reklam

10 Mayıs 2003 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Konutlara onay

Bakan Ergezen, 2005 Üniversite Oyunları için kurulacak olimpiyat köyünün önündeki imar engelini kaldırdı...

Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen, uzun süredir bekletilen bir konuyu çözüme kavuşturdu. Ergezen, "Universiade Oyunları" için Uzundere'deki konut alanının 1973'te yapılan imar planını iptal etti. Girişimleri sonucu İzmir'e mutlu haberi veren Vali Yusuf Ziya Göksu ise, "Dediğini yapan Bayındırlık Bakanı'na İzmirliler adına minnettarız" dedi. Vali Göksu'nun Ankara'dan aldığı 8 sözün 1'incisi daha dönmeden yerine getirildi.

Acil toplantı
Vali Göksu'nun iletmesi üzerine harekete geçerek imar sorununu çözen Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen, Bakanlıkta acil toplantı yaptı. Bakan Ergezen'in başkanlığında gerçekleşen toplantıya Müsteşar Sabri Erbakan, Teknik Araştırma Uygulama Genel Müdürü Feridun Duyguluer, Bakanlık İmar İşleri Şube Müdürü Filiz Gökçen ve İzmir Bayındırlık Müdür Yardımcısı Levent Ekiz katıldı. Yapılan acil toplantı sonunda konut alanının 1973 yılında yapılan imar planının yürürlülüğünü kaybettiği görüşüne varıldı.

Yetkiyi devretti
Toplantı sonunda alanın mevcut imar planı iptal edilirken, yeni bir imar planı yapılarak ruhsatlandırma yetkisinin Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesi kararı alındı. Alınan kararı değerlendiren Müsteşar Erbakan, Büyükşehir Belediyesi'nin 1/25 bin, 1/5 bin ve 1/binlik imar planları hazırlayarak uygulamaya koyarak ruhsatlandırma yapabileceğini söyledi. Bayındırlık Bakanlığı'nın İzmir'in önünü tıkayan bir tavrı olmadığını belirten Erbakan, "Konak Pier sorunu da bize dayatılmıştı. Onayı verdik. Üniversiade alanıyla ilgili önemli bir sorun yoktu. İmar planını iptal ederek bu sorunu da çözdük. Büyükşehir Belediyesi yeni bir imar planı hazırlayarak ruhsatlandırma yapabilir" dedi.

Kararın avantajı
İmar tasdik yetkisini Bayındırlık Bakanlığı'ndan devralan Büyükşehir Belediyesi, konut alanının 1/25 bin, 1/5 bin ve 1/binlik imar planlarını onaylayıp ruhsatlandırma yapabilecek. Yasalara göre 1/25'binlik planları sadece Bayındırlık Bakanlığı onaylayabiliyor. Ancak Bayındırlık Bakanlığı, istisna durumlarda 1/25 binlik plan onaylama yetkisini belediyelere devredebiliyor.

Sorun neydi?
Olimpiyat Konutları'nın inşa edildiği alandaki sorun, bir grup arsa mağdurunun 1/5 binlik planla 1/25 binlik planların birbirine uymadığı gerekçesiyle mahkemeye başvurmasıyla ortaya çıktı. Balçova'daki arsa mağdurları, planların iptali istemiyle İkinci İdare Mahkemesi'ne dava açmıştı. Mahkeme ara karar olarak yürütmenin durdurulması yönünde karar vermiş, Büyükşehir Belediyesi de bu karara uyarak bir süre önce inşaatına başlanan Olimpiyat Konutları'nı durdurmuştu. Mahkemenin kararına itiraz etmeyen Büyükşehir yeni 1/25 binlik planları hazırlayıp Bayındırlık Bakanlığı'na onaya göndermişti. Bayındırlık Bakanlığı ise, Vali Göksu'nun isteği üzerine tasdik yetkisini Büyükşehir Belediyesi'ne devretti.

15 bin gönüllü
İzmir'de 5-15 Temmuz 2005 tarihlerinde gerçekleşecek bu büyük organizasyona 170 ülkeden 8 bini aşkın sporcu ve teknik adamın katılması bekleniyor. Bu arada organizasyon süresince yaklaşık 15 bin civarında üniversiteli gençlerden oluşan bir gönüllü ordusunun görev yapması öngörülüyor.

Piriştina: Artık engel kalmadı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, 2005 Üniversiade Oyunları için yapılacak konutların önünde Bayındırlık Bakanlığı'nın aldığı kararla hiçbir engel kalmadığını söyledi. Piriştina, "1973'te yürürlüğe giren 1/25 binlik planlar 30 yıllıktı. Geçerliliğini yitirdi. Bakanlık, 1989'daki planı zaten onaylamamıştı. Üst plan olarak engel kalmadı. Belediye'nin yaptığı 1/5 bin ve 1/1000'lik planlar olimpiyat köyü için yeterli olacak henüz daha elimize plan ulaşmadı. Ancak bu ulaşmasa da olimpiyat köyü için engel kalmadı" dedi.
Yeni Asır

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Sibel Bozdoğan
20 Mayıs 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Sibel Bozdoğan hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz