reklam

09 Haziran 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul'a yakışmıyor

Bundan 9 yıl önce dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, şimdiki Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından törenle açılan ancak iskânı olmadığı için ruhsat verilmeyen İstanbul Otogarı esnafı işyerlerini kaybetme tehlikesi içinde. Esenler'deki otogarın alt katındaki çarşılar kullanılmadığı için pislik içinde atıl bir durumda beklerken esnaf kandırıldığını iddia ediyor.

Çevre düzenlemesi ve altyapı çalışmaları bitirilmeden açılan otogarın bulunduğu alanın iskânı olmamasına rağmen 1994-99 yılları arasında belediyenin hakkı olmadığı halde geçici ruhsat vererek rant sağladığı iddia ediliyor. 1999-2003 arasındaki son dört yıllık dönemde de ruhsat verilmediğinden esnaf tam bir kaos yaşıyor. Esnaf belediyeden dükkânların çok acil iskâna bağlanarak ruhsat verilmesini, denetlenmesini ve oluşan haksız rekabetin de önlenmesini istiyor.

Çarşılar pislik içinde
Topkapı'dan otogara büyük umutlarla taşınan esnaf, Milpa ve Hürpa'dan cazip seçenek ve fiyatlarla çarşıdaki dükkânlara yerleşti. Ancak çarşılara gereken önemin verilmemesi nedeniyle dükkânların çoğu sürekli el değiştirdi, kalanlar da başka seçenekleri olmadığı için zorunluluktan işlerine devam ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna 'nın kendilerini ziyaret ederek, çarşıyı canlandırma sözü verdiğini anlatan esnaf, Gürtuna'nın bir an önce sözünü tutmasını istedi.

Aylık aidatlarını düzenli ödediklerini ifade eden esnaf, çarşının kendine ait bir tuvaletinin bile olmamasından yakındı. Esnaf, çarşıya konan paralı tuvalete kimsenin gitmediğini, insanların tuvalet ihtiyacını boş dükkanlarda giderdiğini vurgulayarak, boş dükkânların pislik içinde olduğunu söyledi.

Lokantalarda yapılan yemeklerin de sağlıksız ve denetlenmediğini iddia eden esnaf, güvenliğin de yeterince sağlanmadığını, gündüzleri boş dükkânların tinercilerin ve fuhuşun mekânı haline geldiğini öne sürdüler.

Esenler'deki otogara Topkapı'dan 9 yıl önce geldiğini anlatan esnaf Nedim Cihan, ''Aslında projede bize, çarşı metro bağlantılı olarak gösterildi. Buna dayanarak birçok arkadaşımız buraya yatırım yaptı. 50 milyarlık dükk â nımı bırakıp kiraya çıktım. Bizi kandırdılar'' diye dert yandı.

Su da yok
Ali Cevahir de otogarın yapılırken projesiz yapıldığını iddia ederek ''Çarşıdaki bazı dükk â nlarda su şebekesi yok, suları bidonlarla taşıyoruz '' dedi.

Komando Tekstil Sahibi Fatih Bulutoğlu ise alt kattaki çarşılarda önceden 4 tane dükkânı olduğunu, ancak üçünü kapatmak zorunda kaldığını ifade ederek, ''Borçlarımı ödeyemedim, arabalarımı sattım şimdi otogar dışında dükk â n açtım. Yönetim buraya el atmadı'' diye konuştu. Bulutoğlu, alt çarşıların bulunduğu alanın daha önce otobüs indirme-bindirme yeri olarak planlandığını, o zamanki yönetimin çarşıların bulunduğu alandan para kazanmak için dükkânları plansız, projesiz yaptığını söyledi.

Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği'nden Ufuk Saka ise, ''Otogar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile yap-işlet-devret modeline göre inşa edilmiş. Yapılan anlaşmaya göre 25 yıllığına kiralanmıştır. 2019 yılında yeni bir anlaşma yapılmadığı takdirde Büyükşehir Belediye'sinin malı olacaktır. Dolayısıyla hiçbir dükk â nın, yazıhanenin sahiplerinin zilliyetli mülkü olma durumu söz konusu değildir'' diye konuştu.

Saka, alt kattaki dükkanlarla ilgili olarak da ''Bu dükk â nların boş kalması, geniş kullanılmayan alanların olması, bu bölgelerde zaman zaman güvenlik, temizlik ve benzeri problemlerin yaşanmasına neden olabilmektedir'' dedi.
Cumhuriyet

 

Haziran 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

30

diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Sibel Bozdoğan 20 Mayıs 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Sibel Bozdoğan hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz