reklam

02 Mayıs 2003 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Müteahhit-siyasetçi cinayetleri devam ediyor

Dün sabaha karşı Bingöl'de depremin en çarpıcı yanı daha ilk saatlerinden itibaren okul yatakhanesinde yaşanan felaket oldu. Çeltiksuyu mevkiindeki yatılı ilköğretim okulunun 3 katlı yatakhanesi, gecenin üç buçuğunda 198 öğrenci ve bir öğretmenin başına çöktü.

Dün akşam saatlerinde hâlâ enkaz altında 80 kadar yavru vardı. Aralarından kaçının bir daha güneşi göreceği, tatil gelince köyüne döneceği günleri iple çekeceği, kaçının büyüyünce doktor, polis, gazeteci, hâkim, öğretmen, mühendis olma düşü kurabileceği belli değildi.
Dün büroca bütün günümüz, sanırım Türkiye'nin büyük çoğunluğu gibi o yavrulara yanmakla geçti.

Onlar bin bir sıkıntı içindeki yoksul ailelerin kendisini kurtarsın, belki bizi de kurtarır umuduyla, adam olmaları umuduyla, devletin kıt imkânlarıyla yapılabilmiş o okula gönderdikleri yavrular, yavrularımızdı. Zaten ömürleri boyunca yoklukla, baskılarla, acılarla yoğrulmuş aileler, yıkılan o bina ile yalnız yavrularını değil, bugüne ve geleceğe inançlarının yerine konulamaz bir parçasını da yitirdiler.

Sorumlusu belli
Dün yaptığımız araştırmalar, bu binanın yıkılışı altında da çarpık siyaset-ticaret ilişkilerinin bulunduğu kanımızı güçlendirdi.
Okul binasını yapan müteahhit kardeşler, Şeref ve Muttalip Bozkuş. İhaleyi aldığı sırada, DYP-SHP koalisyonu hükümette. Milli Eğitim Bakanı DYP'li Nevzat Ayaz. İhale Devlet Planlama Teşkilatı'nın programında bulunmamasına karşın, hükümet partilerinin kontrolündeki TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda
verilen bir teklif uyarınca bakanlığa verilen talimat uyarınca, bakanlık tarafından açılmış. İhaleyi kazanan Şeref Bozkuş ise DYP'nin, bir dönem il yönetim kurulunda da görev yapmış bir üyesi. Üstelik Bingöl'de yıkılan başka binalarda da Bozkuş kardeşlerin imzası var. Bozkuş kardeşler daha sonra yaptıkları kötü inşaatlar nedeniyle devlet ihalelerinden yasaklanmışlar ve Hilal Köylü'nün saptadığına göre, 21 Mayıs 2003'e kadar da yasakları devam ediyor.

Dün Bingöl'de deprem olduğu için biz bu bilgileri bulabildik. O dönem daha kaç partili müteahhidin, kaç okul ve yatakhane ve kamu binası ihalesi aldığını, onların şimdi ne durumda olduğunun şu an kolaylıkla saptama imkânımız yok. Ama Bozkuş'ların yalnız olmadıkları kesin. Ha, bir ayrıntı daha. Yerel kaynaklardan saptadığımız kadarıyla, Şeref Bozkuş, DYP'nin iktidar olamayacağını anlayınca, 3 Kasım 2002 seçimleri öncesi AKP'ye yanaşmaya çalışmış. Ancak AKP'ye üye olduğu yönünde bir bulgu yok, kendisine orada yer bulamamış.

Müteahhit siyasetçi tipi
Ancak bu çabasının Bingöl gibi küçük bir şehirde yaygın biliniyor olması bile kendi başına yeterince çok şey gösteriyor.
Tük siyaseti maalesef şimdiye dek Bozkuş kardeşler gibilerinin omuzlarında bugünlere geldi. Özellikle 12 Eylül 1980 sonrasında siyaset işçilere, memurlara, aydınlara kapandıkça, yerel eşrafa, devlet ihalesiyle zengin olma hedefindeki müteahhitlere, devlet bankası pazarlayan işbilen komisyonculara açıldı. Kimi siyasetçi, siyasetini kolaylıkla sürdürme imkânını bu kolay para kaynaklarında gördü. Üstelik para somut olarak kimsenin cebinden çıkmıyordu. Ama tek tek her birimizin vergilerinden oluşan devlet bütçesinden harcanıyordu. Böylece oluşan parazit bir ilişkiyle Türk siyaseti de, ekonomisi de bugünlere geldi.

Bozkuş kardeşlerin malzemeden çalıp çırpmasıyla yapılan okul yatakhanesinin
yoksulluklarından kurtuluş umuduyla Bingöl köylerinden kopup gelen o yavrucukların başına yıkılmasıyla biz bu insanı kahreden tabloyu yeniden konuşuyoruz.

Peki Bozkuşlar nasıl aldılar o ihaleyi?
Ayaz o ihaleye nasıl, kimin telkini, ya da baskısıyla imza attı? DPT programında olmayan ihaleler açılması için teklifleri kim, kimler sundu TBMM komisyonuna? O tekliflere bilerek, bilmeyerek kimler el kaldırdı?

Sistemdeki arızayı teşhis etmek gerekli, ama tek başına tedavi sağlamıyor. Tedavi için o isimleri tek tek bulmamız, mahkeme karşısına çıkarmamız gerekiyor. Suçlama ortada kalınca, suçlu ortadan kayboluyor, geriye sadece suç ve kurbanları kalıyor.
Radikal - Murat Yetkin

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Yerel Yönetimler ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 12 Mayıs'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: İhsan Bilgin
Konuşmacılar:
Cem İlhan, Nevzat Sayın, Hasan Topal

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz