reklam

15 Mayıs 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

‘Doğu Anadolu fayı tetiklenebilir’

Fırat Üniversitesi (FÜ) Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Bingöl’ün kuzeybatısında Sancak’a kadar uzanan bir fay hattı olduğunu belirterek, ana fayın Doğu Anadolu fayını tetiklemesinin beklendiğini öne sürdü.

Doğu Anadolu fay sisteminin içerisinde Bingöl’ün kuzeybatısından Sancak’a kadar uzanan bir fay göründüğünü belirten Prof. Dr. Bingöl, “Bunun uzunluğu 60 kilometre ve Bingöl depreminde bunun 10.5 kilometresi kırıldı. Bu ana fay üzerinde kırılmamış 40-45 kilometrelik bir alan daha bulunuyor. Bu ana fayın Doğu Anadolu fayını tetiklemesi bekleniyor” dedi.

Prof. Dr. Bingöl, FÜ Sosyal Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, Bingöl depremini ve sonrasını değerlendirdi.

Bingöl’de yaşanan depremde hasar gören ve oturulamaz durumdaki bina sayısının yaklaşık 7 bin civarında olduğunu öne süren Prof. Dr. Bingöl, depremden sonra bölgeye giden yardımların dağıtımında yaşanan sorunların da üzücü olduğunu söyledi.

Depremin sadece bina yıkılmasına yol açmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Bingöl, şöyle dedi:

“Deprem, insanların sosyal yaşantısını etkilemektedir. Özellikle gelişmekte olan ülkelere baktığımızda, yaşanan doğal afetlerden sonra organize olamıyoruz. Eğer Türkiye, Bingöl’de yaşanan depremde 6-7 bin çadırı bölgeye gönderip dağıtamıyorsa bu da önemli bir sorundur. Herkesin kendi görevini bilmesi ve gelişmekte olan bir ülkenin kaderinin bu olmaması gerekir.”

Elazığ depreme hazır mı?
Elazığ-Bingöl arasında kırılmamış yerlerin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bingöl, Elazığ’ın Ağın İlçesi’nde 1940 yılında 6 şiddetinde bir depremin olduğunu hatırlatarak, kentin 6’nın üzerindeki bir depreme hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Bingöl, “Doğu Anadolu fay sisteminde depreme hazırlıklı olmalıyız. Elazığ depreme hazır mı, diye sorarsanız, vereceğim cevap ‘hayır’ olur. Çünkü, kentimiz imar planı açısından depreme hazırlıklı değil, sokak araları çok dar ve yaşanacak bir afette insanların toplanacağı bir alan veya park yok” diye konuştu.
Üniversitenin sismik merkez kurma çalışmalarının bulunduğu da bildiren Prof. Dr. Bingöl, merkezi en kısa zamanda oluşturmayı planladıklarını sözlerine ekledi.
Milliyet

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Yapı Malzemesi Üretimi ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 29 Mayıs'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Yıldız Sey
Konuşmacılar:
Zeynep Bodur Okyay, Doğan Hasol, Erdal Özyurt, Nevzat Sayın

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz