reklam

02 Haziran 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Patara'ya büyük onur

AKP hükümeti SİT alanlarını imara açmaya hazırlanırken The Sunday Times gazetesinin "Travel" ekinde Patara, "eşsiz doğası, tarihi dokusuyla" dünyanın en iyi 20 plajından biri olarak gösterildi.

Yabancı gazetelerce dünyanın en iyi yirmi plajından biri olarak gösterilen Patara da hükümetin SİT alanlarını imara açma kararından etkilenecek. Bayındırlık Komisyonu'nda yapılaşmanın yüzde 3'e düşülmesine karşın birinci derecede SİT alanı olan Patara'daki 11.8 kilometrelik plaj yumurtalarını bırakan deniz kamlumbağaları da yapılaşmanın kurbanı olacak.

Özel koruma altında

The Sunday Times'ın 'Travel' ekinde Patara, ''eşsiz doğası ve tarihi dokusuyla'' dünyanın en iyi 20 plajından biri olarak gösterildi. Gazetenin tanıtım yazısında, soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Caretta Caretta türü deniz kaplumbağasının üreme alanlarından biri olduğu, özel koruma altında tutulduğu da bildirildi.

Patara'da, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (DHKV) - World Wildlife Found (WWF) Türkiye tarafından 'Deniz ve Kıyı Projeleri' kapsamında koruma çalışmaları yürütülüyor. Kumsalın bir kısmı ve antik kent 1. dereceden SİT alanı konumunda olsa da kumsalın arka bölümünde yapılaşma söz konusu.

Bayandırlık Komisyonu'nda önceki gün kabul edilen SİT alanlarında yüzde 3'lük yapılaşma yasalaşırsa bölgede yaşayan doğal yaşam ciddi tehdit altına girecek, ışık ve ses kirlenmesinin yanı sıra geri dönüşü olmayacak bir yapılaşma oluşacak.

Bitki örtüsü tehlikede

Alanda yapılan ağaçlandırma çalışmaları da doğal bitki örtüsü için tehlike oluşturuyor.

Gazeteye göre en iyi plajlar şöyle: Patara-Türkiye, Ammos-Yunanistan, Plage de la Courtade-Fransa, Praia da Adraga-Portekiz, Benirras-İbiza , Milopotas-Yunanistan, Whipsiderry- İngiltere, Plage du Loto-Korsika, Playa de la Concha-İspanya, Traigh Scarasta-İskoçya, Aqua Amarga-İspanya, Palombaggia-Korsika, Kukounaries-Yunanistan, Silvi Marina-İtalya, Planos-Yunanistan, Oxwich Bay Wales, Saleccia-Korsika, Sweetwater-Yunanistan, Portals Vells Mayorka, Voidokilia-Yunanistan.
Cumhuriyet

 

Mayıs 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Erdal Özyurt
3 Haziran 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Erdal Özyurt hakkında forumda başlayan tartışmaya katılmak için  tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz