reklam

05 Mayıs 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Denetimin adı var

Uzmanlar, Yapı Denetim Yasası'nın her türlü suistimale açık olduğunu ileri sürüyor. Yasada detay eksiklikleri var. Çok iyi yönetmelikler çıktı ama uygulanamıyor. Bingöl faciası da denetim eksikliğinden kaynaklandı

Bingöl'de meydana gelen 6.4 şiddetindeki deprem, 57'nci Hükümet döneminde yürürlüğe giren Yapı Denetim Yasası ile ilgili tartışmaları yeniden gündeme getirdi. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi Başkanı Kemal Türkaslan, Yapı Denetim Yasası'nda detay eksiklikleri olduğunu belirterek, 'Çok iyi yönetmelikler, çıkıyor ancak uygulanmıyor' dedi. Türkaslan'a göre, beş üyeden oluşan Yapı Denetim Komisyonu, Türkiye genelinde denetleme yapmak ve yapı denetim şirketlerine gerekli belgeleri vermekle yükümlü ama, ağır bürokratik işlemler denetim görevini yapamasını frenliyor ve sistem her türlü suiistimale açık.

Sorumluluk süresi 15 yıl
Türkaslan şunları söyledi: Yapı Denetimi Yasası'ndan önceki yasada da birçok eksiklikler vardı. Bunların düzeltilmesi için İMO olarak sürekli uyarılarda bulunduk. Ama Midyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olduk. Yeni yasayla, düzeltilmesini beklediğimiz birçok konu birer birer iptal edildi. İnşaatın kontrolünü bir şahıs yapıyordu. Çıkarılan yeni yasayla bir şirkete dönüştürüldü, yani kurumsallaştırıldı. Yasaya göre, yapı denetim şirketleri, yapıdan 15 yıl sorumlu oluyor ve

15 yılın sonunda hiç bir sorumlulukları kalmıyor. Bu çok büyük bir yanlış, garanti süresi gibi. Depremin ne zaman olacağı belli değil ki, buna neden süre koyuyorlar.

Hazır numunelerle test
Yapı denetim şirketleri, fenni mesullerin yaptığı işlerin biraz kapsamlısını yapıyor. Örneğin betondan numune alınması ve labaratuvarlarda denetlenmesi gibi maddeler var. Ancak numunelerin adı var, kendisi yok. Laboratuvar raflarından hazır numuneler indirilerek deneyler yapılıyor ve rapor veriliyor. Yapı denetimi doğrudan mühendis ve mimarların konusu. Mühendis ve mimarların bulunduğu kurumlar da meslek odalarıdır. Yeni yasa meslek odasına tepki yasası olduğu için meslek odasını tamamen bir kenara attılar. Yapı denetim şirketlerinin mühendis ve mimarları belgeyi Bayındırlık Bakanlığı'ndan alıyorlar. Oysa çağdaş ülkelerin hepsinde bu belgeyi doğrudan meslek odası veriyor. Bizde de öyle olmalı.

Denetleyenin denetimi yok
Yapı denetim şirketlerinin de kağıt üzerinde değil yerinde denetlenmesi ve çalışmalarının izlenmesi gerekir. Bayındırlık Bakanlığı'nda yapı denetim şirketlerini denetleyen 5 kişilik bir Yapı Denetim Komisyonu var. Onun dışında başka kimse denetleme yapamıyor. Komisyonun görevleri arasında yapı denetim şirketinin kuruluş belgelerini onaylamak, bunlara bakmak, artı bir yığın soruna cevap vermek var. 5 kişi nasıl olur da Türkiye genelinde tüm denetim şirketlerini denetler? Sonuç olarak yapı denetim şirketlerinin de denetimi doğal olarak yapılamıyor.

Yasa güdük çıktı
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi Başkanı Türkaslan, 'Yasayı uygulayan Bayındırlık Bakanlığı'ndan bile bu yasaya tepki var' diyerek bunların düzeltilmesi için alt birimlerde çalışmalar başlatıldığını açıkladı. Türkaslan, 'Yasanın şantiye şefliğinin olmaması gibi detay eksikleri de var. İnşaatın her aşamasını denetleyen ve her birimde mesleğin kendisiyle ilgilenen kişilerin mutlaka bulunması gerekir. Para alışverişiyle ilgili, arsa sahibi, mal sahibi, müteahhit ve yapı denetim kuruluşu var. Bunların arasında da sorunlar var. Bunların düzenlenmesi lazım. Yasa bu haliyle güdük yasa durumunda' dedi.
Akşam

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Güngör Kaftancı
06 Mayıs 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Güngör Kaftancı hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz