reklam

09 Haziran 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Metro'dan hazine çıktı

İstanbul Metrosu'nun kazı çalışmaları sırasında bugüne kadar altın sikkelerden paha biçilmez mozaik parçalarına, hamam ve liman kalıntılarına, bini aşkın eser çıkarıldı.

İstanbul Metrosu inşaatı, kazı çalışmaları sırasında rastlanan tarihi eserler nedeniyle üç noktada durmuş durumda. İstanbul Arkeoloji Müzeleri görevlileri; Aksaray, Vezneciler ve Yenikapı istasyonları için gerçekleştirilen kazı çalışmalarında bugüne kadar; altın sikkelerden paha biçilmez mozaik parçalarına, hamam ve liman kalıntılarına kadar bini aşkın eser çıkardı.

Mimarisi anlaşılamadı
Metro'nun temeli 1992'de atıldı. Aksaray Vatan Caddesi'ndeki kazı sırasında 3 yıl önce Murat Paşa Hamamı bulununca çalışmalar durdu. Arkeologlar Metin Gökçay ve Rami Asal önderliğinde kazı çalışması başlatıldı. Osmanlı konakları, Bizans ve geç Roma dönemlerine ait mimari kalıntılar ortaya çıkarıldı. İstanbul 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, inşaatın devam edip etmeyeceği konusunda henüz kararını vermedi.

Ekip ikinci kazısını Vezneciler İstasyonu olması planan noktada gerçekleştirdi. Bu kez de karşılarına 11 ve 12. yüzyıla ait, 100 metrekare büyüklüğünde olan avlu mozaği parçaları çıktı. Grafik ağırlıklı mozaiğin hangi yapının parçası olduğuna henüz karar verilemedi. Kazıların devamı halinde mimarisi de anlaşılacak. Koruma Kurulu mozaiğin yerinde korunmasına karar vererek, Büyükşehir Belediyesi'nden bu konuda bir istasyon projesi hazırlamasını istedi.

Kumbarada 174 sikke
Yine aynı bölgede, hem de toprağın 80 santimetre altında, pişmiş topraktan yapılmış bir çocuk kumbarasına rastlandı. Kumbaradan çıkan 174 altın sikke müzeye teslim edildi.

Son durak Yenikapı İstasyonu oldu. Mart sonunda başlayan kazılarda Bizans döneminde ticaret limanı olarak kullanılan Theodosius Limanı'nın izlerine rastlandı. Bisans dönemine ait bir de iskelet bulundu.

Yunanlı koruma altına aldı
Bu görüntü Atina Metrosu'ndan. Burada çıkan eserler kent arkeolojisi bakımından, Aksaray Vatan Caddesi girişinde sürdürülen kazılarla benzerlik gösteriyor. Yunanlılar bu bölgeyi koruma altına almıştı. Aksaray'da bulunan Bizans, geç Roma, Osmanlı konakları ve bir hamama ait mimari kalıntılar. Eğer Kurul'dan onay gelirse, bu kalıntılar Atina'daki gibi koruma altına alacak.

15 Haziran'da bitecek olan kazı çalışmalarının sonucuna göre, Koruma Kurulu, istasyonun yapılıp yapılmayacağına karar verecek. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Halil Özek, çalışmalarda çıkan tarihi eserleri envanterlerine
geçirerek koruma altına aldıklarını söyledi.
Milliyet

 

Haziran 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

30

diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Ahmet Gülgönen
22 Nisan 2003 günü Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Ahmet Gülgönen hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz