reklam

30 Mayıs 2003 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

60 milyon dolarlık Gelibolu Projesi için düğmeye basıldı

Çanakkale Savaşları'nın geçtiği Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nı, gelecek nesillere ve insanlığa yakışır bir mekana dönüştürmek için, önceki gün Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) düğmeye basıldı.

Yaklaşık 60 milyon dolarlık Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Geliştirme Projesi, üç yıl önce gündeme geldi. Ancak proje belli bir aşamaya getirilip uygulama sürecine geçileceği sırada meydana gelen Marmara depremi, bu stratejik-ulusal projenin belli bir süre askıya alınmasına neden oldu. Projenin önceki gün 6 saat süren MGK'nın ana gündem maddelerinden biri olarak üç yıl sonra görüşülmesi ve ‘‘ilke olarak olumlu’’ bulunmasında Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nın ortak mutabakatının bulunduğu kaydedildi. MGK Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç'ın gündeme aldığı projeye, hükümetin de ‘‘çok sıcak’’ yaklaştığı ve hevesle tam destek verdiği ifade edildi.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Geliştirme Projesi'nin devletin en yetkili kurumu olan MGK'da gündeme gelmesine ve bu projenin yaşama geçirilmesi için düğmeye basılmasına en çok sevinenlerden biri de, Dışişleri Bakanlığı eski sözcüsü, halen Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı Büyükelçi Sermet Atacanlı oldu. Atacanlı, Çanakkale Savaşları'na ve bu projeye özel bir ilgi duyduğunu belirterek ‘‘Yıllardır bu konuda her türlü dokümanı biriktiriyorum. Bu konuda ciddi bir koleksiyonum oluştu. İleride emekli olunca bu konuda en az bir kitap yazmayı düşünüyorum’’ dedi.

Atacanlı, bu savaşlar sonucu, kıtalararası uzaklığa rağmen, ‘‘sıkı dostluk ilişkisi’’ içinde olduğumuz ve her yıl Çanakkale Savaşları'nın yıldönümü kutlamaları için Türkiye'ye heyet gönderen Avustralya ve Yeni Zelanda'da, çok ciddi çalışmalar yapıldığını bildirdi. Atacanlı, ‘‘Çanakkale Savaşı'nda nerede ne oldu, kim ne yaptı; bütün bunlar bırakın gününü saat saat yazılmış, kayda geçirilmiştir. Onlar bu işe çok önem veriyorlar’’ dedi.
Hürriyet

 

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Erdal Özyurt
3 Haziran 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Erdal Özyurt hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz