reklam

24 Haziran 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul'da iş alanlarındaki değişimler

İstanbul'da Anadolu yakası ve Avrupa yakası'nda iş alanlarını oluşturan bölgelerde doluluk boşluk ve kira oranlarında değişim gözleniyor. Bu değişimin sebeplerini ve istatistiki bilgileri inceleyen araştırma raporunun sonuçları aşağıda verilmiştir.

Anadolu yakası A sınıfı ofis piyasasını oluşturan bölgeler olan Kozyatağı, Altunizade ve Kavacık'a son zamanlarda gelişme gösteren Ümraniye de eklendi. Anadolu yakasında ofis stoğunun büyük bir kısmını barındıran Kozyatağı'nda geçtiğimiz yılda %40'ların üzerine çıkan boşluk oranları, son yapılan araştırmaya göre %42.1 oranına düşmüştür.

Kozyatağı bölgesinde 2 sene öncesine kadar olan dönemde liste kira değerleri brüt 13-15 USD/m²/ay iken, yapılan araştırmalara göre Haziran 2002'de brüt 13,72 USD/m²/ay, Kasım 2002'de brüt 12,91 USD/m²/ay, Mayıs 2003'de ise brüt 11,98 USD/m²/ay seviyesine kadar gerilemiştir.

2002 yılında birçok firmanın Altunizade'den taşınmaları sonucunda, bölgede yeni ofis arzı doğmuştur. Bu durum, boşluk oranlarında ani bir yükselişe neden olmuştur. Ancak, Mayıs 2003'de yapılan araştırmada, boşluk oranlarının %33,3 değerine gerilediği görülmüştür. Son yapılan araştırmada Altunizade Bölgesi'nde ofis birim liste kira değerlerinin, önceki dönemlere göre az bir düşüş göstererek brüt ortalama 14,63 USD/m²/ay'a gerilediği anlaşılmıştır.

İstanbul Anadolu yakasının yeni gelişen iş alanı olarak göze çarpan Kavacık Bölgesi henüz beklediği kiracı profilini oluşturamamıştır. Bölgedeki ulaşım, enerji, telekomünikasyon gibi birtakım altyapı eksikliklerinin yanında, çevredeki düşük düzeyli konutların varlığı da bu bölgedeki boşluk oranlarının yükselmesindeki en büyük sebeplerden birini oluşturmaktadır. Son yapılan araştırmada Kavacık Bölgesi'nde ofis birim liste kira değerlerinin, önceki dönemlere göre az bir düşüş göstererek brüt ortalama 8,45 USD/m²/ay'a gerilediği anlaşılmıştır.

Anadolu yakasındaki ofis bölgelerine genel itibariyle balıdığında özellikle Kozyatağı ve Altunizade'de devam eden düzenli kira düşüşü nedeniyle, bu bölgelere olan talebin artacağı tahmin edilmekte aynı şekilde, boşluk oranlarının da azalması bekleniyor.

Kavacık Bölgesi'nde ise, bölgedeki bir takım yetersizlikler giderilmediği takdirde, boşluk oranlarının %35 - %40 seviyelerinde seyredeceği bunun yanında bölgedeki kira değerlerinin cazip olmasından dolayı ofis talebinde bir artış meydana gelebileceği tahmin ediliyor.

Avrupa yakasına baktığımızda merkezi iş alanını oluşturan Maslak ve Levent'te Mayıs 2003 tarihi itibari ile 146.676 m² toplam boş ofis arzı bulunuyor.

İstanbul Merkezi İş Alanı içerisinde en çok talep gören bölge olan Levent'deki boşluk oranı geçtiğimiz Kasım ayından itibaren %0,99 oranında azalarak son iki yılın en alt seviyesine düşmüştür. Önümüzdeki dönemde, Levent Bölgesi'nde ofis talebinin artması beklenmekle beraber, yeni ofis binalarının pazara girmesi ile birlikte boşluk oranının %11-13 seviyelerinde seyredeceği tahmin edilmektedir. Geçtiğimiz sene içerisinde brüt 16-17 USD/ m²/ay olan Levent Bölgesi liste kira değerleri, şu anda ortalama olarak brüt 14.57 USD/ m²/ay seviyesindedir.

Maslak bölgesine bakılıdığında, bölgenin üç değişik belediyeye bölünmesinden kaynaklanan imar farklılıkları bulunuyor. İstanbul Merkezi İş Alanı içerisinde özellikle Levent Bölgesi'ne alternatif olarak talep gören Maslak Bölgesi'nde, geçtiğimiz 6 aylık dönem içerisinde azalan boşluk oranları, son yapılan araştırma sonucu Kasım dönemine göre %1.19 oranında azalarak %38.39 seviyesine inmiştir. Türkiye'nin politik ve ekonomik durumu, yabancı sermaye girişi gibi etkenler göz önüne alındığında, önümüzdeki dönemde Maslak Bölgesi'nde liste kira değerlerinin ortalama brüt 10-12 USD/m²/ay değerlerinde seyredeceği tahmin edilmektedir.

Avrupa yakasına genel olarak bakıldığında, önümüzdeki dönemlerde Levent Bölgesi'nde boşluk oranlarının, pazara yeni girecek Tekfen Tower gibi binalar ile birlikte bir miktar artması beklenmektedir. Maslak Bölgesi'nde kira değerlerindeki düşme sürecinin azalarak sona ereceği ve değerlerin belli bir süre dengede kalacağı tahmin edilmektedir. Maslak Bölgesi kira değerlerindeki düşüşün devam etmesinde rol alan etkenlerden birinin, Levent Bölgesi kira değerlerindeki gerileme olduğu söylenebilir.

Linkler:
Kuzey Batı Gayrimenkul Hizmetleri: www.kuzeybati.com.tr

Kuzey Batı Gayrimenkul Hizmetleri

 

Haziran 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

30

diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Adatepe Taşmektep 2003 Yaz Seminerleri

7 Temmuz - 24 Ağustos 2003 Adatepe

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz