reklam

19 Mayıs 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Hayır amaçlı konutlar

Çekül Vakfı'nın Beyoğlu'ndaki binasının önündeyiz. Binanın devasa demir kapısında çalacak bir zil bulamayınca, kapı tokmağına yöneliyoruz. Eski usul, kapıya ardı arkası kesilmeden vuruyoruz. Duyan da yok, açan da. Burası, çağımızın teknoloji harikası plazalarından çok farklı. İçeriye girdiğimizde bunu daha iyi anlıyoruz. Sadece kapı değil, içeridekilerin uğraş ve amaçları da 2000'li yıllara çok uzak. 

Anahtar kelimeleri, günümüzde sadece vakıflara özgü olan 'yardımlaşma' ve 'gönüllü çalışma.' Bu amaca hizmet eden Çekül'ün gündemindeki yeni proje ise, Beriköy 'Yaşayan Toplum.' MIT (Massachusetts Institute of Technology) Üniversitesi, HFHI (Habitat for Humanity International) ile Çekül'ün ortaklaşa yürüttüğü Beriköy 'Paylaşan Toplum' projesi ile depremde evini kaybeden 50 aile için bir yaşam alanı kurulması hedefleniyor.

Projenin fikir babaları, MIT'de Mimarlık Profesörü olan Jan Wampler ve onun iki eski öğrencisi Rukiye Devres Ünver ile Barbra M. Brady. Wampler daha önceden de, Çin, Pakistan, Hindistan, Honduras ve Kosta Rika gibi dünyanın farklı ülkelerinde, toplumsal yaşama alanı çözümlerinin üretildiği seminerler düzenlemiş. Bakın Beriköy fikri nasıl doğmuş...

Massachusetts'tan Adapazarı'na
Türkiye'de de toplumsal bir yaşama alanı yaratma peşinde olan Wampler, Erzincan Valisi Recep Yazıcıoğlu'na doğuda bir yerleşim bölgesi oluşturmaya yönelik bir öneri götürür. Ancak tam bu sırada, Türkiye 17 Ağustos depremiyle sarsılır ve projenin odak noktası Erzincan'dan Adapazarı'na kayar. Wampler'la beraber, projenin gönüllü koordinatörleri Ünver ve Brady, hükümete deprem bölgesi için bir pilot proje yaratma önerisinde bulunurlar.

Wampler, bir grup öğrencisiyle beraber Türkiye'ye gelir; Adapazarı'na gidip orada yaşayan insanlarla konuşur. Ardından, ekibiyle beraber, projeyi insanların yoksulluk nedeniyle sağlıksız ve kötü koşullarda yaşamasına engel olmak ve dünya çapında evsizlik sorununa çözüm bulmak için çalışan sivil toplum örgütü HFHI'a götürür ve yardımını ister. HFHI projeyi inceleyip uygun bulur. Yabancı vakıflar burada yasal olarak çalışamadığından, HFHI birlikte çalışabileceği bir ortak arar ve en sonunda Çekül ile anlaşır. Wampler'ın tasarladığı projenin yasal sorumlusu da Çekül olur.

Beriköy'de oturacak aileler seçilmeden önce tüm prefabrik siteler gezilir ve proje halka duyurulur. Yalnız, projede yer almak isteyen depremzedelerin ev sahibi olmaması ve ayda en az 250 milyon TL kazandığı bir işte çalışması şart koşulur. 950 aile müracaat eder. Proje ekibi başvuru formlarının içinden çıkamayınca, Sakarya Üniversitesi'nin yolunu tutar. Üniversitenin Sosyoloji Bölümü öğrencileri, aralarında bu projeyle ilgilenen bir ekip kurarlar. Hali hazırda ev sahibi olan 550 aile doğrudan elenirken; geri kalan 400 aileye yeni bir anket formu dağıtılır. Yapılan puanlama ve mülakat sonucu 50 asil, 19 yedek aile seçilir. Proje ekibindekiler, bu yola başvurmalarını "Matematiksel bir seçim yapmalısınız ki, niye sizin seçildiğinizin ve başka birisinin seçilmediğinin cevabını verebilesiniz," diye açıklıyorlar. Bu arada 18 dönümlük arsasını vakfa bağışlayan Sapancalı bir hayırsever, arazisini geri almak isteyince, yeni bir arsa bulunana dek projeye ara verilir. 2002'nin Eylül ayında yeni bir arazi bulunca, seçilen ailelere ulaşmaya çalışırlar. Ancak bu süre zarfında kimi ailelerin hiçbir not ya da telefon numarası bırakmadan taşındığı, kimilerinin bu arada ev aldığı, Valilik ve Tapu İdaresi'nin yardımı sonucunda ise, kimilerinin beyanlarının doğru olmadığı anlaşılır. Bazı aileler de, yeni arsanın yeri şehir merkezine 15 - 20 dakika uzaklıkta olduğu için, ulaşımda zorlanacakları gerekçesiyle projeden cayarlar. Çekül, şimdi 49 aile ile yoluna devam ediyor.

Depremzedelere taksitle ev
Bu evler ailelere bağışlanmıyor, hiç kâr payı olmadan 20 yıl vadeyle satılıyor.
Aileler 20 yıl kira öder gibi yaşıyor, bu sürenin sonunda oturdukları evin sahibi oluyorlar. Bir de, evlerinin yapımı esnasında toplam 500 saat gönüllü çalışmaları gerekiyor. İstanbul ve civarındaki kuruluşlardan kişiler de burada gönüllü olarak çalışabiliyor. Citibank çalışanları bir hafta sonunu rezerve etmişler bile.

Tüm dünya çapında kişilerin gönüllü çalışması ve ödemelerin faizsiz olması aslında HFHI'ın da felsefesi. HFHI'ın projenin başlangıcında yaptığı 100 bin dolarlık bağış ancak proje, ofis ve araştırma gibi genel giderleri karşılamaya yetmiş. Projenin tamamlanması için toplam bir buçuk milyon dolar gerekiyor. Vakıf, haliyle kimseye bir buçuk milyon dolarlık bir teklif götürmüyor; herkesten para almak için de saldırmıyor. "Bu kişiden para alırsak, Çekül'e ya da projeye zarar gelir mi?" diye düşünüp, teklif götürdükleri kişiler konusunda seçici davranıyorlar. "Diyelim ki kaçakçı ya da uyuşturucu satıcısısınız. Sizden para istemek ne kadar doğru olur ki? Haydi silah satıyorsanız neyse, en azından verginizi veriyorsunuz," diyorlar.

10 Aralık 2002 tarihinde yaptıkları müzayededen ellerine 40 milyar TL geçmiş. Bu, onların tahmin ettiğinden daha büyük bir rakam olduğu için hem şaşırmış, hem de mutlu olmuşlar.

Her şeyden önce sosyal merkez
Beriköy'ün temelleri 11 Haziran'da atılacak ancak şu an paraları, sadece üç binayı tamamlamaya yetiyor. Burayı bir an önce tamamlayıp, bu yıl içerisinde 12 ailenin taşınmasını sağlamayı hedefleyen ekip, "Bu parayı harcamadığımızı ya da nereye harcadığımızı insanlara göstermemiz gerekiyor," diyor.

Çok geçmeden sosyal merkezi inşa etmek istiyorlar ki, eğitimler başlasın. Sosyal merkezin içinde kütüphane ve kafe dışında, ev kadınlarının çeşitli hobiler edinip kendilerini geliştirebilecekleri bir atölye de yer alacak. Burada, ev kadınlarının, kilim dokuma ya da çorap örme gibi kimi beceriler edinip vakitlerini değerlendirmesi, bu sayede de aile bütçesine katkıda bulunması hedefleniyor.
Beriköy'de üç tip ev yapılacak. Dört kişilik aileler için 70 metrekarelik iki oda bir salon; daha kalabalık olanlar için 90 metrekarelik üç oda bir salon; yetişkin çocukları olanlar için ise 78 metrekarelik üç oda bir salon evler mevcut. Prefabrik evlerde yaşayanlar, bahçe işleriyle uğraştığı

için, Beriköy'deki evlerin ön ve arkasına ailelerin ekip biçeceği alanlar yapılacak. Ön taraf çiçek, arkası ise sebze ekilecek şekilde tasarlanmış. Ayrıca, boş kalan arazilerde tarım yapılabilecek. Araziye 500 metre uzaklıktaki okulun yanında, Söğütlü'de bir lise, bir de Hollandalılar'ın yaptığı prefabrik ilköğretim okulu var.
Bu projenin arkasında sadece gönüllüler var. Türkiye'de ilk defa bu ölçekte bir proje bu kadar az sayıda ve popüler olmayan insanla hayata geçiriliyor. Eğer başarılı olursa, başkaları için bir örnek teşkil edeceğine kuşku yok. Tamamen yardımlaşma ve paylaşım üzerine kurulu projenin, sonuna kadar böyle kalması hedefleniyor. Kendilerini 'bu projenin işçisi' diye tanımlayan ekip, bu tarz bir girişimin şartlara rağmen Türkiye'de ilk defa gerçekleştirildiğini söylerken, projeyi tamamlamak için insanların güvenini kazanmak istediklerini belirtiyorlar.

Sponsorlar
Projenin lider sponsoru JTI Tütün Ürünleri Sanayi. Ev sponsorları ise, New York'taki Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu, Citibank Türkiye, New York'taki Amerikan Musevi Dünya Servisi ve Yunanlı Papalexoupoulos Ailesi. İzolasyon sponsoru ise Dow Türkiye.

Yunanlı Theodore Papalexopoulos, bu projeyi Rukiye Devres Ünver'den duymuş. Yunan Endüstrileri Birliği'nin altı yıl boyunca başkanlığını yapan Papaleuxopoulos, aynı zamanda Yunan-Türk Meslek Birliği'nin 1988 yılındaki kurucusu. O günden bu yana Yunan-Türk komite ve forumlarında görev alıp iki ülkenin ilişkilerini geliştirecek her türlü etkinlikte aktif rol oynamış. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda, Yunanlı işadamının Beriköy Projesi'ni desteklemesine şaşmamak gerek. Papaleuxopoulos, bu projeyi Türkiye ile Yunanistan'ın ilişkilerini geliştirmeye yönelik çalışmalarının bir uzantısı olarak olduğu gibi, sosyal sorumluluk ve dayanışmanın iyi bir örneği olarak görüyor.
Radikal

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Sibel Bozdoğan
20 Mayıs 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Sibel Bozdoğan hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz