reklam

09 Haziran 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Klima pazarı ısındı

Havaların ani bir şekilde ısınması klima üreticisi ve ithalatçısı firmaları harekete geçirdi. Düzenlenen kampanyalarda uzun vade seçeneklerinin yanı sıra peşin alımlarda indirim imkânları da bulunuyor.

Yaz mevsiminin artan bunaltıcı sıcağıyla birlikte Ege, Akdeniz ve Güneydoğu başta olmak üzere Türkiye'de lüks tüketim olmaktan çıkıp ihtiyaç halini alan klimalarda, pazar her yıl daha da ısınıyor. Sektördeki ithalatçı ve üretici firmaların mayıs ayında başlattıkları reklam kampanyalarının ardından, haziran ay ına canlanma beklentisiyle girildi.

Klima kullanım oranının henüz yüzde 3-3.5 civarlarında seyrettiği Türkiye'de bu yıl klima satışının 200 bin adet olacağı tahmin ediliyor. Ancak her yıl yüzde 15 gibi bir büyüme kaydeden klima pazarı Türkiye'yi yerli ve yabancı aktörler için cazip hale getirmekte. Bu yıl 40 bin adet gibi bir satış rakamına ulaşmayı hedeflediklerini belirten Teknosa Genel Müdürü Mustafa Altındağ beyaz eşya bayileri, hipermarketler, yetkili satıcılar gibi birden fazla dağıtım kanalını kullandıklarını söyledi.

Sharp, Mitsubishi, Samui, Trorick, Denki, Midea gibi markaların satışını gerçekleştirdiklerini belirten Altındağ, kendilerini Türkiye'nin klima danışmanı olarak gördüklerini ve 2003 yılında sektörün lideri olmayı amaçladıklarını ifade etti. ''Herkese ve her keseye uygun ürün seçenekleri sunabilmek amacındayız'' diyen Altındağ, farklı ürün seçeneklerine 18 aya varan vadeler yaptıklarını vurguladı.

Toshiba Türkiye'nin Genel Müdürü Leon Biryoti 2000 yılında klima satışlarının 70 binlere kadar düştüğünü belirterek piyasanın, ekonominin seyri ile paralel bir gelişme gösterdiğine dikkat çekti. Şu anda koşulların olumlu göründüğünü ifade eden Birtoti, faizlerin düşmesinin vadelerin açılmasını sağlayacağını belirtti.

Biryoti, Türkiye'de klima pazarının yüzde 2.5'ine sahip olduklarını söyleyerek bunu korumaya çalışacaklarını dile getirdi. Şu anda peşin 10 taksit kampanyası yaptıklarını belirten Biryoti, peşin ödemelerde yüzde 3.5-4 nakitte ise yüzde 8'lik indirim imkânı sunduklarını söyledi.

Öte yandan Arçelik, havaların ısınmasıyla satışlarda gözle görülür bir artış yaşandığını, ama canlanmanın önümüzdeki aydan itibaren beklendiğini açıklamıştı. Arçelik'e göre, yerli üretim klimalar, Türkiye şartlarına uygun şekilde tasarlandığı için ve iklim, elektrik gibi bölgesel koşullara uygun üretildiğinden tüketici açısından en cazip seçenek.
Cumhuriyet

 

Haziran 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

30

diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Sibel Bozdoğan 20 Mayıs 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Sibel Bozdoğan hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz