reklam

09 Mayıs 2003 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Bingöl'de yıkılan binaların betonu da elle yapılmış

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), Gaziantep Üniversitesi ve İTÜ'nün işbirliğiyle hazırladığı "Bingöl Depremi Beton Araştırma Raporu"nu, İstanbul'da düzenlediği bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı.

THBB Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Gürdal, yatılı ilköğretim okulu başta olmak üzere, Bingöl'deki depremde yıkılan binalardan getirilen örnekleri gazetecilere göstererek, "Yapı malzemesi biliminde tanımlandığı şekliyle bunlara beton denmesine olanak yok" dedi. "Bingöl'de hazır beton santralı olmayışının bahane olamayacağını" belirten Gürdal, "Türkiye bugün Avrupa ülkelerine dahi mobil beton santaralı ihraç ediyor. İstenseydi, Bingöl'deki kamu yapıları şantiyelerine de kısa sürede hazır beton santralları kurulabilirdi!! dedi. Türkiye'de elle beton üretiminin kesinlikle yasaklanması, gerektiğini vurgulayan THBB YK Başkanı Gürdal, standart dışı ve KGS belgesi olmayan hazır beton kullanımına izin verilmemesi ve yapılarda dayanıklılık için en az C 30 sınıfında beton kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

Gaziantep Ü. İnşaat Müh. Blm. Yrd.Doç.Dr.Ahmet Öztaş da, yaptıkları deneylerde, bu binalarda, şantiyede elle karıştıırlarak hazırlanmış betonların kullanıldığının anlaşıldığını söyledi. Öztaş, Afet Yönetmeliği'ne göre, bu bölgede en az C 20 (Santimetrekarede en az 200 kg yüke dayanıklı) beton kullanılması gerekirken, deney sonuçları bu değerin yarısını bile tutmuyor. YİBO'ndan alınan parçaların test sonucu C 8 - 9 iken, civardaki diğer konut ve okul binalarından alınan parçaları arasında, test sonucu C 4 çıkan dahi var., Bingöl'den getirilen parçalardaki 15 - 20 cm çapındaki taşları göstererek, "Standarda göre en fazla 32 milim, yani 3.2 santim olması gereken agregalar ya böyle çok büyük ya da ufalanacak kadar küçük." diyen Ahmet Öztaş, bunun nedeninin bilgisizlik, bilinçsizlik ve denetimsizlik olduğunu ifade etti.

Toplantıya katılan İTÜ İnşaat Fakültesi Yapı Malzemesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Ali Taşdemir de, Marmara, Afyon ve Adana Depremleri'nin beton araştırma raporlarını hatırlatıp, basının her depremde yalnızca fay hattı tartışmalarını haber yapmasına değinerek, "Fay hatlarını değiştiremeyiz. Bizim için önemli olan yerin altında değil, üstünde neler olup bittiği. Bu tür raporları her deprem sonrası açıklıyoruz. Facianın nedenleri hep aynı. Zemin, proje, malzeme ve uygulama yetersizliği; bilinçsizlik ve denetimsizlik. Ama, sesimiz duyulmuyor" dedi. Taşdemir, Afet Yönetmeliği'nde öngörülen C 20 beton sınıfının, 2001'de açıkladıkları Betonda Kalite Deklerasyonu'nda da vurguladıkları gibi, bir an önce C 30'a çıkartılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Toplantıda konuşan Hazır Beton Kalite Güvence Sistemi (KGS) Genel Sekreteri Prof. Dr. Hulusi Özkul da, Türkiye'de 500'e yakın hazır beton santralı bulunduğunu, ancak bunların THBB üyesi olan 223'ünün KGS Belgesi'ne sahip olduğunu belirterek, kullanıcıların denetimden geçmiş, KGS belgeli hazır beton talep etmeleri gerektiğini vurguladı.

THBB YK Başkan Vekili Cengiz Koca da, KGS'nin şu an için yalnızca THBB üyelerini kapsayan gönüllü bir denetim olduğunu, bunun en kısa zamanda tüm üreticilere zorunlu bir denetim mekanizmasına dönüşmesi için devletten ilgi beklediklerini kaydetti.

Bingöl Depremi Beton Araştırma Raporu'nu görmek için tıklayın. 
(6.94 KB Zip dosyası)

Arkitera

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

TÇMB Mimarlık Yaz Okulu

Bu yılki proje konsepti "Kent Gözlüğü" olarak belirlenen "TÇMB Mimarlık Yaz Okulu"na kayıt olmak için tıklayın. 

05-13 Temmuz 2003, 
Kadıköy Kalamış Parkı İstanbul

Son Başvuru Tarihi: 
30 Mayıs 2003

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz