reklam

27 Mayıs 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Raylı sistemler, onay bekliyor

İstanbul’da ihalesi tamamlanıp inşaatına başlanan, ancak “SİT” alanı içinde kaldığı için “Silüet” ve “Tarihi Eser” engeline takılan trilyonlarca liralık raylı sistem projeleri Koruma Kurulu’ndan vize bekliyor. Büyükşehir Belediyesi’nin vize bekleyen projeler arasında İstanbul Metrosu’nun Taksim-Kabataş Finiküler sistemi de bulunuyor.

İnşaatına 1998 yılı sonunda iki ayrı etapta başlanan Taksim-Yenikapı hattının toplam uzunluğu 5 bin 200 metre. Bu hattın Taksim-Unkapanı arası yüzde 94 oranında tamamlandı ve halihazırda Şişhane İstasyonu’nun elektromekanik çalışmaları devam ediyor. Projenin tamamı için bugüne kadar 55 milyon dolar harcandı. Hattın tarihi yarımada içinde kalan Unkapanı-Yenikapı arasındaki tünel kazı çalışmalarının ise yüzde 65’i tamamlanmış durumda. Ancak bu hattın Haliç köprü geçişi ile Unkapanı, Şehzadebaşı ve Yenikapı arasındaki tünel kazı çalışmalarının inşaatına Kurul’dan izin alınamadığı için bir türlü başlanamadı. Bu durumun sistemin bütünlüğü açısından büyük sıkıntı oluşturduğu kaydedildi.

Ayrıca; Kurul’un son kararında istediği Haliç geçişinin önceden planlandığı gibi Unkapanı Köprüsü’nün doğusu yerine, şehrin silüetini bozmaması için batısına kaydırılmasını istemesi mevcut projenin alt üst olmasına sebep oldu. Bu durumda tünel kazı çalışmaları tamamlanan Unkapanı-Şehzadebaşı arasında 950, Şişhane İstasyonu ile Azapkapı arasında da 265 metrelik bölümün yeniden inşa edilmesi gündeme geldi. Güzergah değişikliği dolayısıyla toplam 1215 metrelik hattın yeniden inşasının Büyükşehir Belediyesi’ne maliyetinin 10 milyar dolar olacağı belirtildi.

Aksaray ve Galata’ya onay
Bu arada Aksaray Hafif Metrosu’nu Yenikapı Metro İstasyonu’na bağlayacak olan 721 metre uzunluğundaki hat için nihayet Kurul’dan onay çıktı. Bundan iki yıl önce bu projenin inşaası sırasında Osmanlı-Bizans dönemine ait kalıntılar bulunmuş ve inşaat durdurulmuştu. Kurul’un talebi üzerine Büyükşehir Belediyesi projeyi revüze etti. Aç-kapa tünel tekniği yerine alttan delme tünel tekniği ile yapılması kararlaştırıldı ve çalışmalara başlandı. Bu arada Eminönü’nden başlayıp Galata Köprüsü’nü geçerek, Karaköy, Tophane güzergâhından Kabataş’a uzanacak cadde tramvayı için de Kurul’dan onay çıktı. 5 milyon 300 bin dolara malolacak üç kilometre uzunluğundaki hatta çalışmalar devam ediyor.

Taksim-Kabataş
Öte yandan; Taksim-Kabataş arasına yapılacak ve 30 milyon dolara malolacak 600 metre uzunluğundaki Finiküler Sistem projesinin şantiyesi Taksim Meydanı’na kuruldu. Karaköy-Beyoğlu arasında yaklaşık bir asırdır hizmet veren ve İstanbul’un ilk metrosu sayılan Tünel’in bir benzeri olacak Finiküler Sistemi’nin 2004 yılı başında hizmete girmesi planlanıyor. Saatte tek yönde 7 bin 500 yolcu taşıması öngörülüyor. Ancak bu projenin de Kabataş’a yapılacak istasyonu Kurul’dan onay bekliyor. Yine Büyükşehir Belediyesi’nin raylı sistemler projelerinden birisi olan ve İETT tarafından yaptırılan 42 milyon dolara malolacak 16 kilometre uzunluğundaki Vezneciler-Sultançiftliği cadde tramvay hattında da pürüzler yaşanıyor. Hattın Edirnekapı-Sultançiftliği arasında çalışmalar hızla sürüyor. Ancak SİT alanı içinde kalan Vezneciler-Edirnekapı arası ise Kurul’un onayını bekliyor.
Türkiye

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

John McAslan
27 Mayıs 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

John McAslan hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz