reklam

19 Mayıs 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Türkiye'nin kültür hazineleri Japonya'da

Japonya'da ilan edilen ''2003 Türkiye Yılı'' nedeniyle, bu ülkenin çeşitli şehirlerinde ''Türkiye'de Üç Büyük Medeniyet Sergisi'' düzenlenecek. Sergide, aralarında zümrütlerle süslü, dünyaca ünlü bir hançerin de bulunduğu Hitit, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait 200 dolayında eser Japon halkıyla buluşacak.

''Türkiye'de Üç Büyük Medeniyet Sergisi''nin düzenleyicileri olan Tokyo Metropolitan Müzesi ile Japonya'nın yarı resmi ulusal radyo ve televizyon kuruluşu NHK'in yetkilileri, Yabancı Gazeteciler Derneği'nde basın toplantısı düzenleyerek, yapılacak tanıtım çalışmaları ve sergi hakkında bilgi verdiler.

Tokyo Metropolitan Müzesi Müdürü Yoshitake Mamuro, Türkiye'nin doğu ve batı kültürlerinin tam kavşağında bulunması nedeniyle, topraklarında çok sayıda medeniyet barındırdığını söyledi.

NHK'in Aktiviteler Müdürü ve ''Türkiye'de Üç Büyük Medeniyet Sergisi''nin sorumlusu Tastuya Harada da, Türkiye'nin doğası, kültürü ve mutfağının çok zengin olduğunu belirterek, Türk ulusal futbol takımının geçen yıl düzenlenen Dünya Futbol Şampiyonası'nda da üçüncülük elde ettiğini anımsattı.

Çok sayıda medeniyetin doğup yeşerdiği Türkiye'nin tarihi değerlerini yansıtan serginin, bugünün medeniyetinin bir kez daha ele alınıp düşünülmesine olanak sağlayacağını ifade eden Harada, bu nedenle açılacak sergiyi özellikle gençlerin gelip görmesini arzu ettiklerini söyledi. Harada, NHK televizyonunda Türkiye ve sergiyi tanıtıcı programlar yayımlanacağını belirterek, ''Sergi sayesinde Türkiye ile Japonya arasındaki dostluğun gelişmesini diliyoruz'' dedi.

Daha sonra Tokyo'daki Ortadoğu Kültür Merkezi Araştırma Uzmanı ve Kaman Kalehöyük'teki kazılışmalarını yürüten ekibin başkanı Prof. Dr. Sachiro Omura Hitit, Tokyo Metropolitan Müzesi Müdürü Yoshitake Mamuro Bizans, Tokyo Üniversitesi Doğu Kültürünü Araştırma Enstitüsü'nden Prof. Dr. Tadashi Suzuki de Osmanlı dönemlerine ilişkinbilgiler vererek, sergide yer alacak bazı eserleri tanıttılar.

Basın toplantısında, Türkiye'yi tanıtan bir de sinevizyon gösterisi sunuldu.

Topkapı hançeri'nin yeni yurtdışı seferi
''Türkiye'de Üç Büyük Medeniyet Sergisi'', binlerce yıllık Anadolutarihinde yer alan üç büyük imparatorluğa ait eserlerin bir araya getirerek, bu medeniyetlerin güzelliklerini Japon halkına tanıtmayı amaçlıyor. ''2003 Türkiye Yılı''nın en büyük etkinliklerinden biri olması planlanan serginin, kültür ve doğa turizmine meraklı Japon halkının Türkiye'ye ilgisini büyük oranda artırması bekleniyor.

Sergi dolayısıyla Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Türk-İslam Müzesi ve İzmir Arkeoloji Müzesi başta olmak üzere, 14 ayrı müzeden 200 dolayında eser derlenerek bir araya getirilecek.

Sergide yer alacak en ilgi çekici parçalardan birinin, Topkapı Müzesi'nde sergilenmekte olan Zümrütlü Hançer olması bekleniyor. Hançer, 1740 yılında Sultan I. Mahmut tarafından İran'ın Afşar Hanedanı Nadir Şah'a hediye edilmek üzere yaptırılmıştı. Ancak çıkan bir isyanda Nadir Şah'ın öldürülmesi üzerine, hediyeyi iletmek üzere yola çıkan Osmanlı elçisi geriye döndürülerek, hançer Topkapı Sarayı'nın hazinesine konulmuştu. 35 santimetre boyundaki hançerin kabzası 3 iri zümrüt, kını ise farklı boyutlardaki elmaslarla süslü. Kınının ortasında meyve sepeti desenli mineden yapılmış minyatür bulunan hançerin kabzasında ayrıca, o dönemde nadir olarak Londra'da üretilen küçük bir saat da yer alıyor. Hançer, daha önce yurtdışında ilk kez ABD'de sergilenmişti. 60'lı yıllarda çevrilen bir Hollywood filmine de konu olan dünyaca ünlü hançer, Osmanlı İmparatorluğu'nun gücünü temsil eden hazinelerden biri olarak kabul ediliyor.

Tokyo Metropolitan Müzesi'nde 2 Ağustos-28 Eylül arasında sanatseverlerle buluşacak sergi, daha sonra 12 Ekim-7 Aralık'ta Fukuoka, 20 Aralık-16 Şubat'ta da Osaka'da açık olacak.

Türkiye'yi tanıtıcı belgesel yayınlanacak
Sergi dolayısıyla Japonya'nın en büyük televizyon kanallarından biri olan NHK'de, ''Türkiye-Medeniyetlerin Kavşağı'' adını taşıyan ikibölümlük bir belgesel yayımlanacak.

''Topkapı Sarayı-Osmanlı İmparatorluğu'nun Stratejisi'' adını taşıyan ilk bölümün Temmuz, ''Demir Halkı Hitit-Tahtalarla Kaydedilen Gizemli İmparatorluk'' adını taşıyan ikinci bölümün ise Ağustos ayındayayımlanmasının planlandığını bildiren yetkililer, halen üzerinde çalışılan başka projeler de bulunduğunu belirttiler.
Hürriyet

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

TÇMB Mimarlık Yaz Okulu

Bu yılki proje konsepti "Kent Gözlüğü" olarak belirlenen "TÇMB Mimarlık Yaz Okulu"na kayıt olmak için tıklayın. 

05-13 Temmuz 2003, 
Kadıköy Kalamış Parkı İstanbul

Son Başvuru Tarihi: 
30 Mayıs 2003

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz