reklam

15 Mayıs 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Bir uyarı daha

Fırat Üniversitesi Rektörü, Bingöl'ün kuzeybatısından Sancak'a kadar uzanan bir fay hattı olduğunu belirterek, ana fayın Doğu Anadolu fayını tetiklemesinin beklendiğini öne sürdü

Fırat Üniversitesi (FÜ) Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl, düzenlediği basın toplantısında, Bingöl depremini ve sonrasını değerlendirdi. Doğu Anadolu fay sisteminin içerisinde Bingöl'ün kuzeybatısından Sancak'a kadar uzanan bir fay göründüğünü belirten Prof. Dr. Bingöl, 'Bunun uzunluğu 60 kilometre ve Bingöl depreminde bunun 10.5 kilometresi kırıldı. Bu ana fay üzerinde kırılmamış 40-45 kilometrelik bir alan daha bulunuyor. Bu ana fayın Doğu Anadolu fayını tetiklemesi bekleniyor' dedi.

Bingöl'de yaşanan depremde hasar gören ve oturulamaz durumdaki bina sayısının yaklaşık 7 bin civarında olduğunu öne süren Prof. Dr. Bingöl, depremden sonra bölgeye giden yardımların dağıtımında yaşanan sorunların da üzücü olduğunu söyledi. Depremin sadece bina yıkılmasına yol açmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Bingöl, şöyle konuştu: 'Deprem, insanların sosyal yaşantısını etkilemektedir. Özellikle gelişmekte olan ülkelere baktığımızda, yaşanan doğal afetlerden sonra organize olamıyoruz. Eğer Türkiye, Bingöl'de yaşanan depremde 6-7 bin çadırı bölgeye gönderip dağıtamıyorsa bu da önemli bir sorundur. Herkesin kendi görevini bilmesi ve gelişmekte olan bir ülkenin kaderinin bu olmaması gerekir.'

Elazığ depreme hazır mı
Elazığ-Bingöl arasında kırılmamış yerlerin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bingöl, Elazığ'ın Ağın İlçesi'nde 1940 yılında 6 şiddetinde bir depremin olduğunu hatırlatarak, kentin 6'nın üzerindeki bir depreme hazırlıklı olması gerektiğine dikkati çekti. Bingöl, 'Doğu Anadolu fay sisteminde depreme hazırlıklı olmalıyız. 'Elazığ depreme hazır mı', diye sorarsanız, vereceğim cevap 'hayır' olur. Çünkü, kentimiz imar planı açısından depreme hazırlıklı değil, sokak araları çok dar ve yaşanacak bir afette insanların toplanacağı bir alan veya park yok' diye konuştu. Üniversitenin sismik merkez kurma çalışmalarının bulunduğu da bildiren Prof. Dr. Bingöl, merkezi en kısa zamanda oluşturmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

Komşudan sıcak yardım
Bingöl'de yaşanan depremin ardından bölgeye gelen Dünya Doktorları Örgütü Yunanistan Şubesi görevlileri, köylerde evleri hasar gören depremzedelere battaniye dağıttılar.

Depremin ardından 2 doktor, 4 hemşire ve 1 psikologdan oluşan ekiple Bingöl'e giden Yunan gönüllüler, acil ihtiyaçları tespit ettikten sonra, 11 Mayıs'ta içinde sağlık, giyecek ve battaniye bulunan bir TIR dolusu yardım malzemesinin bölgeye gönderilmesini sağladılar. Gümrük işlemleri nedeniyle bir gün bekletilen ve Bingöl Vali Yardımcısı İbrahim Süha Karaboğan'ın girişimleriyle depo olarak kullanılan spor salonuna malzemelerini boşaltan Yunan gönüllüler, önceden tespit ettikleri köylerde ihtiyaç sahiplerine yardımları dağıtmaya başladılar. İki kamyon dolusu battaniye, Yunan gönüllüler tarafından Sancaklı Beldesi'ne bağlı Sudüğünü, Çimenli, Kurtuluş, Küçükbaş ve Balıklıçay köylerinde evleri yıkılan vatandaşlara dağıtıldı.
Akşam

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Sibel Bozdoğan
20 Mayıs 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Sibel Bozdoğan hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz