reklam

09 Haziran 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Dünya başkenti İstanbul

Karmaşaya dönen İstanbul'un kültürel zenginliklerini anlatan turizmci Faruk Pekin, "İstanbul'a sahip çıkmak kültürel değerlerini ve mirasını dikkate alıp bundan sonra geriye kalanları nasıl kurtarırız kaygısıyla bir şey yapmaktır" diyor. İstanbul'u dünyanın başkenti olarak niteleyen Pekin, ancak kentin bugünkü durumunun içler acısı olduğunu söylüyor.

- Sizin Fest Turizm olarak İstanbul'a sahip çıkmak sloganınız var. Bu, sizin anlamınızda ne demek?

- İstanbul'a sahip çıkmak İstanbul'un bütün kültürel değerlerini, kültürel mirasını, doğal değerlerini dikkate alıp ''Bugüne kadar gidenler gitti, ama bundan sonra geriye kalanları nasıl kurtarırız?'' kaygısıyla bu alanda bir şeyler yapmaktır. Tabii ki İstanbul'a ancak İstanbullu, İstanbul'u bilen insan sahip çıkar. 1950'li yıllarda, İstanbul'un nüfusu daha 1.5 milyonken iyi kötü bir şeyler yaşanıyordu ki ağır bir müdahale oldu. Kendini şehir planlamacısı sanan bir başbakan şehrin yapısına müdahale etti. Ana arterlere, her şeye müdahalede bulundu. Bu olayla birlikte İstanbul'un çehresi birdenbire değişme sürecine girdi. Çünkü zaman zaman artan, zaman zaman olduğu yerde kalan bir iç göçle karşı karşıyaydık. Galiba da tam o sırada İstanbul'u kaybetmeye başladık.

Bakın, bugün büyük şirket merkezleri Ayazağa tarafına doğru kayıyor. Eklemlenecek olan yeni semtler, yani gecekondu yöreleri ya da banliyöler, baştan itibaren planlı yapılabilmiş olsalardı o zaman iş daha farklı olabilirdi.

- Nasıl farklı olabilirdi?

- Yani, şimdi yapılan şehir dışındaki binalar zamanında yapılacak bir planlamayla inşa edilmeyebilirdi; İstanbul biraz daha yeşil olarak korunabilirdi.

- Boğaziçi'nin korunması için oluşturulmuş sözüm ona bir kurul varken Boğaz'ın geri görünümünü mahveden gökdelenlerin dikilmesine hangi ülkede izin verilebilir?

- Ben yıllarca o yeşil alanın karşısında oturdum. Zamanla o yeşil alan yok edildi; onun yerine bir beton ormanı ortaya çıktı. Göçlerle birlikte buradaki bütün ilişkiler de değişti. Hani şu ünlü söz var:

''Başka İstanbul yok.''

Aslında bu söz dışardan gelenlere söylendi. Yani amiyane tabirle bu, ''Önüne bak, lan, başka İstanbul yok'' demekti.

Bu dışardan gelenler dengeyi çok hızlı bozdular. Üstelik İstanbul'u fena halde bozdular. Klasik İstanbullu, klasik İstanbul beyefendisi, klasik İstanbul hanımefendisi, klasik İstanbul şivesi geride kaldı; yok oldu.

Yüzde 33 istanbullu
- Sizce İstanbul'la ilgili artık nostaljik mi takılmaya başladık?

- Galiba öyle, ama ben bunu pek doğru bulduğumu söyleyemem. Çünkü olan olmuş, giden gitmiş. Önemli olan şu anda var olan İstanbul nasıl ve ''Ben İstanbulluyum'' diyenler kim? Geçenlerde büyükşehir belediye başkanının bir anket yaptırdığını öğrendim. Anketin kapsadığı alanı bilmiyorum, ama ortaya çıkan sonuca göre ankete katılanların sadece yüzde 33'ü, ''Ben İstanbulluyum'' demiş. Olay bu. Şimdi, işin aslı şu:

İstanbul'a göç eden kişi ne buraya köyünü taşıyor, ne de kentli oluyor. İki arada bir derede kalıyor. Bazısı köyde kavak diktiği için gelip İstanbul'un ortasına da kavak dikti. Çünkü yeşillendirme ve ağaçlandırma anlayışı o kadardı. Kimi de köyünde yapamadığı bazı şeyleri İstanbul'da yapmaya kalkıştı.

- Örneğin?

- Bir yandan olmadık siyasi örgütlenmeler, bir yandan olmadık mafya ilişkileri gelişti.

- O zaman bu insan nasıl olup da İstanbullu olacak ve İstanbul'a sahip çıkacak, sizce?

- Şu anda İstanbul'un nüfusu on milyonun üzerinde. Bunun büyük çoğunluğu da kendini İstanbullu saymıyorsa İstanbul'un işi çok zor, demektir. Bu, sorunun bir yanı.

İkinci yanı ise İstanbul'a sahip çıkması gereken kurumların ne yaptığı... Örneğin yerel yönetimler ne yaptı?

Açıkçası son zamanlarda bazı titiz çalışmalar olsa bile, İstanbul'a yakışır bir noktada olan çalışmalar değil.

- Ne gibi değil?

- Örneğin, metro kazılırken hangi arkeolojik çalışmalar yapıldı, hangi araştırmalar yapıldı? Şu anda metronun kazılması sürüyor. İstanbul'un tarihi yarımadası Bizans'a göre şu anda iki-iki buçuk metre yükselmiş durumda.

Hipodrom'daki dikili taşlara baktığınız zaman bunların zemininin bayağı çukurda göründüğünü görürsünüz. Çünkü esas zeminleri odur. Şimdi, tarihi yarımadanın zemini yükselmiş. Üç-dört metre kazıyorsunuz; aşağıda tarihi eserlere rastlıyorsunuz.

- Siz son 15 yıldır Fest Turizm olarak İstanbul'da kültür gezileri düzenliyorsunuz. Bu fikir nasıl oluştu?

- Bu işe önce BİLSAK başlamıştı. Daha sonra Tarih ve Toplum dergisiyle birlikte

biz de buna girdik. O gün bugündür de

bunu yapıyoruz.

Üstelik bir buçuk günde dışardan gelen turistlere gezdirilen İstanbul için biz şu anda 70'in üzerinde tur düzenliyoruz. Bunun içinde coğrafi turlar var, bir de tematik turlar var.

- Bu tematik turlar nedir?

- Örneğin İstanbul'da suyun öyküsü, İstanbul'da "art nouveau" yapılar gibi...

Bir de geçenlerde ben bir şeyi yakaladım.

Bu son 15 yıl içinde gezdirdiğimiz insan sayısında 21 bine yaklaşmışız. Belki bu çok görülmeyebilir, ama azımsanacak bir rakam da değil. Bütün bu yıllar içinde işlediğimiz bir ana tema da İstanbulluluk bilinciydi. Gerçekten de İstanbul'da yavaş yavaş başlayan yok olmalar bu son 15 yıl

içerisinde hızlandı. Örneğin köşe başındaki binanın üzerindeki rölyef bir bakıyorsunuz bir gün yok olmuş ya da binanın kendisi aniden yıkılıvermiş. Üstelik birtakım tarihi mekânlara birileri el koydu; hiç kimse kalkıp da bunlara, ''Buralardan çıkın'' demedi. Bunlar, saklanması, korunması gereken nadide binalardı.

İstanbul özel bir yer
- İstiklal Caddesi üzerinde, art nouveau mimarinin en önemli örneklerinden Markiz Pastanesi bile bir aralık otomobil galerisi haline gelme tehlikesi atlatmadı mı? Şimdi sırada İstiklal Caddesi'nde d'Aranco'nun yapıtı olan başka nadide art nouveau yapılar olduğu söyleniyor...

- Dediğiniz gibi hâlâ insanlar akıllarına eseni yapıyorlar. Bunlara da hiç kimse ''Dur'' demiyor.

Son zamanlarda orada yapılan tek sevindirici iş Beyoğlu Belediyesi'nin ''Güzel Beyoğlu'' projesi.

Binaların ikinci, üçüncü katlarının elini yüzünü düzelttiler, çünkü zemin katlar dükkândan geçilmiyor.

Ara sokakları düzelttiler. Sokak kafeleri yapıldı. Beyoğlu ya da Pera'nın çevresinde birkaç tane koruma derneği kuruldu. Böylece de iyi örgütlenmeler sağlanabilir, koruma açısından...

Açıkça söylemek gerekirse İstanbul çok özel bir yer.

- Sizce özel olmasının nedeni nedir?

- Bir kere, ben İstanbul'u çok seviyorum. Bu şehre vurgunum. Dünyanın birçok büyük kentine, birçok başkentine turist grupları götürüp onları gezdiriyorum. O nedenle pek çok yeri görüp tanıma şansımız çok. İsterseniz Prag'ı örnek alalım. Prag da söylencesi çok fazla olan bir kent olduğu için orada da 20-30 tane günlük gezi çıkarabiliriz. Ama İstanbul'un çok özel bir yanı var.

Kültür zengini bir kent
- Yanlı davranmak istemiyorum, ama İstanbul'un sıcaklığı, o esrarlı, mistik havası Prag'da var mı?

- Hiçbir yerde yok. İstanbul, bir kere, 2600 yıllık bir kent. Yaklaşık 2700 yıllık da diyebiliriz. Ama bu sadece Sarayburnu tarafının tarihi. Fikirtepe, Haliç'e bakarsak 4-5 bin yıldan söz edebiliriz. Düşünün ki İstanbul'un akranlarının çoğu gitmiş. Efes artık yaşayan bir kent değil, Kartaca artık yaşayan bir kent değil... İlk Maya kültüründen kentler artık yaşamıyor...

Belki tek ona yaklaşabilen Roma... Ama Roma'daki doku da İstanbul'dan çok farklı. İstanbul çok önemli iki unsura sahip. Bir doğal güzellik var, bir de çok ciddi bir kültürel miras var. Şu anda kültürel mirasın çapı her ne kadar düşmüş olsa bile İstanbul'da önemli bir mozaik var. Bu, diller, dinler, ırklar mozaiği.

Bakıyorsunuz, Rum Patrikhanesi'nin yanında Ermeni Patrikhanesi, Hahambaşılık,

Süryani Kilisesi, Katolik Kilisesi,

Protestan Kilisesi, cami, her şey iç içe... Bundan da öte toplumsal bellek çok daha zengin. İşte, bu toplumsal belleğin zenginliği başka yerlerde yok. Bakın, bir Balkan söylencesiyle bir İran söylencesi gelmiş, İstanbul'da birbirini bulmuş. Ya da eski Kastilya dilinde bir terimle İtalyanca bir terim üst üste gelmiş. Anlam değiştirmiş; yeni bir terim oluşturmuş. İnsanlar bunu kullanırlarken dışarıya da ihraç etmişler. Bunu başkaları da kullanmaya başlamış. Zenginliği görebiliyor musunuz? Başka hiçbir başkentte böyle bir şey yok.

- ''21. yüzyıl devletlerin değil, kentlerin yüzyılı olacak. Kentler öne çıkacaklar'' biçiminde bir yaklaşım var. Bu yaklaşımı bize açar mısınız?

- Kentlerin öne çıkması devletlerin yapılarını bozmak anlamında kullanılmıyor, bir kere. Bu yanlış anlaşılmasın. Önem olarak, merkez olarak kentler öne çıkacak. Buna bir örnek İstanbul. Hatta İstanbul bu kentlerin en önemlilerinden bir tanesi. Ben İstanbul için göğsümü gere gere, ''Dünya başkentidir'' diyebiliyorum. Şu anda İstanbul bizi yakıyor. Çünkü şu anda İstanbul'da olup bitenler kötü.

- Yani ne gibi kötülükler oluyor?

- Daha İstanbul'un altyapısı bitirilememiş. Tarihi doku sürekli zedeleniyor. Hâlâ daha çok ciddi bir şehir planlaması yok. Sürekli ağaçsızlandırılıyor. Allah'tan epeyce bir alan, zamanında mezar yapılmış da onun

yeşilliği duruyor. Çünkü bu mezarları kaldıramıyorlar. İkincisi de askerlerin elindeki yeşil alanlar. Ama belediyeler bunları da kemirmeye başladı; gidip buraların bir köşesine hep bina yapmaya bakıyorlar.
Cumhuriyet

 

Haziran 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

30

diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Ahmet Gülgönen
22 Nisan 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Ahmet Gülgönen hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz