reklam

16 Mayıs 2003 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Alaçatı korunacak

Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Topal, "Bodrumlular gürültü ve betonlaşma nedeniyle şehir dışına kaçtı, Alaçatı'da bütün bunların yaşanmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Geçtiğimiz yaz dolup taşan ve Bodrum'u sollayan Çeşme'de şimdi de "Bodrum Olma Sendromu" başladı. Alaçatı Koruma Derneği Başkan Yardımcısı İbrahim Topal ve Dernek Genel Sekreteri Ahmet Palamutçu Alaçatı'nın son yılların en önemli turizm merkezlerinden birisi olduğunu belirterek, "Alaçatı'nın otantik bir yapısı var. Bunun bozulmasına izin vermeyeceğiz" dedi.
Topal, Alaçatı'da yeniden ev yapmak isteyenlere, evini veya iş yerini restore etmek isteyenlere ücretsiz danışmanlık yaptıklarını belirterek kentte betonlaşmayı önlemeye çalıştıklarını söyledi.

Mirası koruyacağız
Topal, dernek olarak amaçlarının Alaçatı'nın otantik yapısını korumak, bırakılan mirasa sahip çıkmak olduğunu belirterek, "Bu güzel beldeyi beton yığınlarına teslim etmeyeceğiz. Dışarıdan gelen insanlarla yerli halkı harmanlayıp yeni Alaçatı kimliği yaratacağız. Alaçatı'nın kimlikli, kültürlü, sanatsever, sağlıklı, geleceğe dönük, aydın insanlarla birarada bulunmasın sağlayacağız. Kısacası Alaçatı'da mutlu huzurlu bir ortam sağlamaya oluşturmaya çalışacağız" dedi.

150 yıllık yapılar
Topal, Alaçatı'da yapılaşmanın 1850'li yıllarda başladığını, bu yapıların çoğunun hala oturabilir durumda olduğunu ifade ederek, "Amacımız bu binaların korumak, bunları bozulmadan yaşatmak. Gerekirse yeniden restore etmek, bunlara hayat vermek veya yeni yapılaşmanın Alaçatı"nın taş binalarına uygun şekilde olmasın sağlamak. Bu doğal yapılaşmanın içinde betonarme bina istemiyoruz ne yazık ki sahil kasabaları betonla doldu. Herkes bundan şikayetçi. Bunlar bize birer ders olmalı. Yöneticilerimizle el ele vererek Alaçatı'nın bu güzelliğini korumalıyız. Çünkü buradan başka Alaçatı yok. Derneğin estetik kurulu ile evini restore etmek isteyen, yeni yapmak isteyenlere hem plan proje açısından hem de ekonomik yapı çözümleri açısından yol gösteriyoruz. Bu çalışmalardan ücret de almıyoruz" dedi.

Dernek Genel Sekreteri Ahmet Palumutçu, Alaçatı Kemal Paşa Caddesi'nin hem sağında hem solunda bir çok bar ve kafelerin bulunduğunu, bazılarının açılma çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Alaçatı'ya gelenlerin daha huzurlu ve rahat eğlenmesi için yetkililer tarafından bu sokağın belirli zamanlarda trafiğe kapanması gündemde. Bazı kesimler burası için Bodrum Barlar Sokağı gibi olacak diyorlar. Asla buna müsaade etmeyeceğiz. Yıllardan beri Alaçatı'da faaliyet göstermemizin amacı buraya gelenlerin huzurlu bir şekilde dinlenmesi. Eğelenceyi ön plana alanlar için de biraz önce söylediğimiz gibi şehrin dışında uygun mekanlar var" dedi.

Sonuna kadar mücadele ederiz
Eğlencenin yanlış algılandığını ifade eden Alaçatı Koruma Derneği Başkan Yardımcısı İbrahim Topal, "Eğlence dediğiniz zaman bunu gürültüyle karıştıranlar oluyor. Burası bir turizm merkezi herkese hitap etmek gerekiyor. Onların isteğine de saygı duyuyoruz. Ancak bu gürültüyü eğlenceyi kaldırabilecek mekanlar da var. Örneğin Alaçatı'nın 10 kilometre ötesinde bir Sea Side var. Başka mekanlarda var. Eğer eğlenmek istiyorlarsa oralara gitsinler. Bodrum halkı gürültüden şehir dışına kaçtı. Alaçatı halkı kaçmaz mücadelesini verir" diye konuştu.

Topal, Alaçatı'nın merkezinde Alaçatı'nın çağdaş profiline yakışan özgün ve hoş ortamların, nezih kafe ve restoranların bulunduğunu, gelen insanların burada hoşca vakit geçirmelerini istediklerini söyledi.
Yeni Asır

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Sibel Bozdoğan
20 Mayıs 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Sibel Bozdoğan hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz