reklam

06 Mayıs 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Üç bin yıllık anıtlar ahır oldu

Karaman'ın Ermenek İlçesi Kaledibi mevkiinde Frigler tarafından üç bin yıl önce yapılan kaya anıtları, köylüler tarafından yıllardır ahır olarak kullanılıyor. Kayalardan doğduğuna inanılan Bereket Tanrıçası Kibele için yapılan ve M.Ö. 1000 yılına ait olan tarihi anıtlarda, artık hayvan besleniyor.

Ermenek Kalesi'nin altındaki 10 metre yüsekliğinde ve üç metre genişliğinde ön cepheleri çiçek ve hayvan figürleriyle süslü anıtlara sahip çıkılamamasından yakınan Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Adil Tırpan, Kültür Bakanlarını suçlayarak şunları söyledi: ‘‘Anıtların üç bin yıl önce açık hava tapınakları olarak yapıldığı ve açılan oyuklara Frigler'in Tanrıça Kibele için hediyeler bıraktığı biliniyor. Maalesef eğitim sistemimizde Anadolu kültürüne yer verilmediği için, insanlar bu eserleri kendi kültürünün bir parçası olarak görmüyor ve barbarca kullanıyor. Atatürk zamanında tarihe önem verilmiş, korumaya yönelik çeşitli kurumlar açılmıştı. Fakat bugün bakanın biri çıkıyor, çıplak heykele tükürüyor, bir başka bakan ‘Grek eserleri Yunanistan'a, Roma eserleri ise Roma'ya' diyebiliyor. Daha önce de pek çok tarihi eser kurşunlanmış tahrip edilmişti. Bu tür olaylar Anadolu kültürüne yabancı olduğumuzun göstergesidir. Biz kendimizi orta Asya'ya itmeye çalışırken Alman bilim adamları defalarca bölgeye gelip araştırma yapıyor.’’

Yıllardır kullanılıyor
Tarihi anıtları ahır olarak kullanan köylülerden biri de 61 yaşındaki İbrahim Sucu. Üçgen alınlıklı kaya anıtında koyun besleyen Sucu bölgeyi ziyarete gelen turistlerin ahırları görünce şaşırdığını söyledi. Sucu, evlerine yakın olduğu için anıtları ahır olarak kullandıklarını belirterek, bunun hayvanlar için de kolaylık sağladığını ifade etti. Anıtlarda koyun, eşek, tavuk gibi hayvanlar beslediklerini vurgulayan Sucu, yıllardır kimsenin kendilerine karışmadığını da sözlerine ekledi.
Hürriyet

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Yerel Yönetimler ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 12 Mayıs'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: İhsan Bilgin
Konuşmacılar:
Cem İlhan, Nevzat Sayın, Hasan Topal

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz