reklam

05 Mayıs 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

4 ihmal faciaya yol açtı

Depremin ardından Bingöl'de incelemelerde bulunan mimar ve mühendisler, yıkımın eksik malzeme, işçilik hatası, denetimsizlik ve rüşvetten kaynaklandığını vurguladılar. İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi'nin ön raporunda, yıkılan binaların kamu ve özel olarak ayrılması gerektiği belirtildi. Kamu binalarının denetimsiz olarak niteliksiz müteahhitler tarafından teknik özelliklere özen gösterilmeden inşa edildiğine dikkat çekilen raporda, Çeltiksuyu YİBO'nun bu tür yapılara en güzel örnek olduğu ifade edildi. Raporda, binalarda betonarme betonunun normal değerlerin çok altında mukavemete sahip olduğuna dikkat çekilerek ''Betonarme demir işçiliği yetersizdir; tamamen dağılmış beton içinde agrega yerine taş parçaları bulunmaktadır'' denildi. 

Raporun sonuç bölümünde ise yapım, uygulama ve denetimde sorumlulukları olan idare ve müteahhitlerin yasal cezalara çarptırılmaları istendi. Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Müdürü Ahmet Cengiz de yıkımın temel nedeninin güvenli ve sağlıklı yapı yapılmaması olduğunu vurguladı. İmar ve yapı mevzuatının bürokrat ve kontrolörlük mekanizmalarınca suiistimal edildiğine işaret eden Cengiz şöyle konuştu: ''Bürokratlar, teknik elemanlar rüşvet almakta, müteahhitler rüşvet vermekte, müteahhitler ihalelerde işbirliğine gitmekte, idareler anlaşmalı iş vermekte ve yüksek kırımla iş yaptıran idareler hırsızlığa göz yummaktadır. 

Aslında söylediklerimiz bilinmeyenler değil, herkesin üç maymunu oynamasından dolayı ifade edemedikleridir.'' Bingöl'de incelemelerde bulunan Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Salih Bayraktutan da hasarın fazla olmasının temel nedeninin yanlış işçilik olduğunu belirterek "Bingöl'de zemin ve projelerin iyi olduğunu gördük. Ancak depremin etkisinin fazla olmasının nedeni işçilik hatasıdır. Bu nedenle 6.0 büyüklüğünde olan depremin verdiği hasar 9.0 şiddetindeki depremin verdiği hasar gibi olmuştur" dedi.
Cumhuriyet

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Personel arayanlar, iş arayanlar, ilan vermek isteyenler, artık Arkitera Kariyer sayfalarında buluşuyor.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz