reklam

16 Haziran 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Haydi TRT düzelt şu silueti

TRT'nin, Beyoğlu ve Büyükşehir Belediyesi'nden onay almadan yenilediği Tepebaşı'ndaki binası çevreye aykırı görünümüyle tartışmalara yol açtı. Cam giydirme tekniğiyle yapılan binanın dış cephesi TRT logosundaki mavi, kırmızı ve yeşile boyandı. Bina çatısına dev bir TRT tabelası konuldu.

Beyoğlu Güzelleştirme Derneği'nin ‘‘Tepebaşı'na saplanmış hançer’’ şeklinde nitelediği bina geçen hafta İstanbul'u ziyaret eden UNESCO Dünya Mirası Merkezi Genel Direktör Yardımcısı Minja Yang'ın da dikkatini çekti. Yang, TRT binasının İstanbul silüetini bozan belli başlı yapılardan biri olduğunu söyledi.

İstanbul Tepebaşı'nda manzaraya hakim bir konumdaki TRT binasının bir yıl önce başlayan tadilatı nihayet bitti ve bina geçen ay yeni kıyafetiyle İstanbulluların karşısına çıktı.

Ama binanın ortaya çıkan yeni hali 2001'de 2 milyon dolara yaptırılan TRT logosu gibi tepkilerle karşılaştı. Önce Beyoğlu Belediyesi, ardından sivil toplum kuruluşları binanın yeni şekline itiraz etti.

Beyoğlu Belediyesi'ne bağlı Güzel Beyoğlu Proje Kentsel Tasarım Atölyesi'nden yapılan açıklamada, TRT'nin tadilat projesini belediyeye onaylatmadığı belirtildi.

Beyoğlu, Galata, Perşembe Pazarı, Karaköy, Cihangir gibi semtler için projeler üreten Proje Atölyesi, iki yıl önce bir dizi karar almış, Beyoğlu'nda tarihi dokunun korunabilmesi için tabelaları indirtmiş, binaların cephe renklerinin hazırlanan renk skalasına uygun olması şartını getirmişti. Beyoğlu'nda tam bunlar yapılırken TRT binası, alacalı bulacı haliyle ortaya çıkıverdi.

Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tadilat aşamasında çirkinliği fark edip binanın onarımını durdurduklarını, durumu Anıtlar Kurulu'na bildirdiklerini söylüyor.

Ancak TRT, Anıtlar Kurulu'nun cevabını beklemeden ve uyarıları dikkate almadan onarımı tamamladı. Başkan Topbaş, ‘‘Bir kamu kuruluşu olan TRT'nin uyarılarımızı dikkate almaması beni çok üzdü. Anıtlar Kurulu'ndan gelecek cevaba göre harekete geçeceğiz’’ dedi.

İnşaatı da izinsizdi
TRT Bölge Müdürlüğü, caddede bulunan çok sayıda kıymetli eserin restorasyonunu, mevcut yeni yapıların cephe giydirmesine tabi tutulmasını öngören Meşrutiyet Caddesi projesine rağmen stüdyo binasını kendi bildiği gibi yeniledi.

Binanın bulunduğu alan 16 yıl öncesine kadar yeşil alan olarak görünüyordu. TRT yönetimi 13 Şubat 1987'de Beyoğlu Belediyesi'ne bir avam projeyle başvurarak 113 bin 340 metrekare üzerine oturan bu binanın yapımı için izin istedi. Ve izin süreci henüz tamamlanmadan binanın yapımına başladı. 1989 başında da bina ortaya çıktı.

Büyükşehir Belediyesi de daha önce yeşil alan olarak görülen yeri imar planında değişiklik yaparak işyeri sahasına dönüştürdü. Bu alanın yüzde 75'i TRT'nin, yüzde 25'i ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin.

Belediye ve TRT Ortak
TRT Yapı İşleri Daire Başkanlığı'ndan bir yetkili, Büyükşehir'in bu yapıya ortak olduğunu bu yüzden de gelişmelerden haberdar olduğunu söyledi. Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü yazılı açıklamasında Meşrutiyet Caddesi Projesi anlattıktan sonra söyle diyor: ‘‘Proje kapsamında kalan TRT binasının cephesinin cam giydirme yöntemiyle kapatılmasına müdürlüğümüzce verilmiş herhangi bir uygunluk görüşü bulunmamaktadır...’’

Eyüp Muhcu (İstanbul Mimarlar Odası Başkanı)
Renkler deformasyon yaratıyor
Bina kent estetiği açısından gerçekten tartışmalı. Ayrıca, geçmişte park olan bir alan üzerine yapıldı. Binayı yadırgıyoruz ve çevreyle bağının yetersiz olduğunu düşünüyoruz. TRT tamamen kendi inisiyatifiyle düzenledi. Bu tür cephelerin çevreye, caddeye ve dokuya uygun olması gerekir. TRT binasında özellikle renkler ve kullanılan malzemeler deformasyon yaratıyor.

Haluk Öztürkalay (Beyoğlu Dernek Başkan Vekili)
Bir canavar doğdu
Bina bu şekliyle Tepebaşı'na saplanmış bir hançerdir. Bir canavar doğdu. Bitişiğindeki TÜSİAD'ın birinci sınıf tarihi eser binasından da mı hiç ilham almadılar? Beyoğlu'nu böyle çirkinleştirip, bozmaya hakları yok. Beyoğlu tarihini gölgeliyorlar. TRT ve Büyükşehir Belediyesi'yle görüştük. Bu görüntünün güzel durmayacağını, Beyoğlu'na yakışmayacağını söyledik. Bizi dinlemiyorlar. Bina Meşrutiyet Caddesi'nde. Burası tarihin geçtiği yerdir. O yapılaşmayı, tarihe uygun kaplama yaparak, biraz olsun çirkinliğini kapatabilirlerdi. Bu safhada yapacağımız şey ilgili belediyelere tekrar konuyu götürmek. TRT Genel Müdürü bizim muhatabımız değil. Bilmeyebilir. Şehrin sahibi bilmedikten sonra TRT'nin bilmesi de mümkün değil. Belediyeler şehre sahip çıkmıyorsa, TRT ne yapsın?
Hürriyet

 

Haziran 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

30

diğer aylar için tıklayın

Personel arayanlar, iş arayanlar, ilan vermek isteyenler, artık Arkitera Kariyer sayfalarında buluşuyor.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz