reklam

19 Mayıs 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Mavi de satılık

Anayasa maddesi değişirse orman alanlarıyla birlikte Muğla'nın güzelim koyları da elden gidecek

Kamuoyuna, ''orman vasfını kaybetmiş alanların işgal sahiplerine satışı'' şeklinde sunulan anayasa değişikliği sonucu, Muğla'daki ünlü koyların da kiralanacağı ortaya çıktı.

Kararla, dünyaca bilinen Fethiye Ölüdeniz'den, Bodrum'un Güvercinlik Koyu'na değin birçok doğa güzelliğinin elden gideceğine dikkat çeken çevreciler, ''Mirasyediliğe izin vermeyeceğiz. Cinayete sessiz kalmayacağız'' dediler.

Kiralık gibi gösterilecek
Anayasanın 169 ve 170'inci maddelerinde yapılmak istenen değişiklikle, bin 124 kilometreyle Türkiye'nin en uzun kıyısına sahip olan Muğla'nın eşsiz koylarına darbe vurulacak.

Orman varlığının 835 bin 469 hektar olduğu belirtilen ilde, Hazine'ye devredilerek satışına karar verilen alan miktarının ise 21 bin 421 hektar olduğu bildirildi.

Orman köylülerine satılacağı öne sürülen bu araziler arasında çok ünlü koyların bulunması da dikkat çekti. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerine göre ünlü koylarda belirlenen araziler ihale ile kiralanacak.

Ancak bazı çevrelere göre bu alanlar tepki çekmemek için ilk aşamada ''kiralık'' gibi gösterilip sonra el değiştirecek. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'nden Milli Emlak Müdürlüğü'ne gönderildiği öne sürülen listeye göre ''kiralanacak'' yerler şöyle:

Bodrum: Alınan önlemlere karşın, geçen hükümetler döneminde ikinci konutlarla betonlaşan Bodrum Yarımadası'nda, her yaz çıkan yangınlar sonunda ''orman'' denilebilecek yerler şerit halinde Çökertme yöresi ile Güvercinlik-Yalıkavak arasında kaldı. Şimdi ilk aşamada Güvercinlik Koyu'nda orman özelliğinden çıkarılan araziler Hazine'ye devredildi.

Fethiye: Birbirinden güzel 97 koya sahip Fethiye'de de pek çok koy yasa kurbanı olmayı bekliyor. Hazine'ye gönderilen listede dünyaca ünlü Ölüdeniz'in büyük bölümü yer alırken, Göcek koylarındaki Mercan Adası, Yassı Adalar, Tersane Adası, Tülütepe Adası, Kapıdağı Yarım Adası da gözden çıkarılmış bulunuyor. Bu alanların tamamı bugüne kadar Özel Çevre Koruma Bölgesi ve doğal SİT olarak korunmuş bulunuyor.

Marmaris: ''Yeşil Cennet'' olarak adlandırılan Marmaris'in ormanları da satıştan payını alıyor. Pek çok koruma kararı yanında Milli Park olarak koruma altındaki Marmaris'in dünyaca ünlü plajlarının bulunduğu İçmeler Plajı ile Hisarönü Beldesi de orman alanından çıkartıldı.

Gökova: Cumhurbaşkanlığı yazlık konutunun da bulunduğu Marmaris'in Gökova Körfezi'nde, kalan araziler de elden çıkarılıyor. Turgut Özal 'ın ''devlet konukevi'' yaptırdığı Okluk Koyu'nun yanındaki koyların hemen hemen tamamı listede yer alıyor.

Dalyan: Caretta Caretta deniz kaplumbağaları ile ünlü Dalyan'da da ormanların önemli bölümü listede. Yasanın çıkması durumunda, satıştan geriye sadece Carettaların üreme alanı İztuzu Plajı kalıyor. Ayrıca Dalyan açıklarında bulunan adaların da ormandan çıkarılması bekleniyor.
Cumhuriyet

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Yapı Malzemesi Üretimi ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 29 Mayıs'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Yıldız Sey
Konuşmacılar:
Zeynep Bodur Okyay, Doğan Hasol, Erdal Özyurt, Nevzat Sayın

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz