reklam

10 Haziran 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Bulgaristan'dan ihale alacak müteahhiti TETAŞ ile Bulgar NEC belirleyecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Bulgaristan ile yapılan elektrik alımına ilişkin anlaşmada Bulgaristan tarafının taahhütlerini yerine getirmesini istediklerini söyledi. Güler, Bulgaristan'dan ihale alacak müteahhiti, Türkiye Elektirik Ticaret ve Taahhüt (TETAŞ) ile Bulgar NEC firmasının belirleyeceğini de kaydetti

Türkiye'nin, Bulgaristan'ın anlaşma koşullarına uymaması sonucu elektrik alımını durdurması üzerine Bulgaristan Bayındırlık Bakanı Valentin Serovski ile Enerji Bakanı Milko Kovachev ve beraberindeki heyet konunun çözümü için Türkiye'ye geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Bulgar heyetini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı toplantı salonunda kabul etti. Yaklaşık iki buçuk saat süren heyetler arası görüşmenin ardından basın mensuplarına bir açıklama yapan Bakan Güler, Türkiye'nin yapılan anlaşma çerçevesinde 15 Mayıs 1999 tarihinde Bulgaristan'dan elektrik almaya başladığını, buna karşılık Bulgaristan'ın Türk müteahhitlere iki proje işinin vermesini taahhüt ettiğini hatırlattı. 

Güler, Türkiye'nin anlaşma gereğince bugüne kadar Bulgaristan'dan 11.6 milyar kilovatsaat elektrik alımı karşılığında 418 milyon dolar ödeme yaptığını kaydetti. Bunun karşısında Bulgar tarafının anlaşmayı kabul etmesine rağmen Türk müteahhitlere otoyol ve baraj ihalelerini vermediğini bildiren Güler, Bulgaristan'ın söz konusu yükümlülüklerini yerine getirmemesinden dolayı Bulgaristan'dan elektrik alımını 21 Nisan tarihinden itaberen durdurduklarını belirtti. ,

Yapılan görüşmelerde karşılıklı birer heyet oluşturulmasının ve yeni bir protokolün hazırlanmasının kararlaştırıldığını dile getiren Güler, elektrik alım koşullarının fiyat, miktar ve müteahhitlerin iş yapması konularıyla birlikte yeniden ele alınacağını söyledi. Güler, Türkiye'nin Bulgaristan'dan elektrik alımının sürmesi için Türk müteahhitlerinin Bulgaristan'da iş almalarının gerekli olduğunu vurguladı.

Bir gazetecinin Bulgaristan'dan iş alacak müteahhitleri hükümetlerin belirleyip belirlemeyeceği yönündeki bir soru üzerine Bakan Güler, ilke olarak bu müteahhitleri hükümetlerin belirlenmemesini öngördüklerini söyledi. Güler, Bulgaristan'dan ihale alacak müteahhiti, Türkiye Elektirik Ticaret ve Taahhüt (TETAŞ) ile Bulgar NEC firmasının belirleyeceğini kaydetti. Güler, Trakya Bölgesi'nin enerjiden izole olması konusunda da heyetlerle görüştüklerini karşı tarafında bunun haklılığını kabul ettiğini kaydetti.

Bulgaristan Enerji Bakanı Milko Kovachev, imzalanan yürürlükte olan anlaşmanın uygulanması için gayret gösterilmesi gerektiğini ve bunların gerçekleşmesi için çalışacaklarını belirterek, Bulgaristan'ın 530 milyon dolar değerinde iki projenin gerçekleşmesini öngördüklerini, şuanda iki ülke arasında elektrik naklinde 100 milyon dolar değerinde yatırım yapılması gerektiğini vurguladı. Kovachev, müzakarelerin olumlu bir havada devam ettiğini ifade ederek, en yakın zamanda söz konusu anlaşmaların yerine getirilmesini beklediklerini dile getirdi.
Dünya

 

Haziran 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

30

diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Ayşe Orbay 18 Şubat 2003  günü Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Ayşe Orbay hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz