reklam

23 Haziran 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Üçüncü pist para yuttu

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nce 1999'da hazırlanan raporda, pistin en az 43 trilyon liraya mal olacağı hesaplanmıştı. Raporda keşif artışlarına karşın kazı malzemesinin Ayamama Vadisi'ne döküldüğü tespit edilmişti. Buna rağmen, Şener'e ''nakliye maliyeti'' gerekçesiyle trilyonlarca lira ödendi.

Ekonomi Servisi - Yaklaşık 4 yıl önce tamamlanması gerektiği halde 1 Temmuz'da açılması beklenen İstanbul Atatürk Havalimanı 3. Pisti hesaplanandan çok daha fazla paraya mal oldu. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), 2.8 trilyon lira fazla ödeme yapıldığını belirledi ve paranın geri ödenmesi için firmaya yazı yazdı.

Atatürk Havalimanının 1 Temmuz'da açılışı yapılacak olan 3'üncü 3 bin metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğindeki pistinin ihalesi, Sadri Şener 'in sahibi olduğu Simge İnşaat'a yüzde 58 kırımla 1.8 trilyon liraya verildi. Bu rakam Merkez Bankası'nın dolar kuruyla hesaplandığında (dolar satış 122 bin 420 lira) 14.7 milyon dolara denk geliyor.

ANKA 'nın haberine göre, DHMİ Genel Müdürü Mahmut Tekin , son olarak açılan soruşturma sonunda firmaya 2.8 trilyon lira fazla ödeme yapıldığının belirlendiğini kaydetti. Tekin, firmaya 30 Mayıs'ta bir yazı yazarak, tespit edilen 2.8 trilyon lira fazla ödemenin 30 gün içinde iade edilmesini istediklerini belirtti. Tekin, firmanın bu talebi geri çevirmesi durumunda sözleşmedeki koşulları işleteceklerini vurguladı.

TMMOB uyarmıştı
DHMİ Genel Müdürü Tekin, fazla ödemeye konu olan miktarın artabileceğine de dikkat çekti.

İhale edildikten kısa bir süre sonra kazı malzemesini dökecek yer bulunamadığı gerekçesiyle keşif artışı isteyerek işin bedelini 1.8 trilyon liradan 11.5 trilyon liraya çıkaran Sadri Şener'in kazı malzemesini aslında Ayamama Vadisi'ne döktürdüğü belgelenmişti. Pistin tamamlanmasının beklendiği 1999'da Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nce (TMMOB) en az 43 trilyon liraya mal olacağı hesaplanmıştı. TMMOB, ilgili kurumlara başvurarak ''kazı malzemesinin döküm sahası ve nakliye maliyeti'' adı altında yapılan keşif artışlarına karşın hafriyatın Ayamama Vadisi'ne döküldüğünü anlatmıştı. Raporda yer alan uyarılara karşın, ''resmi belgelerde 35 kilometre uzağa dökülüyormuş gibi gösteren'' Şener, ''nakliye maliyeti'' gerekçesiyle trilyonlarca lirayı almış oldu. İddialar üzerine devletten hâlâ alacaklı olduğunu ve zamanında ödeme yapılmadığı için pisti bitiremediğini öne süren Şener'den devlet parasını istiyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Şener'in şirketi Simge İnşaat'tan ödenen fazla paranın iadesini talep etti.

Öte yandan 1 Temmuz'da kullanıma açılması beklenen pistin teknik özellikleriyle ilgili olumsuz iddialar da henüz yanıt bulmadı. ''Paralel pist'' olarak ihalesi yapılan işin, bilirkişi raporlarına ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'ne (ICAO) göre paralel pist olmadığı belirlenmişti.
Cumhuriyet

 

Haziran 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

30

diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

"Buluşma 7.5" 

İzmir'in tarihinin ve mimari kimliğininin yaşatılması, mimarlık öğrencileriyle birlikte çalışma ve tema doğrultusunda tartışma zemininin hazırlanması amaçlanan organizasyonun teması "KİMLİK-SİZ".

2 - 5 Temmuz 2003, 
DEÜ Mimarlık Fakültesi - İzmir

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz