reklam

22 Mayıs 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Kaynağın fiyatını doğa öder

Kaynak peşindeki hükümet, gözünü sit alanlarına çevirdi. TBMM'ye sunulan tasarıya göre 1. derece sit alanlarına yüzde 6 oranında yapılaşma izni olacak. Hedef, 50-60 milyar dolar.

Tarihi ve doğal güzellikler AKP'nin 'tehdidi' altında. Hükümet para arayışı çerçevesinde sit alanlarının yapılaşmaya açılmasını gündeme getirdi. Gecekondular için öngörülen af, kültür arazileri üzerindeki yapılaşmayı da kapsayacak. İsteyen ve gücü yeten yabancılar köy satın alabilecek.

Büyütmek için tıklayınız
Orman niteliğini kaybetmiş arazilerin satışını öngören Anayasa değişikliğiyle 25 milyar dolarlık kaynak bekleyen hükümet, kamu taşınmazlarının satışı, gecekondu affı, sit alanlarına inşaat izni verilmesi ve yabancılara mülk satış yasağının kaldırılmasını öngören düzenlemeyle de 50 ile 60 milyar dolar arasında gelir bekliyor.

TBMM'ye önceki gün sunulan tasarıya göre, koruma kurullarınca onaylanmak kaydıyla birinci derecedeki doğal sit alanlarına yüzde 6 oranında yapılaşma izni verilebilecek. Böylece bugüne dek koruma altına alınan çok sayıda alan yapılaşma tehdidiyle karşılaşacak.

Tehdit altındaki hazine
Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre yapılaşma izni çıkabilecek birinci derecedeki doğal sit alanlarından bazıları şöyle:
Adana-Karataş Ağyatan ve Tuzla Gölleri ile deniz kaplumbağaları üreme alanı; Afyon-Bolvadin Eber Gölü; Amasya-Suluova Yedikır Barajı, Yedikuğular Kuş Cenneti, Taşova Baraboy Gölü; Ankara-Gölbaşı Tuluntaş Mağarası, Kızılcahamam Fosil Yatakları; Antalya-Düden Şelalesi, Düden Çayı, Kemer, Serik; Çanakkale-Gelibolu; Kayseri-Yahyalı Kapuzbaşı Şelaleleri, Bünyan Tuz Gölü, Yeşilhisar Sultan Sazlığı; Kırşehir-Mucur Seyfe Gölü ve çevresi; Konya-Beyşehir, Karapınar Meke Gölü (Tuz Gölü), Karapınar Acı Göl (Krater Gölü); Muğla-Fethiye Ölü Deniz, Fethiye Saklıkent, Milas Bafa Gölü; Rize-Çamlıhemşin; Samsun-Merkez Kızılırmak Deltası.

Sıra kurullarda mı?
TBMM Çevre Komisyonu Başkanı AKP'li Münir Erkal, düzenlemeleri savunurken, sit ilan edilen alan içerisindeki arazi parçalarının her parçasının doğal sit olup olmadığı konusunda detaya ilişkin çalışma yapılmadığını belirtti.
"Bu da o alan içinde mülkiyeti bulunan vatandaşların mağduriyetine sebep oluyor" diyen Münir Erkal, Kültür ve Tabiat Koruma Kurulları'nın 'yasakçı' olduğunu öne sürdü ve bu kurulların yapısının gözden geçirilmesini önerdi.

2 milyon gecekondu
Tasarı, Hazine arazileri üzerindeki kaçak yapılara da af öngörüyor. 1966 yılında çıkarılan bir yasayla gecekondu inşa etmek yasaklandı, ama bu tür yapılanma engellenemiyor. Gecekonduların yoğunlaştığı illerin başında İstanbul var. İstanbul'da kayıtlı gecekondu sayısı 260 bini buluyor. Af kapsamına girecek gecekondu sayısının ise 2 milyona ulaştığı belirtiliyor.

Kültür arazisi ne ki?
Tasarıyla Gecekondu Yasası'nın üçüncü maddesi de yürürlükten kalkıyor. Buna göre Milli Savunma Bakanlığı'na tahsis edilmesine karşın artık ihtiyaç kalmadığı için satışına karar verilen taşınmazlar da belediyelere devredilebilecek. Söz konusu arazilerin satışı belediyeler eliyle yapılabilecek.
Ayrıca, bağ, bahçe, tarla gibi kültür arazisi kapsamındaki taşınmazlar da, üzerindeki gecekondu sahiplerine satılabilecek.

Yabancılar köy alabilir
Yabancıların mülk edinmesini sağlayan tasarı ile Köy Kanunu'nun 87'nci maddesindeki "Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunmayan gerek şahıslar, gerek şahıs hükmünde olan cemiyet ve şirketlerin (eşhas-ı hususiye ve hükmiye) köylerde arazi ve emlak almaları memnudur" şeklindeki hüküm de kaldırılıyor. Böylece yabancılar köylerden arazi ve emlak alabilecek. Ayrıca, tasarıyla, Hazine'ye ait taşınmazlardan yüzde 30'a kadar alınan teminata ilişkin yasa hükmü de yürürlükten kaldırılıyor. Böylece Hazine taşınmazlarının satışı kolaylaştırılacak.
Radikal

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

John McAslan
27 Mayıs 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

John McAslan hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz