reklam

08 Mayıs 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

İnşaatçı Irak yolunda

Irak'ın yeniden yapılandırılması ile imarı sürecinde etkin rol oynamaya hazırlanan kuruluş ve firmalar, çalışmalarına hız verdi. Çalışmalar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye Müteahhitler Birliği ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Dışişleri Bakanlığı'nın eşgüdümünde kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarından temsilcilerin katılımıyla Ankara'da yapılan toplantılardaki eylem planları çerçevesinde sürdürülüyor. Tepe Grubu 1.5 yıl önce Bağdat yakınlarında ihaleyle aldığı iki hastanenin yapımını üstlenirken, Alarko Holding ve Enka İnşaat gibi büyük firmalar da Irak'ta rol almak isteyen diğer firmalar arasında bulunuyor.

UND'den Bağdat'a büro
UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, Irak'ın imarında Türk firmalarının 5.5-6 milyar dolarlık bir pay alacağını belirterek, bunun yaklaşık 1.2 milyar dolarının nakliye sektöründen beklendiğini söyledi. Nuhoğlu, "Kısa vadeli eylem planlarımızın içinde Bağdat'ta bir büro açmak da var" dedi.

İngiltere, Fransa ve Almanya' dan Irak'a yoğun bir şekilde taşıma olacağını belirten Nuhoğlu, "Yurtdışından, Avrupa ülkelerinden gelip Irak'a yapılan taşıma sayımız 3-5 bin arasındaydı. Bunun 20 bin sefere kadar çıkacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Türk-Amerikan İş Konseyi Başkanı Vural Akışık da, ABD'de yerleşik elemanları bulunduğunu belirterek, "Bu elemanları, ABD'li yetkililerle sürekli görüştürüyoruz ve buradan aldığımız bilgileri de firmalara iletiyoruz" açıklamasını yaptı. ABD'li müteahhitlerin alt müteahhitleri olarak çalışmak isteyen firmalara ilişkin kayıtların yapıldığını anlatan Akışık, Türk firmalarına nasıl yardımcı olabilecekleri konusunda Türk-Irak İş Konseyi üyeleri ile bir araya geldiklerini ve ilişkilerin geliştirilmesi için DEİK'in TÜSİAD'la mayıs ayı sonunda ABD'ye seyahat yapmayı planladığını söyledi. Akışık, ABD Kongre Üyesi Robert Wexler'la geçtiğimiz haftalarda İstanbul'da yaptıkları toplantıda da Türklerin Irak'tan iş alacağının söylendiğini ifade etti.

Tepe Grubu Şirketleri Yönetim Kurulu Azası Ali Kantur, Bağdat civarında yaklaşık 1.5 yıl önce iki hastanenin yapımı için açılan ihaleyi kazandıklarına işaret ederek, bu kapsamda Irak Sağlık Bakanlığı ile 50 milyon euro'luk hastane için anlaşma imzaladıklarını, inşaata BM onayından sonra başlanacağını belirtti.
Alarko Holding Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu da, İngiliz ile ABD firmalarının, saha ve şantiye işlerinin büyük bölümünü ABD'yi destekleyen ülkelerin müteahhitleri arasında paylaştırılabileceğini dile getirdi. Alarko' nun Irak'taki projelerinin yaklaşık yedi yıl öncesine dayandığını belirten Yavrucu, şöyle konuştu: "Irak'taki şartlar çalışmak için uygun hale geldiğinde kaldığımız yerden devam edeceğiz."

Enka İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Güler, Irak'ın imarında 50 milyar dolarlık bir pazar olabileceğini, Enka olarak çıkan işlere göre değerlendirme yapıp, uygun şartlar sağlayan ihalelere gireceklerini dile getirdi.
Radikal

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Yerel Yönetimler ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 12 Mayıs'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: İhsan Bilgin
Konuşmacılar:
Cem İlhan, Nevzat Sayın, Hasan Topal

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz