reklam

17 Haziran 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Minyatür mirasa akın

60 bin metrekarelik alanda yapılanan açık hava müzesinde Anadolu'nun dört bir yanını anlatan tarihi eserlerin 25'te biri oranında küçültülmüş maketleri yer alıyor. Yetkililer, müzedeki eserlerin sayısının yakında 300'e çıkarılacağanı belirtiyorlar.

Türkiye'nin ilk ve tek minyatür parkı 'Miniatürk', açılışından bu güne kadar 150 bin ziyaretçi ağırladı. Mayıs ayı gelirinden 150 milyarın Bingöl'deki depremzedelere gönderileceği açıklanan Miniatürk, 105 eserden oluşuyor.

Aralarında ''Anıtkabir, Safranbolu Evleri, Nemrut Kalıntıları, Artemis Tapınağı, Aspendos, Peribacaları, Pamukkale Travertenleri, Boğaziçi Köprüsü, Galata Kulesi'' gibi eserlerin maketlerinin sergilendiği Haliç kıyısındaki açık hava müzesinde, Anadolu'nun kültür mirası yer alıyor. Açılışından bu güne 36 gün geçmesine karşın her yaştan ziyaretçi akınına uğrayan Miniatürk, bu güne kadar 150 bin kişi tarafından gezildi. 60 bin metrekarelik alanda yapılanan açık hava müzesi sayesinde Anadolu'nun dört bir yanını anlatan tarihi eserin aslının 25'te biri oranında küçültülmüş maketi yer alıyor.

10 milyon dolara maloldu
Yaklaşık 10 milyon dolara malolan Anadolu, İstanbul ve Osmanlı eserleri olmak üzere 3 bölüme ayrılan parkta, çocuklar için ayrılan bölümde Osmanlı Kalesi ve Truva Atı bulunurken dileyenler de Boğaziçi Köprüsü'nde yürüyerek hayallerini gerçekleştirebiliyor.

Müzedeki eserlerin sayısını yakında 300'e çıkaracaklarını açıklayan yetkililer, restoran ve kafeterya, Miniatürk çocuk parkının açıldığını ve yakında da yaz konserlerinin yapılacağını ifade ettiler. Haziran ayında bilet fiyatlarına zam yapıldığını, okulların tatile girmesiyle yoğun ilgi ile karşılaşıldığını anlatan Miniatürk yetkilileri, okul ya da kalabalık grupların ziaretlerinde insanların gişelerde sıra beklememeleri için tek tek bilet kesmediklerini, toplu bilet kesimleri yaptıklarını belirttiler. Ziyaretçilerin, marketlerin yanındaki sesli bilgilendirme sistemiyle eserle ilgili her şeyi öğrendiklerini kaydeden yetkililer, sistemde Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, Arapça ve Rusça olmak üzere 6 farklı dil seçeneği olduğunu kaydetti.

'İhtiyaç vardı'
Miniatürk'e eşi ve iki çocuğuyla gelen Erkan Birik , ''İstanbul'un böyle bir yere ihtiyacı vardı. Şimdilik tek olumsuzluk henüz tamamlanmamış olması. Giriş fiyatı da çok normal, yani maliyetin karşılığı'' diye konuşuyor.

7 yaşındaki oğlu Batuhan 'la gelen Cemil Kale de ''Oldukça güzel bir yer. Özellikle oğlumla geldim. Çünkü onun tarihi eserlerimizi öğrenmesini istiyorum. Bu açıdan çok yararlı olduğuna inanıyorum'' şeklinde konuşuyor. 7 yaşındaki Batuhan da duygularını şöyle anlatıyor: ''Okulda öğrendiğim şeylerin hepsini burda gördüm. O yüzden ben burayı çok beğendim. Sanki hepsi gerçek gibi. En çok da köprüden yürümeyi ve o atı sevdim.''
Cumhuriyet

 

Haziran 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

30

diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

"Buluşma 7.5" 

İzmir'in tarihinin ve mimari kimliğininin yaşatılması, mimarlık öğrencileriyle birlikte çalışma ve tema doğrultusunda tartışma zemininin hazırlanması amaçlanan organizasyonun teması "KİMLİK-SİZ".

2 - 5 Temmuz 2003, 
DEÜ Mimarlık Fakültesi - İzmir

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz