri Odası olarak kendi üyelerimizin faaliyetleri üzerinde, meslekten men etmeye varabilecek yetkilerimiz mevcutken, kamuda görev yapan hiçbir mühendisin meslek odalarına kayıt zorunluluğu olmadığından denetimsizlik neredeyse resmi bir hale getirilmektedir. Bu eksiklik devam ettiği müddetçe de kamusal yapılanmada denetim uygulaması adına adım atılması söz konusu değildir.

Deprem felaketinin olabildiğince az hasar ve kayıpla atlatılması dileğimizle, İnşaat Mühendisliği disiplininin Türkiye'deki uygulamalarında yasal düzenlemeler ve denetim sistemi oluşturma gerekliliğinin bir kez daha altını çizeriz."
Arkitera

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Yerel Yönetimler ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 12 Mayıs'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: İhsan Bilgin
Konuşmacılar:
Cem İlhan, Nevzat Sayın, Hasan Topal

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz