reklam

10 Mayıs 2003 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Tramvay Moda’yı böldü

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Moda'da yapımına başladığı 3.4 milyon dolarlık Nostalji Tramvayı semt sakinlerini ikiye böldü. Kadıköy-Bostancı arasındaki ulaşımı rahatlatacak tramvay hattı bekletilirken bu projenin başlatılmasına anlam veremediğini belirten Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ‘‘Ray döşenen dar sokaklarda yangın çıkmaması için dua ediyoruz’’ diyor.

37 yıl önce kaldırılan Kadıköy-Moda tramvayının İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce yeniden gündeme getirilmesi semtte tramvay tartışması başlattı. Semt sakinlerinin çoğunluğu dar sokaklarda trafik sıkışıklığı yaratacağı, gürültüye neden olacağı, Bahariye Caddesi'nde ağaçlandırılan bölgeye zarar vereceği gerekçesiyle projeye karşı çıkarken bir grup vatandaş ulaşım kolaylığı sağlayacağını savunuyor.

Tramvay güzergahının geçtiği Caferağa ve Osmanağa mahallelerinin muhtarları tramvay yapılması için Büyükşehir Belediyesi'nden herhangi bir talepte bulunulmadığını söylüyor.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ise Kadıköy-Bostancı arasındaki trafiği rahatlatacak tramvay projesi bekletilirken Nostalji Tramvayı projesinin başlatılmasının semte herhangi bir kolaylık sağlamayacağı görüşünde.

Muhtar: Modalı tepkili
30 bin nüfuslu Caferağa Mahallesi'nin 20 yıllık muhtarı ve Moda Gönüllüleri ikinci başkanı Oğuz Saraçoğlu tramvay konusunda Modalıların tepkisini anlatıyor:‘‘Proje gündeme geldiğinde olumlu tepkiler geliyordu. Ancak ray çalışmaları başlayınca olumsuz bakanlar çığ gibi büyüdü. Şimdi tramvayı isteyen bir kişiye rastlamıyorum. Tramvayın günde 10 bin kişi taşıyacağı söyleniyor. Bu imkansız. Çünkü Kadıköy-Moda arasındaki İETT otobüs seferleri kısa süre önce yolcu olmadığı için kaldırıldı.’’

Osmanağa Mahallesi'nin 23 yıllık muhtarı Ata Görgün ise tramvayın Moda'nın ulaşım sorununa çözüm getirmeyeceğini, güzergahının yanlış seçildiğini söyledi. Tramvayın ulaşım olanağı kısıtlı olan Yoğurtçu Parkı Caddesi'nden geçmesinin daha uygun olacağını savunan Görgün bu görüşünü belediyeye de aktardı.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ise projenin Büyükşehir Belediyesi'nce gerçekleştirildiğini, amacının yolcu taşımak yerine geçmişi anmak olduğunu hatırlatıyor:

‘‘Tramvay, Moda'da dar sokaklardan geçtiği için tepki yarattı. Biz hattın Moda Vapur İskelesi'nin önünden dönmesini istedik, İETT kabul etmedi. Büyükşehir'den asıl isteğimiz, öncelikle Fahrettin Kerim Gökay ve Şemsettin Günaltay Caddeleri üzerinden sefer yapacak Kadıköy-Bostancı cadde tramvayı. Bu proje Kadıköy'ün trafik sorununu çözecektir. Moda tramvayı semte kolaylık getirmez. Rayları döşenirken bile keşmekeş başladı. Bazı sokaklara girmek olanaksız hale geldi. Çalışmalar bitmeden inşallah yangın çıkmaz diye dua ediyorum.’’

İETT: Anket yaptık
1966'da seferine son verilen Kadıköy-Moda tramvayı geçen yaz Büyükşehir Belediyesi tarafından gündeme getirildi. İETT yetkililerinin verdiği bilgiye göre, telefonla yapılan anketlerde semt sakinlerinin yüzde 71'inin Nostalji Tramvayı projesine olumlu baktığı görüldü. Proje bölgeye asılan pankartlarla Modalılara duyuruldu.

Nostalji Tramvayı, Kadıköy Meydanı'ndan hareket edip, tercihli yolu izleyecek ve Bahariye Caddesi'ni takip ederek Mühürdar Caddesi üzerinden tekrar Kadıköy Meydanı'na gelerek bir daire çizecek. 10 istasyonun bulunacağı hatta dört vagonlu üç katar ring servis yapacak.

Projenin 2 bin 800 metrelik ray döşeme ihalesini 3.4 milyon dolar bedelle Yüksel İnşaat üstlendi. Raylar Polonya'dan sağlandı. Vagonlar Almanya'dan alınacak ve henüz maliyetleri belli değil. Tramvay hattının şubat ayında başlayan hat döşeme işlemi kapsamında güzergah üzerindeki sokakların altyapısı yeniden ele alındı. Bu arada 1992'de trafiğe kapatılan ve yeşillendirilen Bahariye Caddesi kazıldı. Caddede hattın geçtiği bölgedeki yeşil alanlar kaldırılırken havuzlar da yıkılacak.

Semt sakinleri ne diyor?

Mehmet Kutlugerez (Bahariye esnafı)
Esnafa kazanç sağlamaz
60 yıldır Bahariye'de pastane işletiyorum. Yıllar önce caddeden tramvay geçerdi. O zamanlar cadde tenhaydı, şimdi akın akın. Caddeyi kaplıyorlar, tramvaya yer kalmadı. Bahariye trafiğe kapalı bir alandı. Tramvayın buradan geçmesi esnafa kazanç sağlamaz. Bahariye yerine Yoğurtçu Parkı'ndan geçse daha iyi olurdu.

Buket Derelioğlu (Sanatçı)
İskele yürüyüş mesafesinde
32 yıldır Modalıyım. Tramvay için semt sakinlerinin fikri alınmadı. Semtimizde ulaşım sorunu yok. Çarşı, pazar, iskeleler yürüyüş mesafesinde. Bir otomobilin zor geçtiği, park yeri bulunamayan semtimizin sakinleri şimdilik yapılanların farkında değil. Tramvayın bu güzergáhta sokak aralarından geçerken apartmanlarda yapacağı gürültü ve titreşim, fren ve zil sesi semt hepimizi rahatsız edecek.

Erol Aydınlı (emekli uzakyol kaptanı)
Bizim için lüks
35 yıldır Moda'da oturuyorum. Nostalji tramvayı bizim için lüks. Bu projeye 3.4 milyon dolar harcanacak. Bu para resmen sokağa atılacak. İstanbul'da acil çözüm bekleyen yüzlerce sorun var. Onları halletsinler. Kimler köşeyi dönecek anlam veremiyorum. Bir süre çalıştıracaklar kısa sürede de seferden kaldırırlar. Olan vatandaşın parasına olur, çektiğimiz azap yanımıza kár kalır.

Canan Üçerler (Ev hanımı)
Çocuklarımız tramvay zevkini tadacak
Nostalji tramvayı fikrini sevdim. Yapıldığı zaman çok iyi olacak. Kadıköy'den Bahariye’ye kadar yürümek zorunda kalmayacağız. Çocuklarımıza da tramvayın zevkini tattıracağız. 3.4 milyon dolar harcanıyormuş. Para önemli değil, insanlara hizmet etmesi önemli. Gürültü rahatsız edecek, diyorlar. Çevrede o kadar çok gürültü var ki tramvayın sesi duyulmaz bile.
Hürriyet

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Sibel Bozdoğan
20 Mayıs 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Sibel Bozdoğan hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz