reklam

27 Haziran 2003 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

SİT alanlarında yapılaşmaya izin veren tasarı Komisyon'dan geçti 

Hazine'ye ait taşınmazların satışına kolaylık getiren ve SİT alanlarında yapılaşmaya izin veren yasa tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda değiştirilerek kabul edildi.

Komisyonda verilen önergeler ile Hazine mallarını kiralayanlara ödeyemedikleri borçları için ödeme kolaylığı getirildi. Buna göre, kira bedellerinin ödenmeyen kısmına DİE'nin her ay için belirlediği TEFE endeksinin aylık oranı uygulanmak suretiyle hesaplanacak tutarın, kanununun yayımını izleyen aydan itibaren aylık dönemler halinde 9 eşit taksitte tamamen ödenmesi, dava açılmaması veya açılmış davalardan vazgeçilmesi şartıyla kira bedellerine uygulanan gecikme faizi ve cezai şartın tamamının tahsilinden vazgeçilecek. Bu madde kapsamına giren alacaklılarla ilgili olarak tatbik edilen cezalar, yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak.

SİT alanlarının yüzde 3'ünde yapılaşmaya izin
Tasarının, birinci derecede SİT alanlarında yüzde 6 yapılaşmaya izin veren maddesi, alt komisyonda yapılan değişikliğin kabul edilmesiyle yüzde 3 olarak benimsendi.

Tasarıya göre, Hazine'ye ait taşınmazlardan tahsisli olanların tahsisi kalkmış sayılacak ve bu taşınmazların satışı öncelikle yapılacak. Tapu kayıtlarında tapu fazlalıklarının Hazine'ye ait olduğuna ilişkin şerh bulunan taşınmazlardaki fazlalıklar, tapu malikine veya mirasçılarına satılacak.

Hazine'ye ait taşınmazların satışına kolaylık
Hazine'ye ait taşınmazlar; küçük sanayi sitesi, organize hayvancılık ve besi bölgesi yapılmak üzere bu amaçla kurulmuş kooperatifler ile kamu kurum ve kuruluşlarına, borsa yeri yapılmak üzere ticaret borsalarına, serbest bölge olarak kullanılmak üzere kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile gerçek veya özel hukuk tüzel kişilere, teknoloji geliştirme bölgelerinde yönetici şirketlere, üzerinde en az 100 milyon ABD Doları karşılığı Türk Lirası tutarında yatırım yapacaklara, toplu konut üretmek amacıyla Arsa Ofisi'ne ve Toplu Konut İdaresi'ne harca esas değer üzerinden doğrudan satılabilecek. Bu yerlerin amacı dışında kullanılmayacağına ilişkin tapu kütüğüne şerh konulacak.

Belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan Hazine'ye ait taşınmaz malların satış bedellerinin tahsil edilen kısmından, yerinde muhafaza edilmeyen yapıların tasfiyesinde kullanılmak şartıyla yüzde 10'u büyükşehirlerde büyükşehir belediyesinin, diğerlerinde ise ilgili belediyelerin fon hesabına aktarılacak. Bu miktarın kalan kısmından ilgili belediyeye yüzde 30, büyükşehir belediyesine ise yüzde 15 pay verilecek.

Yabancıların mal edinmelerine izin
Öte yandan karşılıklı olmak ve kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla yabancı uyruklu gerçek kişiler ile ticaret şirketleri, Türkiye sınırları içinde taşınmaz mal edinebilecek. Karşılıklılık ilkesinin uygulanmasında, yabancı devletin taşınmaz mal edinimde kendi vatandaşlarına veya ticaret şirketlerine tanıdığı hakların, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına veya şirketlerine de tanınması esas alınacak.
Dünya

 

Haziran 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

30

diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

TÇMB Mimarlık Yaz Okulu

Bu yılki proje konsepti "Kent Gözlüğü" olarak belirlenen "TÇMB Mimarlık Yaz Okulu"na kayıt olmak için tıklayın. 

05-13 Temmuz 2003, 
Kadıköy Kalamış Parkı İstanbul

Son Başvuru Tarihi: 
30 Mayıs 2003

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz