reklam

14 Mayıs 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Prof. Görür'den fay açıklaması

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Görür, Bingöl depreminde kırılan fay üzerinde yapılan araştırmalara göre, depremin Doğu Anadolu fayı üzerinde meydana gelmediği ve fayın uzanımının kuzeybatı-Güneydoğu olup Doğu Anadolu fayına dik olduğunu söyledi. Görür, depremin Doğu Anadolu fayının Bingöl'ün kuzeyinde kalan parçasında gerilimleri artırdığını güneyinde ise azalttığını da kaydetti.

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, ''Çalışmalar sonucunda Bingöl depreminde hangi fayın hareket ettiği, oluşan kırığın doğrultusu, uzunluğu, derinliği ve daha hangi bölgeleri risk altına aldığı veriye dayalı olarak tespit edilmiştir'' dedi.

Prof. Dr. Görür, Bingöl depremine ilişkin Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, her depremden sonra depremin ilk dakikalarından itibaren o deprem hakkında bilgi verilip, uzun yorumlar yapıldığını hatırlattı.

Bu bilim dışı anlayışın birçok ciddi bilimadamının ve kurumların uyarısına rağmen sürdürüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Görür, Bingöl depreminde de genel ve ansiklopedik bilgiye dayalı açıklamaların yapıldığını vurguladı.

Prof. Dr. Görür, depremin hemen ardından TÜBİTAK MAM, Yer ve Deniz Bilimleri Araştırma Enstitüsü ve Deprem Acil Gözlem Araştırma ekiplerinin, veri toplamak amacıyla bölgeye gittiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Bu çalışmalar sonucunda depremde hangi fayın hareket ettiği, oluşan kırığın doğrultusu, uzunluğu, derinliği ve daha hangi bölgeleririsk altına aldığı veriye dayalı olarak tespit edilmiştir. TÜBİTAK MAM'ın çalışmaları 1 Mayıs Bingöl depreminin çeşitli medya ortamlarında açıklandığı gibi Doğu Anadolu Fayı üzerinde meydana gelmediğini ve gene söylendiği gibi sol yönlü olmadığını ortaya koymuştur. Bu deprem Karakoçan Fayı'nın 10 kilometre kuzeyinde ve ona paralel Hano Çayırı Fayı üzerinde sağ-yanal atımlı olarak gerçekleşmiştir.

Fayın uzanımı Kuzeybatı-Güneydoğu olup Doğu Anadolu Fayı'na diktir. Bu deprem ile fayın 20-22 kilometrelik bir parçası kırılmıştır. Kırılma yüzeyden itibaren 8-10 kilometre derinlikteki biralan içerisinde meydana gelmiştir. Depremde ortaya çıkan ortalama yer değişiminin 80-100 santimetre olabileceği hesaplanmıştır. Bu deprem Doğu Anadolu Fayı'nın Bingöl'ün kuzeyinde kalan parçası üzerinde normal gerilimleri artırmış, güneyindeki parçası için normal gerilimleri azaltmıştır.''
Hürriyet

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Personel arayanlar, iş arayanlar, ilan vermek isteyenler, artık Arkitera Kariyer sayfalarında buluşuyor.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz