reklam

19 Mayıs 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Böyle müteahhitler de var

Türkiye her depremde hırsız müteahhitlere lanet yağdırırken, iflas etmek pahasına deprem evlerini tamamlayan iki kişi bugün müteahhitlerin yüzakı oldu. Fethiyeliler, İncekara kardeşlere 40 yıl sonra şükran plaketi verdiler.

Her deprem felaketinde yaptıkları çürük binalarla insanların ölümüne neden olan müteahhitler kadar, tüm mal varlıklarını depremzedeler için harcayan müteahhitler de unutulmuyor. Muğla'nın Fethiye İlçesi, 1957 yılında meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremle yerle bir oldu. Felaketten sonra devletin açtığı 700 konutluk deprem evleri ihalesini Ali Rıza ve Harun İncekara kardeşler kazandı. Müteahhit kardeşler kısa sürede konutların yapımına başladı. Ancak inşaatlar devam ederken 27 Mayıs İhtilali oldu.

İflas ettiler
İhtilalin ardından İncekara kardeşler darboğaza girdi. Devletten de hakedişlerini alamayınca iflasın eşiğine geldiler. Müteahhit kardeşler, sermayelerini kullanarak konutları tamamlayıp depremzelere teslim etti. Ardından iflas eden iki kardeş peş peşe can verdi. Dürüst müteahhitleri, depremzede dostları ve Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçi, 40 yıl sonra hatırladı. Saatçi, 'minnet borçluyuz' dediği Harun İncekara'nın çocukları Ercan, İzzet İncekara ile Emel Güntekin ve Ali Rıza İncekara'nın çocukları Şefika İncekara ile Ayla Sabuniş'e 'şükran plaketi' verdi.

Hammurabi döneminde olsaydı
Bingöl Depremi'nde 84 çocuğa mezar olan Çeltiksuyu YİBO'nun inşaatını yapan müahhit eğer Babil Kralı Hammurabi döneminde yaşasaydı, ölüm cezasına çarptırılacaktı. Hammurabi'nin 4 bin yıl önce çıkardığı yasalar, hırsız müteahhitlerin o devirde de var olduğunu gözler önüne seriyor. Hammurabi, M.Ö. 2000'de yayınlandığı kanunlarda, binaları sağlam yapmayan müteahhitlere şu 'korkunç' cezaları öngörmüş:

'Eğer bir müteahhidin sağlam yapmadığı bir binanın çökmesi sonucunda bina sahibi hayatını kaybederse müteahhit ölüm cezasına çarptırılır. Eğer bina sahibinin oğlu hayatını kaybetmişse, müteahhidin oğlu ölüm cezasına çarptırılır. Eğer bina sahibinin kölesi hayatını kaybetmişse, müteahhit aynı değerde bir köleyi bina sahibine verir. Eğer bina sahibinin malları hasar görmüşse, müteahhit binayı yeniden yapacağı gibi bina sahibinin tüm zarar ve ziyanını karşılayacaktır. Bir binanın inşaat kurallarına uyulmadan yapılan bir duvarı yıkılsa müteahhit, tüm masrafları kendisine ait olmak üzere o duvarı sağlamlaştırmak zorundadır.'
Akşam

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Sibel Bozdoğan
20 Mayıs 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Sibel Bozdoğan hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz