reklam

19 Mayıs 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Bağdat’a hastane

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye-ABD ilişkilerinin çok derin ilişkiler olduğunu, bu ilişkileri sadece “yetki tezkeresine” bağlamanın mümkün olmadığını söyledi.

Kadir Has Kent ve Mimarsinan Müzesi’nin açılışı için geldiği Kayseri’de, gazetecilerin sorularını cevaplandıran Gül, hükümetin, 50 yıllık temeli bulunan Türkiye-ABD ilişkilerini daha da derinleştirerek geliştirmek arzusu içinde olduğunu ifade etti. Amerikan tarafının da aynı görüşte olduğunu söyleyen Gül, “Görüşmelerimizde, ABD tarafının ‘Türkiye’den yapılacak ziyaretin vakti değildir’ gibi sözler sarf ettiği de doğru değildir. Ama, ne yazık ki Türkiye-ABD ilişkileri, kötü gösterilmek, geleceği zedelenmek için sorumlu sorumsuz yazılar yazılıyor. Dün de gördüğümüz gibi Amerika büyükelçisi bunları yalanladı” dedi.

Bir gazetecinin “Türkiye-Irak ilişkilerinin bundan sonra nasıl şekilleneceğini” sorması üzerine Gül, “Türkiye’de büyükelçilerimiz seviyesinde önemli bir heyet sadece Kuzey Irak’a değil, Irak’a da gittiler. Kuzey Irak’ta Barzani ve Talabani’nin ısrarlı davetleri vardı. Bakın, ‘bugün bizim hür olmamıza destek verenlerin biri de Türkiye’dir’ dediler. Şuanda işbirliğimizi daha da geliştirme günüdür. Süleymaniye ve Erbil’de konsolosluk açma düşüncelerimiz var. 

Bu davetler K. Irak’tan gelmiştir. Şu andan itibaren bizim için sadece Kuzey Irak değil, Irak vardır. Irak’ın bütünlüğüyle ilgileniyoruz. Büyükelçimiz gitmiştir, önümüzdeki günlerde Bağdat ve Kerkük’te iki hastane açacağız. Dolayısıyla ilişkilerimiz iyi devam etmektedir” dedi. Türkiye’nin Irak ile iyi ticari ilişkiler içinde olduğunu kaydeden Gül, “Geçen hafta Türkiye’den Irak’a 2880 TIR gitmiştir. Bunlar gıda taşımışlardır. İhtiyaç maddeleri taşımışlardır. Irak’ta neye ihtiyaç varsa Türkiye’den karşılanmaktadır” dedi.

Duble yollar yapılıyor
Gül, Kayseri’ye giderken, kendisini Kırıkkale’nin Hasandede Beldesi mevkiinde karşılayan Kırıkkale Valisi M. Bahrettin Demirer ile görüştü. Vali Demirer’den, yapımı devam eden Kayseri-Kırıkkale arasındaki duble yol çalışmaları hakkında bilgi alan Gül, “Herkes önce dalga geçiyordu, (duble yol yapacaklarmış) diye, ama görüyorsunuz, şimdi bunların hepsi yapılıyor. Türkiye’nin gücü potansiyeli çok. Yeter ki; motive edelim, bu gücü harekete geçirelim. Yoksa devletin araçları gereçleri de yatar, özel sektörün ki de yatar. İnşallah kısa sürede bitecek tüm bu yollar. Sadece bu güzergah değil, Türkiye’nin birçok yerinde bu çalışmalar devam ediyor” dedi.
Türkiye

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Sibel Bozdoğan
20 Mayıs 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Sibel Bozdoğan hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz