reklam

30 Mayıs 2003 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

“Deprem olmazsa oturulabilir!”

Çorum’un Sungurlu İlçesi’nde, temel ve kirişlerde çatlama olan hastaneye, üniversiteden “deprem olmazsa oturulabilir” raporu verildi.

Sungurlu Devlet Hastanesi Başhekimi Operatör Dr. Osman Yurttaş, temelden tabana kadar temeller ve kirişlerin çatladığını belirterek, çatlakların gün geçtikçe arttığını ifade etti.

Dolgu zemin üzerine inşa edilen ve oturma yapması nedeniyle yıkılma tehlikesi bulunan Sungurlu ilçe Devlet Hastanesi’ne, Gazi Üniversitesi tarafından 2001 yılında “Deprem olmadığı sürece sadece düşey yüklere maruz olan binanın kullanımında kanaatimizce bir sakınca yoktur” şeklinde rapor verildiği ortaya çıktı.

1993 yılında yapımı tamamlanarak Sağlık Bakanlığı’na teslim edilen Sungurlu Devlet Hastanesi’nin, zemin etüdü yapılmadan inşa edildiği için sürekli kayma ve oturma yaptığı belirlendi. 4 katlı ve 4 ana bloktan oluşan hastanenin 100 yatak kapasitesine sahip bulunduğu, blok bağlantıları kiriş ve tabliyelerinde ciddi çatlaklar oluştuğu kaydedildi.

Hastane yetkilileri, 1999 yılında Bayındırlık Müdürlüğü’ne inceleme yapılması için yazı yazdıklarını, Afet İşleri Genel Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi’nden bir ekibin ilçeye gelerek hastanede incelemelerde bulunduğunu ifade ettiler. Yetkililer, üniversiteden gelen teknik ekibin hastaneye takviye proje hazırladığını ve maliyetinin 1 trilyon lira olduğunu belirttiler.

Hastane yetkilileri, hazırlanan projeden sonuç alınmayınca, hastanenin can ve mal güvenliği açısından sakıncalı olup olmadığı konusunda rapor hazırlanması için Bayındırlık Müdürlüğü’ne başvurduklarını kaydettiler.

“Kanaatimizce sakınca yoktur”
Yetkililer, Gazi Üniversitesi’nin 24 Mayıs 2001 tarihinde öğretim üyesi Prof. Dr. Hüsnü Can ve Dr. Sabahattin Aykaç imzası ile gelen raporunda şu ifadelere yer verildiğini belirttiler:

“Çorum ili Sungurlu İlçesi Devlet Hastanesi’nin takviye projeleri üniversitemizin İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından yapılmıştır. İlgili yazıda söz konusu binanın takviye projelerinin yapımının ödenek temin edilmesine bağlı olduğu belirtilmiş ve bu süre içerisinde binanın mevcut hali ile kullanımının can güvenliği açısından sakıncalı olup olmadığı sorulmuştur. Deprem olmadığı sürece düşey yüklere maruz olan binanın kullanımında kanaatimizce bir sakınca yoktur. Ancak olası bir şiddetli depremde binanın bu hali ile yeterli bir dayanım gösteremeyeceği kanısındayız. Bilindiği gibi henüz dünyada depremleri önceden haber verebilecek bir teknoloji yoktur. Bu nedenle ilgili binanın en kısa zamanda ödeneğinin temin edilerek hazırlamış olduğumuz projenin uygulaması gerekmektedir. Ancak proje uygulanıncaya kadar binada hizmet verilmesinin can ve mal güvenliği açısından kısa bir süre için sakınca yaratmayacağı görüşüne varılmıştır.”

Çatlaklar artıyor
Sungurlu Devlet Hastanesi Başhekimi Operatör Dr. Osman Yurttaş, temelden tabana kadar temeller ve kirişlerin çatladığını belirterek, çatlakların gün geçtikçe arttığını ifade etti.
NTVMSNBC

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Erdal Özyurt
3 Haziran 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Erdal Özyurt hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz