reklam

14 Haziran 2003 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

En eski kutsal vazo evine döndü

MSNBC’nin haberine göre, “Varka vazosu” olarak bilinen 5 bin yıllık tarihi esere paha biçilemiyor. Beyaz kireçtaşından yapılma vazo, dünyanın en eski taştan oyulmuş vazosu.

Irak’ta savaştan sonra başlayan yağma sırasında ortadan kaybolan dünyanın en eski kutsal vazosunun Bağdat müzesine sessiz sedasız geri döndüğü bildirildi.

Vazonun 3 kişi tarafından bir kamyonun bagajında getirilerek müze yetkililerine teslim edildiği koalisyon güçlerince açıklandı. Vazoyu getiren kişilerin kimlikleri belirtilmedi. İşgal güçleri tarafından müze danışmanlığına atanmış bulunan İtalyan uzman Pietro Cordone’nin vazonun getirildiği sırada müzede bulunduğu ve vazoyu getirenlere şahsen teşekkür ettiği bildirildi.

“Varka vazosu” olarak bilinen vazo, İnterpol’un web sitesinde “aranan kültür varlıkları” arasında bulunuyor. Vazo, sanat tarihi ve arkeoloji okuyan öğrencilere Mezopotamya’nın en değerli eserlerinden biri olarak tanıtılıyor. Vazonun üzerinde, Sümerlerin tanrıça İnnin’e adak sunuşları ve Uruk kentindeki günlük yaşamı canlandıran kabartmalar yer alıyor. Vazonun, Sümerlerin yazıyı buldukları çağlarda yapıldığına inanılıyor. Vazo, ilk kez 1940 yılında Samava kenti yakınlarında bir Alman arkeoloji heyeti tarafından bulunmuştu.
NTVMSNBC

 

 

 

 

 

 

 

Haziran 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

30

diğer aylar için tıklayın

Personel arayanlar, iş arayanlar, ilan vermek isteyenler, artık Arkitera Kariyer sayfalarında buluşuyor.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz