reklam

30 Haziran 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Şifa da dağıtacak

Dünyanın hem kültürel, hem doğal mirası olarak UNESCO listesinde bulunan 23 önemli sit alanından biri olan Pamukkale, sağlık turizmine açılıyor. Pamukkale’deki travertenlere renk veren kaplıca suları üzerine kurulacak ‘Kür Merkezi’ bundan böyle sağlık turizmine de can verecek. Bölgedeki eski traverten havuzları da müze olarak yeniden düzenlenecek. Denizli Valiliği tarafından projelendirilen Kür Merkezi’nin 35 milyon dolara malolacağını söyleyen Vali Recep Yazıcıoğlu, bölgenin bugüne kadar turizmde istediği yere ulaşamadığını, atıl durumdaki kaplıcaların yeni proje ile hem Denizli’ye hem de Türkiye turizmine büyük katkı sağlayacağını kaydetti. 100 dönüm alan üzerine kurulacak olan Kür Merkezi’nin fizibilite çalışmalarının tamamlandığını belirten Vali Yazıcıoğlu, 35 milyon dolarlık maliyetin 10 milyon doları için kredi alınacağını, 2 milyon dolarının İl Özel İdaresi tarafından, geriye kalan kısmının da Turizm Bakanlığı tarafından karşılanacağını söyledi. Yazıcıoğlu, iki yılda bitirilmesi planlanan Kür Merkezi’nin faaliyete başlamasıyla birlikte bölgeye gelen 60 yaşın üzerindeki kişilerin 15-30 gün arasında bölgede misafir edileceğini söyledi.

Kür merkezi olacak

Pamukkale’nin 1988 yılında UNESCO tarafından dünya mirası olarak ilan edildiğini hatırlatan Vali Recep Yazıcıoğlu, yıllık 2 milyon yerli ve yabancı turisti ağırlayan bölgenin İzmir ve Antalya’dan gelen günübirlik turistler yüzünden gelir elde edemediğine dikkat çekti.
Avrupalıların son yıllarda kaplıca turizmine büyük önem verdiklerini, yaşlıların kaplıca reçetesi ile tedaviye gönderildiğini anlatan Yazıcıoğlu, “Sigorta şirketleri, 60 yaşın üzerindekilere iki yılda bir kaplıca tedavisi için ödenek veriyor. Bu işin kaymağını da İspanya yiyor. Biz boşa akan kaplıca sularını değerlendirirsek sadece Almanya’da bu işe harcanan yıllık 400 milyon Euro’ya ortak olacağız” dedi.

İspanya’nın kaplıca tedavisi ve diğer aktivitelerle kişi başına günlük 300 dolar para kazandığını ifade eden Yazıcıoğlu, “Bizim maliyetlerimiz oldukça düşük. Bölgemizde istenilen her aktivite yapılabiliyor.Turizmin her çeşidine imkan tanıyan bu bölgede belirleyeceğimiz 150 dolarlık bir fiyat hem bize para kazandıracak hem de bölgedeki işletmelerin kepenk indirmesine engel olacak” şeklinde konuştu.

3 bin eser toprak altında

Denizli bölgesinde 5 bin civarında arkeolojik eserin tespit edildiğini, bunların ancak 2 bininin gün yüzüne çıkarılabildiğini belirten Vali Recep Yazıcıoğlu, bu eserlerin kısa sürede gün yüzüne çıkarılması için çaba gösterildiğini söyledi. Tarihi eserlerin bulunduğu yerlerde tuvalet bile bulunmadığına dikkat çeken Vali Yazıcıoğlu, eski havuzların müze yapılacağını, ören yerlerine 11 trilyon lira harcanarak 5 seyir terası ve taş kaplama yürüme yolu yapılacağını söyledi.
Pamukkale bölgesindeki tarihi Hieropolis ve Laodikya kentlerinin de M.Ö. 200-250 yıllarına dayandığını, özellikle Laodikya’nın M.Ö. 1. yüzyılda, Anadolu’nun en önemli ve ünlü kentlerinden biri olduğunu da hatırlatan Yazıcıoğlu, Romalılar tarafından çok önem verilen bu şehrin Hıristiyanlığın başlangıç devirlerinde çok özel bir yere sahip olduğuna dikkat çekti.

Yazıcıoğlu’ndan devlete sitem

Devletin işini bilmediğini ve önceliklerin yanlış belirlendiğini vurgulayan Denizli Valisi Recep Yazıcıoğlu, “Çeşme otobanından önce Denizli’nin ticaret yolları yapılsaydı burada ticaret ve turizm böyle mi olurdu?” diye sordu. Yazıcıoğlu, bölgede yapılacaklarla ilgili şunları söyledi: “Pamukkale Üniversitesi, 5 yıllık bir uğraş sonunda bölgede kazı izni alabildi. Aynı bölgede İtalyanlar 50 yıldır çalışıyorlar. Yılda 45 gün çalışmayla nasıl sonuç alınır ki? Bulmuşlar işin kolayını, burayı öğrencilerine staj alanı olarak kullandırıyorlar. Kazı bitince nerede staj yapacaklar. Tabii ki bitmez. Ama rekabet olunca tarih gün yüzüne çıkacak. Onların 5 yılda yaptığını bizimkiler 1 yılda yapınca mecburen rekabet olacak. İlk defa bizde bir Türk Üniversitesi’ne kazı izni verildi. Laodikya’yı bizimkiler kazıyacak.”

Hristiyanlar için önemli

İncil’de adı geçen 12 azizden birinin kilisesi olduğu belirtilen Laodikya’yı ziyaret eden Hıristiyanlar “hacı” olduklarına inanıyor. Kazı çalışmalarının sürdürüldüğü Laodikya Sütunlu Cadde’nin 50 metrelik kısmı 4 ay gibi kısa sürede açığa çıkarılmış. 30 Haziran’da yoğun bir kazı çalışması planlanıyor. Arkeolog Doç. Dr Celal Şimşek tarafından yürütülen çalışmalarda Laodikya’nın bilgisayar ortamında 3 boyutlu fotoğrafı çıkarılmış.
Türkiye

 

Haziran 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

30

diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

TÇMB Mimarlık Yaz Okulu

Bu yılki proje konsepti "Kent Gözlüğü" olarak belirlenen "TÇMB Mimarlık Yaz Okulu"na kayıt olmak için tıklayın. 

05-13 Temmuz 2003, 
Kadıköy Kalamış Parkı İstanbul

Son Başvuru Tarihi: 
30 Mayıs 2003

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz