reklam

06 Haziran 2003 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Orman Yasası'nın 2. Maddesi'nin B Bendi

SİT alanlarının imara açılması, en fazla Muğla'yı vuracak. ‘2B’ olarak da adlandırılan satış işleminin gerçekleşmesi halinde Fethiye 8498 hektarlık orman vasfını kaybetmiş arazisiyle yasadan birinci derecede etkilenecek. 3998 hektarla Köyceğiz, 2002 hektarla Ortaca yağmada üçüncü sırada yer alacak.

Yeşille mavinin en güzel buluştuğu illerin başında gelen Muğla, 5 Nisan Dünya Çevre Günü’nü korku içinde geçirdi. Çünkü, orman vasfını yitirmiş arazileri satma projesi gerçekleşirse ‘2B’ statüsünde bulunan Fethiye'deki ünlü Kelebekler Vadisi bile satılacak. 6831 sayılı Orman Yasası'nın 2'nci Maddesi'nin B Bendi'ne dayanarak, orman niteliğini kaybetmiş yerlerin orman sınırları dışına çıkarılıp satılması en fazla Muğla bölgesini etkileyecek. Muğla'da orman vasfını kaybeden 18 bin 717.5 hektarlık alanın satılacağı, bunun Muğla'nın yüzölçümünün yüzde 1.4'ünü oluşturduğu bildirildi. ‘2B’ olarak da adlandırılan satış işleminin gerçekleşmesi halinde Fethiye, 8 bin 498 hektarlık orman vasfını kaybetmiş arazisiyle yasadan birinci derecede etkilenecek. 3 bin 998 hektarla Köyceğiz, 2 bin 2 hektarla Ortaca yağmada üçüncü sırada yer alacak.

İhanet yasası
1124 kilometrelik sahil şeridi, yeşille mavinin kucaklaştığı koylarıyla ünlü Muğla'nın özellikle sahil kesimlerindeki arazilerin satılacağını belirten sivil toplum örgütleri temsilcileri, girişimi ‘ihanet’ olarak nitelendirdi. Gökova Sürekli Eylem Kurulu, diğer illerin çevrecileriyle temasa geçerek tüm milletvekillerine ‘Girişimden vazgeçilsin. Halkın isteği doğrultusunda hareket edilmeli. Aksi taktirde tarih önünde hesap verirsiniz’ yazılı mektup göndermeye başladı. Kurul Sözcüsü Gaye Cön, hükümetin satıştan vazgeçmemesi durumunda mahkemeye başvuracaklarını da belirtti. Cön, Türkiye genelindeki çevreci temsilcileri ile Antakya'da toplanıp önemli kararlar aldıklarını belirterek, ‘‘Bazı milletvekillerinin bu işten çıkarının olduğunu biliyoruz. Gerekirse isimlerini de açıklarız. Bunlar Türkiye'ye ihanet ediyor. Orman vasfını kaybetmiş yerler yeniden orman haline getirilmeli’’ dedi.

İnsanlığın sonu
Muğla Orman Mühendisleri Odası Başkanı Atilla Erdemir de girişimi ‘‘İnsanoğlu kendi sonunu hazırlıyor’’ diye yorumladı. Erdemir, ‘‘Eskiden orman vasfını kaybetmiş yerler, buralardan yararlandıklarını belgeleyen orman köylüsüne satılıyordu. Biz buna bile karşı çıkarken, şimdi halka açık satışı planlıyorlar. Birkaç yıl sonra 2C diye bir şey çıkarıp yine satmaya devam ederler. Vatandaşa sen ormanı aç, ben vereceğim demek anlamına geliyor’’ diye konuştu.

Hepsi satılık
Dünyaca ünlü koylarıyla bilinen Muğla, talan korkusuyla yaşıyor. Çünkü, aralarında Kelebekler Vadisi, Dalaman Kapıdağ Yarımadası ve Göcek'in de bulunduğu Güzelim koylar ‘2B’ kapsamına giriyor. Fethiye Belediye Başkanı MHP'li Behçet Saatçi, ‘‘3 yanı dağlarla çevrili, diğer yönü denize açılan, kelebeklerin uçuştuğu Kelebekler Vadisi eşsiz bir yer. Burası da ‘2B' kapsamında. Turizme açılıp buraya tatil köyü yapılması yanlış, yazık, günah’’ dedi.
Hürriyet

 

Haziran 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

30

diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

"Tarihsel Kent Merkezinin Dönüşümünde Yerel Yönetimin Uygulamaları"

Beyoğlu tarihsel kent merkezinin canlandırılması ve mevcut yapı kapitalinin dönüşümü için finansman, planlama, tasarım yöntemlerinin araştırılması, geliştirilmesi, tanıtılması için atölye çalışmaları, seminerler, konferanslar.

7 - 8 Haziran 2003, 
Bilgi Üniversitesi - İstanbul

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz