reklam

27 Mayıs 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Marmara'nın deprem haritası

TÜBİTAK Deniz Araştırma Koordinatörlüğü'nde, 17 Ağustos 1999 depreminin ardından, Marmara Denizi'nin deprem potansiyelinin araştırılması için ikisi Türk, ikisi İtalyan, dördü Fransız toplam 8 gemi inceleme yaptı. İncelemelerden elde edilen sonuçlarla Marmara'daki tüm faylar yaratacakları deprem büyüklükleri ortaya çıkartıldı.

Marmara Denizi'nde, bugüne dek yerli ve yabancı uzmanlar tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda elde edilen bilimsel veriler, Tekirdağ Çukurluğu ile Adalar arasında uzanan 110 kilometrelik fayın, Marmara'nın en tehlikeli fay olduğunu ortaya koydu.

TÜBİTAK Deniz Araştırma Koordinatörlüğü'nde, 17 Ağustos 1999 depreminin ardından, Marmara Denizi'nin deprem potansiyelinin araştırılması için ikisi Türk, ikisi İtalyan, dördü Fransız toplam 8 gemi inceleme yaptı. Maden Teknik Arama, İTÜ, TÜBİTAK - MAM, Deniz Kuvvetleri-SHOD gibi ulusal kuruluşların lojistik ve araştırma desteği verdiği çalışmalarda, Fransa CNRS-ENS, CNRS- IPGP, ABD-Colombia Üniversitesi, İtalyan- IGM gibi uluslararası kuruluşlar aletsel, parasal ve araştırmacı olarak yer aldı.

Bugüne kadar Marmara Denizi'nde yapılmış olan deprem araştırmalarının sonuçları ve bulguları şöyle:

- Doğru atılımlı fayların en belirgini Tekirdağ Çukurluğu ile Adalar arasında doğu-kuzeydoğu ile batı-güneybatı doğrultusunda uzanan ve yaklaşık 110 kilometre uzunluğunda olan faydır. Çalışmalar, bu fayın Marmara'daki en tehlikeli fay olduğunu ortaya koymuştur.

Adaların güneyindek fay da riskli
- Doğrultu atılımlı fay sisteminin ikinci üyesi kuzeybatı-güneydoğu doğrultusundadır ve Adalar'ın güneyinde uzanmaktadır. Yaklaşık 65 kilometrelik fay, kırılırsa en fazla 7 büyüklüğünde deprem üretecektir.

- Marmara Denizi'ndeki normal faylar Çınarcık Çukurluğu'nun güneyinde bulunuyor. Bu kısa faylar kırıldıkları takdirde 6 büyüklüğünde bir deprem üretebilir ancak bunların tsunami potansiyeli fazladır.

- Orta Marmara Çukurluğu ile Adalar arasında kalan kesim deprem açısından daha büyük bir tehlike arz ediyor. Bu çukurlukla Ganos Fayı arasında tespit edilen kırığın 1912'de oluştuğunun ispatlanması, Orta Marmara Çukurluğu ile Adalar arasındaki bölgeyi çok daha riskli hale getirecektir.

Boğazda aktif fay yok
- Büyükçekmece, Bakırköy, İstanbul Boğazı ve Adalar güneyinde 100 metre su derinliğinden daha sığ kıta sahanlıklarında aktif olabilecek önemli bir faya rastlanmamamıştır. Ancak karada, Tuzla-Maltepe hattında, aktif bir fay tespit edilmiştir.
Cumhuriyet

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

John McAslan
27 Mayıs 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

John McAslan hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz