reklam

06 Mayıs 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul Hayvanat Bahçesi uygulama aşamasında

Planlama, kentsel tasarım ve peyzaj tasarımını; İTÜ bünyesinde, Prof.Dr. Ahmet Cengiz Yıldızcı, Prof.Dr. Cengiz Giritlioğlu, Dr. Mehmet Ali Güzer, Neslihan Palaoğlu, Erdem Dişli ve Onur Yüzer'den oluşan ekibin yaptığı İstanbul Hayvanat Bahçesi Projesi uygulama aşamasında. Hayvanat bahçesinde yeralan genel tesislerin ve hayvan barınaklarının mimari tasarımı ise Selim Velioğlu, Umut İyigün ve Murat Aksu'dan oluşan ekip tarafından yapıldı.

Gaziosmanpaşa-Cebeci arasındaki 2 bin hektarlık boş alanda uygulanacak proje ile 250 hektar alan üzerine kurulacak hayvanat bahçesi iki etapta bitirilmesi düşünülüyor. 135 hektarlık birinci etabın 70 hektarı safari parkı, 65 hektarı ise normal hayvanat bahçesi olacak ve 2003 yılında bitirilecek. Hayvanların doğal ortamlarında barındırılacağı hayvanat bahçesinde, her türden hayvan bulunacak. Hayvanat bahçesinin içine bir sürüngen evi, bir de çocuk hayvanat bahçesi yapılacak. Çocukların hayvanlara dokunarak sevebileceği bahçede, filler kafeslerde olmayıp özgür olarak dolaşabilecekler.

İstanbul Hayvanat Bahçesi tamamlandığında hayvanların gereksinimi ve konforu, ziyaretçilerin gereksinimi ve konforu gibi birbirine zıt iki işlevin birarada yer alacak. Bu nedenle ziyaretçilere hayvanları göstermek, tanıtmak, hayvanlara ise vatanlarındaki doğal koşulları, atmosferi ve hayvan psikolojisine uygun mekan organizasyonu genel kriterler olarak belirlenmiş ve bu doğrultuda planlama ve tasarım kararları geliştirilmiş.

Hayvan barınakları hareketli topografyada doğal arazi ile bütünleşecek şekilde yer alacak. Hayvanların doğal ortamlarına yakın düzenlemeler yapılacak. Bu amaçla kimi hayvanlar için yumuşak zeminler oluşturulurken bazı hayvan grupları için sert zeminler ve kayalıklardan bazıları için ise su ögelerinden yararlanılarak düzenlemeler geliştirilecek.

İstanbul Hayvanat Bahçesi yazın olduğu kadar kışın da ziyaretçilerin ilgisini çekecek şekilde organize edilerek, yol sistemi düzenleme alanında oluşturulan ve yaprağını döken ve dökmeyen ağaçlarla zenginleştirilmiş. Yapılacak diğer yollarla ziyaretçilere değişik perspektifte bakış açılarının sunulması amaçlanıyor.

Bunların dışında İstanbul Hayvanat Bahçesi'nde, çeşitli büyüklüklerde gösteri merkezleri, konferans salonları ve kapsamlı bir hayvanat hastanesi de bulunacak.






Arkitera

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Personel arayanlar, iş arayanlar, ilan vermek isteyenler, artık Arkitera Kariyer sayfalarında buluşuyor.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz