reklam

02 Mayıs 2003 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Tarih kimin umurunda

İstanbul Erkek Lisesi, Haydarpaşa Garı ve Sirkeci Postanesi'nin de aralarında bulunduğu İstanbul'daki 40 kurum ve kuruluşun özelleştirilmesi ile kentin tarihi dokusuna ağır bir darbe daha vurulacak...

İstanbul Defterdarlığı'nca Maliye Bakanlığı'na sunulan projeyle, asırlık binalar otel haline dönüştürülerek 1 katrilyon 250 trilyon liralık gelir elde edilmesi planlanıyor. Özelleştirilecek binalar arasında yer alan İstanbul Erkek Lisesi'nin öğrencileri, velileri ve yöneticileri de okullarına sonuna kadar sahip çıkmaya kararlılar...

İstanbul Defterdarlığı Eminönü ve Fatih'i turizm bölgesi ilan edip buradaki asırlık binaları otele dönüştürmeyi planlıyor. Aralarında, Atatürk 'ün ''lise'' unvanını ilk kez verdiği İstanbul Erkek Lisesi, mahkeme kararı ile ''1. derecede korunması gereken kültür varlığı'' ilan edilen İTÜ Taşkışla binası, Sirkeci Büyük Postane ve Haydarpaşa Garı'nın da bulunduğu 40 kurum ve kuruluşun özelleştirilmesi ile kentin tarihi dokusuna ağır bir darbe daha vurulacak.

Velilerin isyanı...
İstanbul Defterdarlığı'nın Maliye Bakanlığı'na sunduğu proje ile asırlık binalar butik otel haline dönüştürülerek 1 katrilyon 250 trilyon liralık gelir elde edilmesi planlanıyor. Ancak defterdarlığın projesi kapsamında özelleştirilecek binalar arasında yer alan İstanbul Erkek Lisesi'nin öğrencileri, velileri ve yöneticileri de okullarına sonuna kadar sahip çıkmaya kararlı görünüyorlar. İstanbul Lisesi'nde görüşlerini aldığımız eğitimciler, bu fikri öğrencilerin de, velilerin de, yönetimin de olumsuz karşıladığını söyleyerek şunları aktardı:

''Bir eğitimci olarak okulların satılmasına karşıyım. Yeni okullar açmakta zorlanılırken mevcut okulların satılmak istenmesi inanılır şey değil. Burası aynı zamanda köklü bir bina, kültürel değerlerimize de sahip çıkmamız gerekiyor.''

İstabul Lisesi Koruma Derneği Başkanı Hüseyin Yeşil de İstanbul Lisesi'nin özelleştirilmesine karşı 1997 yılından beri mücadele ettiklerini anımsatarak bu okulun devlet lisesi olarak kalması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

'Lisemize bulaşmasınlar'
Yeşil, ''İstanbul'da bir sürü otel var, bizim lisemize bulaşmasınlar. Bu ve benzeri girişimler her zaman sonuçsuz kalacaktır'' dedi. İstanbul Lisesi Öğrenci Birliği adına yapılan açıklamada ise İstanbul Lisesi'nin 120. yılına girdiği ifade edilerek ''Cumhuriyet döneminde ilk kez lise unvanı Atatürk tarafından bizim okulumuza verildi. Okulumuzun satılmasına sonuna kadar karşıyız ve bunun için mücadele edeceğiz'' denildi. Bu projenin fazla ciddi bulunmadığının kaydedildiği açıklamada, İstanbul Lisesi'nin bu bina ile artık bütünleştiği dile getirildi. Açıklamada, ''Türkiye'nin en iyi devlet okullarından biriyiz. Binanın satıldıktan sonra gerçekten butik otele dönüştürüleceğine ilişkin şüphelerimiz var. Okul bu bina ile bütünleşmiş durumda. Devlet, bize destek olması gerekirken eğitim yapılan bir yeri elinden çıkarmaya bakıyor'' denildi.

İTÜ'nün binaları
Taşkışla binasının inşaatı, Galatasaray'da ahşap bir binada bulunan Mekteb-i Tıbbiye'nin yeni bir yere ihtiyaç duymasıyla 24 Şubat 1847'de Abdülmecit 'in de katılımıyla başladı.

1849 yılında okul konusundaki karar değiştirilerek yapının kışlaya dönüştürülmesine karar verildi. Bunun üzerine binanın içi yeniden yapıldı. Kırım Savaşı sırasında Fransız askerlerine hastane olarak tahsis edilen kışla, bir süre boş kaldı. 1861 yılında Abdülaziz tarafından onarıldı. Taşkışla binası 10 Temmuz 1894 depreminde hasar gördü ve D'Aronco tarafından onarıldı. Balkan Savaşı sırasında yine hastane olarak kullanılan bina 1944 yılında İTÜ'ye tahsis edildi. Mimar Prof. P. Bonatz ve Prof. E. Onat tarafından onarılan bina, dikdörtgen planlı bir yapıdır.

Neoklasik çizgiler...
Yapının yalın bir şeması vardır. Uzun kanatlar boyunca geniş bir orta koridor, dar kanatlarda da bir tarafı orta avluya bakan koridor uzanır. Katlar, kulelerin birer yanında yer alan geniş ve görkemli mermer merdivenlerle bağlanır. Cephelerde ve mimari öğelerde neoklasik bir çizgi egemendir. Orta avluyu çevreleyen bina yüzeylerinde, dış cephelerden farklı olarak yarım daire kemerli pencereler kullanılmıştır.

Ölçülendirilmesinde ve cephelerin tasarımında gösterilen özen, orta avluyu yaşayan bir mekân haline getirmiştir. Anıtsal bir görünümü olan büyük ıhlamur ağaçlarıyla ve ortasındaki oval havuzuyla bu orta avlu, Taşkışla'nın günümüzde de en canlı mekânlarından biridir.

Korunması gereken miras
Daha önce de özelleştirilmesi gündeme gelen İTÜ'nün Taşkışla binasının ''1. derecede korunması gereken kültür varlığı'' olduğuna karar verilmişti. Gümüşsuyu'ndaki bina da tarih sahnesine 1862 yılında kışla olarak adım attı. Bina, 19. yüzyıldaki inşaat faaliyetleri içinde gerçekleştirilen Batılı anlamdaki kışla yapılarının sade plan şemasını tekrarlar. İTÜ bünyesinde kullanılan yapı batı cephesinde iki katlı, Dolmabahçe'ye bakan cephesinde ise bodrum üzerinde dört katlıdır. Barok mimari tarzında yapılan merdiveni, yapının günümüze dek değişmeyen tek öğesidir.
Cumhuriyet

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

UIA 2005 Uluslarası Logo Tasarımı Yarışması

Son başvuru tarihi:
09.05.2003

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz