reklam

30 Mayıs 2003 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Deprem hariç kurtarır

Dolgu zemin üzerine inşa edilen ve yıkılma tehlikesi bulunan Sungurlu Devlet Hastanesi'ne, Gazi Üniversitesi tarafından "Deprem olmadığı sürece binanın kullanımında kanaatimizce bir sakınca yoktur" şeklinde rapor verildi. Çorum ikinci derece deprem bölgesinde.

1993'te tamamlanarak Sağlık Bakanlığı'na teslim edilen Sungurlu Devlet Hastanesi'nin zemin etüdü yapılmadan inşa edildiği için sürekli kayma ve oturma yaptığı belirlendi. Dört kat ve dört ana bloktan oluşan 100 yatak kapasiteli hastanenin blok bağlantıları kiriş ve tabliyelerinde çatlaklar oluştu. Hastane yetkilileri 1999'da Bayındırlık Müdürlüğü'ne başvurdu. Afet İşleri Genel Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi'nden bir ekip, hastanede incelemelerde bulundu. Hastane yetkilileri, üniversiteden gelen teknik ekibin hastaneye takviye projesi hazırladığını ve maliyetinin 1 trilyon lira olduğunu belirtti.

Dua edin sallanmasın
Hastane yetkilileri, hazırlanan projeden sonuç alınmayınca can ve mal güvenliği açısından sakıncalı olup olmadığı konusunda rapor hazırlanması için Bayındırlık Müdürlüğü'ne başvurdu. Gazi Üniversitesi'nden 24 Mayıs 2001'de öğretim üyesi Prof. Dr. Hüsnü Can ve Dr. Sabahattin Aykaç imzasıyla gelen raporda şöyle denildi:
"Çorum ili Sungurlu ilçesi Devlet Hastanesi'nin takviye projeleri üniversitemizin İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından yapılmıştır. İlgili yazıda söz konusu binanın takviye projelerinin yapımının ödenek temin edilmesine bağlı olduğu belirtilmiş ve bu süre içerisinde binanın mevcut hali ile kullanımının can güvenliği açısından sakıncalı olup olmadığı sorulmuştur. Deprem olmadığı sürece düşey yüklere maruz olan binanın kullanımında kanaatimizce bir sakınca yoktur. Ancak olası bir şiddetli depremde binanın bu hali ile yeterli bir dayanım gösteremeyeceği kanısındayız. Bilindiği gibi henüz dünyada depremleri önceden haber verebilecek bir teknoloji yoktur.

Bu nedenle ilgili binanın en kısa zamanda ödeneğinin temin edilerek hazırlamış olduğumuz projenin uygulanması gerekmektedir. Ancak proje uygulanıncaya kadar binada hizmet verilmesinin can ve mal güvenliği açısından kısa bir süre için sakınca yaratmayacağı görüşüne varılmıştır."
Sungurlu Devlet Hastanesi Başhekimi Operatör Dr. Osman Yurttaş, temelden tabana kadar temeller ve kirişlerin çatladığını belirterek, çatlakların her gün arttığını söyledi. 
Radikal

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Erdal Özyurt
3 Haziran 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Erdal Özyurt hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz