reklam

21 Mayıs 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Doğanın İdam Fermanı

Tasarının yasalaşmasıyla Ölüdeniz'den Gelibolu'ya kadar koruma altında olan birinci derece doğal sit alanlarına "düşük yoğunluklu" da olsa inşaat yapılabilecek.

Hükümet para bulmak için Ölüdeniz'den Gelibolu'ya kadar, tüm birinci derece SİT alanlarını imara açıyor. Çeşitli kanunlarda değişiklik öngören ve 37 maddeden oluşan tasarı dün TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarı kaçak yapı ve gecekondulara da af getiriyor.

Orman vasfını yitirmiş arazilerin satışını öngören Anayasa değişikliğini gerçekleştiremeyen hükümet, kaynak için dünyada eşi görülmedik biçimde aralarında Ölüdeniz'den Gelibolu'ya kadar koruma altında bulunan bütün birinci doğal SİT alanlarını imara açıyor. Çeşitli kanunlarda değişiklik öngören tasarı, dün TBMM Başkanlığı'na sunuldu. 37 maddeden oluşan tasarıda birinci derece doğal sit alanlarının imara açılması konusunda şu hüküm yer aldı: ''Birinci derece doğal SİT alanı tescil ve ilan edilen yerlerde bulunan arsa ve arazilerde, toplam inşaat alanı taşınmazın yüzölçümünün yüzde altısını geçmemek, koruma planı ve uygulama projeleri 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kanuna göre oluşturulan koruma kurullarınca onaylanmak kaydıyla yapılaşmaya izin verilir. 

2863 sayılı Kanun uyarınca, sit alanı ilan edilmiş ve koruma amaçlı imar planında kesin inşaat yasağı getirilmiş arsa ve arazilerin, Hazine'ye ait taşınmazlarla değiştirilmesi işlemlerinde, taşınmaz maliklerinin kabul etmesi halinde Hazineye ait taşınmazların satış işlemlerinde ödeme aracı olarak kabul edilmek üzere, taşınmazın bedelini gösteren bir belge verilir. Belgenin işleme tabi tutulacağı tarihteki bedeli, belgede yazılı bedele kıymet takdir tarihinden itibaren kanuni faiz uygulanmak suretiyle tespit edilir.''

Gecekonduya af
Birinci derece doğal SİT alanı tescil ve ilan edilen yerlerde bulunan arsa ve arazilere, toplam alanın yüzde 6'sını geçmemek ve koruma kurullarınca onaylanmak kaydıyla yapılaşma izni verilecek. Bu durumda korum altına alınan doğal cennetler, orman arazileri, deniz kıyıları başta olmak üzere pekçok alanda, ''düşük yoğunluklu'' da olsa inşaat yapılabilecek. Doğal SİT alanlarının inşaata açılmasının yanı sıra kaçak yapılara da af getiriliyor. 

Belediye ve mücavir alan sınırları içinde olup, Maliye Bakanlığı'nca tespit edilecek alanlarda bulunan; 31 Aralık 2000 tarihinden önce üzerinde yapılanma olan Hazine'ya ait taşınmazlar, öncelikle yapı sahipleri ile bunların kanunu ve akdi haleflerine satılmak üzere belediyelere bedelsiz devredilecek. Bu taşınmazların öncelikle imar planları ve imar uygulaması yapılacak. Tasarının yasalaşmasıyla hem doğal SİT alanları imara açılacak hem de kaçak yapılar devlet tarafından meşrulaştırılacak. Sadece İstanbul'da 16 bin hektar orman arazisi üzerine yapılmış çok sayıda kaçak yapı bulunduğu bildirildi. Başta Sultanbeyli olmak üzere Üsküdar, Beykoz gibi çeşitli yerledeki orman arazisi bünyesinde yapılan kaçak yapılar, ruhsat alma olanağına kavuşacaklar.

Tasarı başka neler getiriyor
Taksitle satılacak
Hazine'ye ait taşınmaz malların satış bedeli taksitle de ödenebilecek. Bu durumda satış bedelinin en az dörtte biri peşin, kalanı en fazla 2 yılda ve taksitlerle kanuni faizi ile birlikte ödenecek.

Belediyeye pay
Belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan Hazine'ye ait taşınmaz malların satış bedellerinin tahsil edilen kısmından, yerinde muhafaza edilmeyen yapıların tasfiyesinde kullanılmak şartıyla yüzde 10'u büyükşehirlerde büyükşehir belediyesinin, diğerlerinde ise ilgili belediyelerin fon hesabına aktarılacak. Kalan kısmından ise ilgili belediyeye yüzde 25, varsa büyükşehir belediyesine yüzde 15 pay verilecek.

Yabancıya mülk
Yabancı ticari şirketlere, karşılıklı olmak ve yasal sınırlamalara uymak koşuluyla Türkiye'de taşınmaz edinebilme hakkı tanınıyor. Yabancı uyruklu gerçek kişiler ve ticaret şirketleri, Türkiye'de 30 hektara kadar taşınmaz sahibi olabilecekler. Bu büyüklüğün üzerinde taşınmaz edinebilmeleri ise Bakanlar Kurulu'nun iznine tabi olacak.

Turistik tesise af
Orman ve Hazine arazileri üzerinde kurulan ancak, yatırımcısının tahsis sözleşmesine aykırı davranışı nedeniyle geri alınması gereken turizm tesisleri ile benzeri durumdaki tersaneler için de af getiriliyor. Çevre, Turizm, Orman ve Maliye Bakanlığı'ndan izin almadan, tahsisli araziler üzerinde kurulan turizm tesislerini üçüncü kişilere kiraya vermek, kesin tahsis veya irtifak haklarını devretmek, irtifak hakkı üzerinde ipotek tesis ettirmek, borçlarını zamanında ödememek gibi nedenlerle kesin izin ve kesin tahsis taahhütnamelerine aykırı davrananlar aleyhine açılan davalardan, proje maliyet bedelinin yüzde 3'ünü ve dava masraflarını ödemeleri ve yeni sözleşme yapmaları koşuluyla vazgeçilecek. Henüz dava açılmayanlar hakkında da artık dava açılmayacak.
Hürriyet

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

John McAslan
27 Mayıs 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

John McAslan hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz