reklam

19 Mayıs 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Vakıflar, ‘restore et–işlet- devret’ modeliyle onarılacak

Vakıflar Genel Müdürlüğü, sayısı 15 bini bulan vakıf eserlerini onarmak için ‘restore et–işlet–devret’ modelini uygulamaya koydu. Ayrıca tarihi eserlerin korunmasında sponsorluk sistemini de hayata geçiren bir kampanya başlatıldı.

Bu yıl için ‘81 ilde 81 vakıf eserinin’ restore edilmesinin hedeflendiği kampanyada, özel sektör ve hayırsever vatandaşların restore etmeyi vaat ettiği eser sayısı şimdiden 200’e ulaştı.

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, personel ve ödenek sıkıntısı yüzünden ecdat yadigârı eserleri aslına uygun olarak restore edemediklerini söyledi. Beyazıt, ‘Restore et–işlet–devret’ modeliyle birçok eserin gelecek nesillere taşınacağını, sponsorluk müessesesinin ciddi bir şekilde işletileceğini vurguladı. Beyazıt, çalışmalarda kontrolörlük işinin genel müdürlük tarafından yürütüleceğini kaydetti.

Her şeyi devletten bekleme ve devlete yüklemenin doğru olmadığının altını çizen Beyazıt, “Bir ildeki, bir ilçedeki hatta bir köydeki tarihi eserleri korumak, yaşatmak, öncelikle o yöre halkının görevi olmalı.” diye konuştu.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde on yıllardır onarılmayı bekleyen vakıf eserlerini kurtarmak için harekete geçti. Genel müdürlük, her ilde bir abide eserin restorasyonuna start veriyor. Bunu bir ‘başlangıç’ olarak gören yetkililer, halkın katılımını sağlayarak hızla sayıyı artırıp üç yıl sonunda arşivlerdeki ilk vakfiyenin tarihi olarak kabul edilen bin 48 sayısına ulaşmayı hedefliyor. ‘Yıllardır bitirilememiş, restorasyonu devam eden 104 eserin bir an önce restorasyonlarını bitirmek de’ genel müdürlüğün hedefleri arasında yer alıyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, 6 trilyon liralık yatırım bütçesi ile sadece bir veya en fazla 2 vakıf eserini restore ettirebilecek güce sahip. Bu yüzden hayırsever vatandaşlar, sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve belediyeler gibi kuruluşların desteğiyle vakıf eserlerinin yaşatılması amaçlanıyor. Genel müdürlük, vakıf eserlerini restore ettirecek kişi ve kuruluşları, düzenlenecek törenlerde ödül vererek onurlandırmayı planlıyor.

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, genel müdürlük olarak yapacakları diğer çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “57 adet imarette 20 bin 135 kişiye günlük sıcak yemek ve kuru gıda yardımı yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde hedefimiz yüz binlere ulaşmak. Ayrıca binlerce vakfiye ve benzeri belgelerin tercüme ve tasnifini yapacak, bilgisayar ortamına aktaracağız. Kültür mirasımız olan vakfiye ve benzeri tarihi belgeleri, bilgisayar ortamına aktararak bilim dünyasının istifadesine sunacağız.”
Zaman

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Yapı Malzemesi Üretimi ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 29 Mayıs'ta İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon' da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Yıldız Sey
Konuşmacılar:
Zeynep Bodur Okyay, Doğan Hasol, Erdal Özyurt, Nevzat Sayın

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz