reklam

26 Mayıs 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Depremde karanlıkta kalınca ışık veren seramik üretti

17 Ağustos depreminde Avcılar’daki evinde enkaz altında kalan ve elektriğin kesik olduğu ortamda zor anlar yaşayan Hasan Erdoğan karanlıkta yol gösteren seramik üretti.

Dünyanın ilk ışık veren seramiği Bursa’da faaliyet gösteren seramik fabrikası Baküs tarafından üretildi.

‘Seramikten yansıyan ışık’ anlamına gelen ‘Dorelite’ adlı ürün, geçtiğimiz hafta içinde İspanya’nın Valencia şehrinde yapılan Cevizama Yapı ve Dekorasyon Fuarı’nda ‘yılın ürünü’ seçildi. Işıklı seramik projesi 1 yıllık çalışma, bin deneme ve 60 bin dolarlık harcamadan sonra hayata geçirildi.

Buluşun sahibi ve Baküs Seramik Fabrikası Üretim Müdürü Hamza Erdoğan, ışıklı seramiklerin karanlıkta yol gösterip, felaketlerde can kurtaracağına inanıyor.

Ürünün taklit edilmemesi için Türkiye ve Avrupa’dan vakit kaybetmeden patentini aldıklarını belirten Erdoğan ürünün dünyada bir benzerinin daha olmadığını söylüyor.

Erdoğan, 17 Ağustos depreminde Avcılar’daki evinde enkaz altında saatlerce karanlıkta kalmış. Birilerinin gelip kendini kurtarmasını beklediği sırada Erdoğan ‘Seramiklerde ışık olsa, şimdi yolumu bulurdum’ şeklinde düşünmüş.

Depremden sağ kurtulduktan sonra fikri proje haline getirmek için uzun uğraşlar vermiş. Erdoğan, enkaz altında projenin doğuşunu şöyle anlatıyor:

“17 Ağustos depremini yaşadım. Evimiz çöktüğünde, enkazdan kurtulmak için, kendime çıkış yolu aramıştım. Komşularımızdan birçoğunu kaybetmiştik. Bu durum bende iz bıraktı ve bu proje doğdu. “

Işıklı seramiğin dünyanın birçok yerinden ilgi gördüğünü belirten Erdoğan ilk talebin de Amerikalılardan geldiğini ifade ediyor. Erdoğan “İkiz kulelerin çöküşünden önce yayınlanan görüntülerde çıkış yolu bulmak için panik halinde kaçışan insanlar böyle bir ürün olsaydı belki de kurtulacaklardı.” diyor.

Erdoğan, Japonya’ya bin adet hastaneler için uyarı levhası imal ettiklerini, Yunanistan, İran, Romanya ve Çin’e de numune gönderdiklerini kaydediyor. Erdoğan’ın verdiği bilgilere göre karanlıkta ışık veren ürünler, plastik sanayii başta olmak üzere birçok sektörde kullanılabiliyor.

Seramiğin üzerine her türlü desen işlenebiliyor. İhtiyaca göre; yangın esnasında zararlı gaz çıkışı, güvenlik tabelası, alarm ve diğer uyarıcı işaretler seramik üzerine resmedilebiliyor.

5 saniye gördüğü ışığı 6 saat yayıyor
Dorelite seramiğin yapımında, bin 200 derece sıcaklığa dayanan renk pigmentleri kullanılmış. Sıcaktan soğuktan, dondan, sudan ve güneş ışıklarından etkilenmiyor. Radyoaktif, toksik, fosfor etkisi bulunmuyor. Dorelite seramik, aldığı ışık enerjisini 6 saat süreyle etrafa yayıyor. 5 saniye ışık görmesi 2 saat ışık yaymasına yetiyor. 200 metreden mor bir ışığı tanıyor.
Vatan

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Personel arayanlar, iş arayanlar, ilan vermek isteyenler, artık Arkitera Kariyer sayfalarında buluşuyor.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz