reklam

27 Haziran 2003 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

TMB, UMB ve DÜNYA İnşaat'ın panelinde konuşan Bayındırlık ve İskan Bakanı Ergezen, moral verdi: Dışa açılan müteahhite destek

Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, Türk müteahhitlerinin dış ülkelerde önemli başarılara imza attıklarını ancak bunun yeterli olmadığını vurgulayarak "Yabancı ülkeye açılan müteahhitlere destek ve moral vereceğiz" dedi. Özal'dan sonra sorunları en iyi anlayan hükümetin iktidarda olduğunu belirten Ergezen, "Tüccar anlayışıyla hareket ediyoruz. Despotizmi bıraktık, esnek davranmaya çalışıyoruz. Çok güzel projeleriniz var. Sizlerle birlikte olmalıyız" diye konuştu.

- Müteahhitler koordinasyona talip

Türkiye Müteahhitler Birliği-Uluslararası Müteahhitler Birliği ve DÜNYA İnşaat Dergisi'nin düzenlediği 'İnşaat sektöründe yurtiçi iş-yatırım olanakları' konulu oturuma başkanlık eden TMB Başkanı Nihat Özdemir de yatırımı organize eden ve planlayan kesimler arasında büyük bir koordinasyonsuzluk yaşandığını vurgulayarak "Bu tablo hükümetin başına bela oldu. Bu işlerin koordinasyonunu bize verin' diye hükümete başvurduk" dedi.

Türkiye Müteahhitler Birliği-Uluslararası Müteahhitler Birliği ve DÜNYA İnşaat Dergisi işbirliği ile düzenlenen "2003 Yılında İnşaat Sektöründe İç ve Dış Yatırım Olanakları" konulu panel Ankara'da gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen, Türk müteahhitlerinin dış ülkelerde önemli başarılara imza attıklarını ancak, bunun yeterli olmadığını söyledi. Ergezen, müteahhitlere başka ülkelere açılma çağrısı yaparak, "Biz size destek, moral vereceği" dedi.

Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen, hangi şehre, kasabaya gidilirse gidilsin mutlaka inşaat sektörünün yada onu harekete geçiren sektörlerin göze çarptığını belirterek "Bu onuru en iyi şekilde taşımamız gerektiğini ve idrakı muhafaza etmelisiniz. Bazı ülkeler para yönünden zengin ama yatırıma ihtiyacı var. Bazı ülkeler ise fakir ama bizim gibi başarılı müteahitleri var" diye konuştu.

"Kalkınma için yatırım gerekli"

Dünyanın artık bir aile görünümü aldığını Türk müteahitlerinin de bu imkanlardan yararlanması gerektiğini söyleyen Bakan Ergezen, inşaat sektöründe yatırım olmadan kalkınmanın olamayacağını bildirdi. 1990'lı yıllardan bu yana GSMH içindeki payının küçüldüğünü, bunu gören AKP Hükümetleri'nin 15 bin kilometre yol 1-1.5 milyon konut hedefi koyduğunu belirten Ergezen, ancak sektördeki sorunların da görmezlikten gelinemeyeceğini söyledi. Son yıllarda sektörün ciddi bir talep daralmasıyla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Ergezen, "Şu anda rahmetli Özal'dan sonra bu işi en iyi idrak eden hükümet var. Karşınızdaki hükümet bir tücar anlayışı ile hareket ediyor. Despotizmi bir tarafa bırakıp esnek davranmaya çalışıyoruz. Sizlerle beraber olmalıyız. Çok güzel fikirleriniz, projeleriniz var" dedi.

Ergezen, yatırımlara ayrılan kaynakların azalığına da dikkat çekerek, "25 milyar ödenek koyup müteahhite 'baraj yapın' diyorsunuz. Bu baraj 20-30-40 yılda bitmez. Sıkıntıları bir tarafa atarak her şeyi süt liman göstermek doğru olmaz" dedi. Bayındırlık Bakanı Ergezen açılış sonrasında toplantının sponsoru Borusan Makina Ankara Bölge Küdür Yalçın Emiroğlu'na bir plaket verdi.

"En önemli sorun koordinasyonsuzluk"

Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen'nin yaptığı konuşmanın ardından panelin 'İnşaat Sektöründe Yurtiçi İş-Yatırım Olanakları' konulu birinci oturumuna geçildi. Oturuma Başkanlık eden Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye'de yatırımı organize eden ve planlayan kesimler arasında büyük bir koordinasyonsuzluk bulunduğunu, bu koordinasyonsuzluğun zaman zaman Türkiye'nin önemli sorunu haline geldiğini söyledi. Geçmişte koalisyon hükümetleri döneminde yatırımları yönlendiren kuruluşların partiler arasında dağıtıldığını, koordinasyonsuzluk sebebiyle yatırımlara ayrılan payların efektif kullanılamadığını anlatan Özdemir, "Bu tablo yeni hükümetin de başına bela oldu. Bu dönemde koordinasyonun daha iyi yapılacağını inanıyoruz. Biz sivil toplum örgütleri olarak bu işlerin koordinasyonuna soyunmak istediğimizi hükümete illettik. Dün (önceki gün) Türkiye Müteahhitler Birliği olarak Bayındırlık Bakanımızla birlikte Hazine Bakanımızı ziyaret ettik ve fikir alışverişinde bulunduk. Bu koordinasyon devam ederse yatırımlara az pay ayrılsa da Türkiye bu işten başarıyla çıkacaktır" dedi.

Erbakan: GSMH'deki pay yüzde 5.8

Panelin konuşmacılarından Bayındırlık Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan müteahhitlik ve inşaat sektörünün ağırlıklı olarak yerli sanayiye dayanan, yüksek oranlı istihdam sağlayan ve döviz kazandıran özelliği ile ülke ekonomisi için lokomotif sektörü olduğunu söyledi. İnşaat sektöründeki canlanmanın ekonominin bütününde canlanmaya yol açtığını vurgulayan Erbakan, sektörün GSMH içindeki payının yüzde 5.8 olduğunu, ilişkili olduğu sektörlerle birlikte yaptığı katkının ise yüzde 33 olduğunu söyledi. Türkiye'de inşaat yatırımlarının toplam yatırımlar içinde yüzde 60'lık paya sahip olduğunu hatırlatan Erbakan yurt dışı müteahhitlek hizmetlerini ise önemli ölçüde döviz getirisi sağladığını kaydetti.

"AB fonlarından faydalanmalıyız"

Dünyada haklı bir isim yapan Türk müteahhitlerinin günümüzde acımasız küresel rekabet şartlarına uyum sağlamak zorunda olduğunu anlatan Erbakan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz bir yandan AB üyeliği için çalışırken AB'ye üye olması kesinleşen çeşitli ülkeler, Türkiye'ye gelmesi gereken milyarlarca dolarlık yatırımı kendilerine çektiler. Bizim hem kamu hem özel sektör olarak bugüne kadar hiç faydalanamadığımız AB fonlarından faydalanmamız lazım. Kaynak sıkıntısı yaşayan sektörün dış kaynaklardan yararlanması çok önemli. Ayrıca Irak'ta yeniden yapılanmada tecrübeli inşaat sektörümüzün mutlaka yeri olmalıdır."

Bayındırlık Bakalığı Müsteşarı Erbakan, günümüzde öncülüğünü İngiltere'nin yaptığı kamu-özel sektör ortaklığı modelinin Türkiye'de de yeni ve uygun bir model olarak gündemde olması gerektiğini dile getirdi.

Eren: Türkiye yarım kalmış yatırımlar cenneti

Müteahhitler Birliği Başkan Vekili Erdal Eren ise inşaat sektörünün bankacılık ve sigortacılık dahil birçok sektörü doğrudan etkilediğini, kamunun bu sektöre aktardığı paranın yüzde 40'nın Hazine'ye geri döndüğünü anlattı. TMB ve UMB üyesi 138 firmanın 5 yılda 32.8 milyar dolarlık vergi, 450 milyon dolarlık da SSK pirimi ödemesi yaptığını kaydeden Eren, "Ekonomiden sorumlu olanların inşaat sektörünün nabzını her zaman iyi tutması gerekir" diye konuştu.

İnşaat yatırımlarında özel sektörün payının yüzde 65-70 olduğunu, kamu yatırmlarındaki en önemli sorunun ise kaynak yetersizliği olduğunu kaydeden Eren, "Türkiye bir yarım kalmış yatırımlar cenneti oldu. Bu proje mezarlığından kurtulmak için yapılacak şey yeni ihale yapmayıp öncelikler belirleyerek bu yatırımların tamamlanmasıdır "dedi.

Kamu İhale Kanunu'nun özüne sahip çıkılması gerektiğini anlatan Eren, kanun yürürlüğe girmesinden bir iki gün önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 175 trilyon liralık ihale ilanları verdiğini, sözkonusu ihalelerin hiçbir aciliyeti olmayan yatırımlara yönelik yapıldığını vurguladı.

Eroğlu: DSİ 20 yılda atılım yapacak

Panalde birinci oturumda konuşan DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, DSİ'nin kurulduğu günden bu yana geçen 50 yıllık dönem içinde teknik ve ekonomik potansiyelin çok azını kullanabildiğini belirterek 2023 yılına kadar, bugüne kadar yapılan işlerin iki katı kadar projenin bitirilmesinin hedeflendiğini söyledi. 2023 yılının aynı zamanda Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılına denk geldiğini hatırlatan Eroğlu, her yıl için 5 milyar dolarlık yatırım yapılması zorunluluğunun olduğunu belirtti. Hidrolik enerji yatırımının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Eroğlu, "Bu yatırımları yapmazsak yılda 2 milyar dolarlık ilave gaz almak zorunda kalacağız" dedi. Eroğlu ayrıca tarım sektörüne ilave olarak kaynak sağlanması konusunda hükümet üyelerinin DPT ile Hazine ile çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Ece: Üçünçü köprünün fizibilitesi sürüyor"
Karayolları Genel Müdürü Vekili Hicabi Ece üçüncü boğaz köprüsü ile ilgili fizibilite ve etüd çalışmalarının devam ettiğini, İstanbul için birinci hedefin tüp geçiş projesi olduğunu söyledi. Ece, Bakan Ergezen'e paralel olarak boğaz köprüsünün 1 ve 2'nci köprüleri arasında olmayacağını söyledi. Hicabi Ece, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün kaynak sıkıntısına değinerek, 2003 yılında genel bütçeden sadece yüzde 1.6 oranında pay alabildiğini kaydetti. Ece, son olarak Türkiye'de taşıt sayısının her geçen gün artmasına rağmen karayolu ağının geliştirilemediğini vurguladı.

Bayraktar: Kooperatifler hesaplarını iyi yapmalı
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'de müteahhitlerin en iyi bildiği işin konut yapımı olduğunu belirterek, konut inşaatçılığının ayağa kaldırılmasının tüketimi artıracak ve yastık altı paraların sisteme girişinin sağlayacak bir hamle olacağını kaydetti. Geçmişte ekonomik krizlerden çıkış noktalarından birisinin konut sektörünün canlandırılması olduğunu anlatan Bayaktar, mevcut hükümetin de benzer bir yöntemi benimsediğini hatırlattı. 1.5 milyon yeni konutun yapılacağını ve bunun yüzde 90'nın özel sektör tarafından inşa edileceğini açıklayan Bayraktar, "Devlet buna yön göstererek, arsa ve kredi desteği ile katkı yapacaktır" dedi. Türkiye'de bundan sonra kooperatiflerin hesaplarını iyi yapmaları gerektiğini, ihtiyaç olan bölgelerde yapılan kooperatifleri destekleyeceklerini söyleyen Bayraktar, yatırımların önünü tıkayan bürokratik engellerin kaldırılması için de çağrıda bulundu.

Gül: Kamu yatırım stoku azaltılıyor
Maliye Bakanlığı Bütçe ve Kontrol Genel Müdürü Hasan Gül ise bütçe çerçevesinde yatırımların seyrini değerlendirdi. Türkiye'nin mevcut kaynaklarını yerinde kullanamadığı ve bitirilemeyecek projelere başladığı için zor durumda kaldığını savunan Gül, bütçeden yatırımlara ayrılan payın yıllar içinde yüzde 5'e kadar düştüğünü anlattı. Kamunun az yatırım yapmadığını ancak yatırımları seçme ve gerçekleştirme konusunda doğru davranmadığını vurgulayan Gül, son dönemlerde alınan kararlarla kamu yatırım stokunun azaltılmaya başlandığını ve yatırımların tamamlanma süresinin 7.6 yıla kadar çekildiğini belirtti.

İhale Yasası değişikliği Başbakanlığa gönderildi
Açılış sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayın Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen IMF'nin de üzerinde değişiklik istediği Kamu İhale Yasası Değişiklik Tasarısı'nın Başbakanlığa sunulduğunu söyledi. Ergezen gazetecilerin soruları üzerine tasarının IMF ile mütabakat sağlanarak hazırlandığını, Meclis'ten erken çıkması için gayret gösterileceğini bildirdi. Dünye Bankası ile sorun olan emanet konusu ile ilgili ise Bakan Ergezen "Gündeme gelmedi, uzlaşma yok" dedi.

Üçüncü köprüsü, iki köprü arasında olmayacak
Bakan Ergezen, İstanbul trafiğinin rahatlatılması amacıyla gündemde olan 3. boğaz köprüsü ile ilgili güzergahın kesinlik kazanmadığını belirterek, "Ancak şunu söyleyebilirim ki iki köprü arasında olmayacak" dedi. Güzergah konusunda beş alternatifin olduğu hatırlatılması üzerine Ergezen, bu konuda daha fazla açıklama yapmak istemedeğine bildirdi. Bakan Ergezen tüp geçiş projesine ise muhtemelen 2004 yılında başlanabileceğini ifade etti.
Dünya

 

Haziran 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

30

diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

TÇMB Mimarlık Yaz Okulu

Bu yılki proje konsepti "Kent Gözlüğü" olarak belirlenen "TÇMB Mimarlık Yaz Okulu"na kayıt olmak için tıklayın. 

05-13 Temmuz 2003, 
Kadıköy Kalamış Parkı İstanbul

Son Başvuru Tarihi: 
30 Mayıs 2003

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz