reklam

02 Mayıs 2003 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Kamu Yapıları Hala Depreme Dayanmıyor

Okul, lojman, adliye vb. kamu yapıları, hemen her depremde ilk yıkılan binalar arasında yeralmaya devam ediyor. Devletten iş alabilmek için yüzde 60'lara varan oranlarda fiyat kırımına giden müteahhitlerin, fiyat farklarını en ucuz, dolayısıyla kalitesiz malzeme ve uygulamayla telafi çabası, inşaat sürecindeki denetim eksiklikleriyle de birleşince, deprem güvenliği olmayan kamu yapıları ortaya çıkıyor.

Bu noktada, yapınının ana iskeletini oluşturan betonarme taşıyıcı sistemdeki beton üretim ve uygulama kalitesi çok önemli. Betonarme taşıyıcı sistemin yapının genel maliyetindeki payı yüzde 10'larda kalmasına karşın, sıva, boya, fayans, parke vb "görünür" yan malzemelere gösterilen cömertlik ve titizlik, taşıyıcı sisteme gösterilmiyor.

Yönetmelik "en az C 20 betonu kullanılmalı" diyor
1998 tarihli Afet Yönetmeliği uyarınca, 1. ve 2. sınıf deprem bölgelerinde, okul, hastahane vb toplu bulunulan yapılarda kullanılması zorunlu en düşük beton dayanım sınıfı C 20 (C 20, cm² başına 200 kg basınca dayanıklılığı ifade ediyor). Ancak, son depremlerde Türkiye Hazır Beton Birliği ve üniversitelerin işbirliğiyle depremde yıkılan kamu binalarında yapılan teknik incelemeler, bu değerin çok altında, hatta standart dışı, elle dökülen betonların kullanıldığını gösteriyor. Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinin inşaat mühedisliği bölümlerinden 11 profesörün imzasıyla, 17 Ağustos 2001'de yayınlanan "Betonda Kalite Deklerasyonu" uyarınca ise güvenli ve dayanıklı bir yapı için kullanılması zorunlu en düşük beton dayanım sınıfı C 30. Avrupa ülkelerindeki yapılarda en yaygın kullanılan en düşük beton dayanım sınıfı C 30 - 40 iken, Türkiye'de C 20'ler yeni yeni yaygınlaşıyor.

THBB Bingöl'e inceleme ekibi gönderiyor
Türkiye Hazır Beton Birliği, önceki depremlerde olduğu bu depremde de, yıkılan binaların beton üretim ve uygulama kalitesinin tesbiti için bir araştırma yaptıracak. Türkiye Hazır Beton Birliği ve Gaziantep Üniversitesi'nin işbirliğiyle, akademisyen ve mühendislerden oluşturulan bir ekip, depremde yıkılan yapılarda beton kalitesine ilişkin teknik incelemeler yapmak amacıyla Bingöl'e gidiyor. İncelemenin sonuçları bir rapor halinde ilgili kuruluşlara ve kamuyouna duyurulacak.

Kamu yapıları Yapı Denetim Yasası'nın kapsamı dışında
2001 yılında çıkan ve halen 19 pilot ilde geçerli olan 4708 Sayılı Yapı Denetimi Yasası, hazırlanışı sırasında bu konuda pek çok eleştiri almasına karşın, kamu yapılarını kapsamıyor. Kamu inşaatları, Bayındırlık ve İskan İl Müdürlükleri'nin denetiminde. Bununla birlikte, pek çok bakanlık ve kamu kuruluşunun, inşaat işlerinden sorumlu kendi birimleri bulunuyor ve denetimleri bu birimler yapıyor. Ancak, kamu yapılarının deprem veya başka bir nedenle zarar görmesi durumunda, ilgili kişi ya da birimlerin herhangi bir sorumluluğu bulunmuyor. Oysa, söz konusu yasa uyarınca kamu yapıları dışındaki inşaatlarda, inşaatın malzeme kalitesi ve uygulama sürecinin denetiminde tek yetkili kılınan yapı denetim kuruluşları, inşaatın taşıyıcı sistemindeki hasarlara için 15 yıl, diğer bölümleri içinse 2 yıl sorumlu tutuluyor.
Arkitera

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Yerel Yönetimler ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 12 Mayıs'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: İhsan Bilgin
Konuşmacılar:
Cem İlhan, Nevzat Sayın, Hasan Topal

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz