reklam

02 Temmuz 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

UNESCO listesine giren gözden düşüyor

Türkiye, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne 16 yeni eser sokmaya çalışırken halen listede olanları kaderine terk etti. Pamukkale karardı, Ulu Cami soyuldu!

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde 9 kültür varlığı bulunan Türkiye, 16 eserini daha listeye sokmaya çalışırken; listeye giren kültür varlıklarını yeterince korumuyor, sahipsiz bırakıyor. UNESCO, bu gerekçeyle İstanbul'un listeden çıkarılabileceğini ifade ediyor. Listedeki 9 kültür varlığı arasındaki Divriği Ulu Cami geçtiğimiz yıl soyuldu. Minber kapıları çalınan camide, bir alarm bile olmadığı ortaya çıktı. Pamukkale, kaçak yapılaşmadan dolayı her geçen gün beyazlığını kaybetti. İstanbul'daki birçok ahşap ev yandı ya da yakıldı. Bu arada listeye aday 16 kültür varlığı arasında olan Mardin, şehrin öyküsü olmadığı gerekçesiyle adaylıktan geri çekildi.

Selimiye yeni aday
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde İstanbul tarihi yarımada, Göreme ve Kapadokya, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Hattuşaş, Nemrut Dağı, Xanthos - Letoon, Pamukkale - Hierapolis, Safranbolu, Truva antik kenti bulunuyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesi adayı yerler arasında iki doğal kültürel alan, bir kültürel peyzaj ile 12 kültür varlığı bulunuyor: Selimiye Camii, Bursa ve Cumalıkız, Konya, Alanya Kalesi ve Tersanesi, Selçuklu Kervansarayları, İshakpaşa Sarayı, Harran ve Şanlıurfa yerleşimleri, Diyarbakır Kalesi ve surları, Ahlat yerleşim yeri ve mezar taşları, Sümela Manastırı, Alahan Manastırı, St. Nicholas Kilisesi, St. Paul Kilisesi ve kuyusu, Kekova, Güllük Dağı ve Termessos Milli Parkı.

'Konya'da eser mi kaldı?'
Arkeoloji ve Arkeologlar Derneği eski Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tırpan, mevcut kültür miraslarının yeterince korunmadığını belirterek şöyle konuştu: "Listeye girmekten çok korumak önemli. UNESCO'dan alınan paralar bu eserlere harcanmıyor. Neye göre listeyi belirlemişler? Hangi arkeologların altında imzası var? Sosyal altyapısı incelenmeden liste hazırlanmış. Listeye dahil ettikleri Konya'da eski eser mi bıraktılar? Konya son 15 yılda yaşadığı tahribatı 500 yılda görmedi. Konya merkezdeki en eski höyüğün üzeri gazino dolu. Hem korumayacaksın sonra da kalkıp kültür mirası sayacaksın!"

7 bin yıllık şehir beton yığınına dönecekti
Mardin çok geç olmadan uyandı!
Mardin'in, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi adaylığından çekilmesinde, yedi bin yıllık tarihi yapıların önüne betonarme binalar diken Mardinliler hiç kuşkusuz önemli rol oynadı. Neyse ki Valilik, Belediye, Turizm ve Kültür Müdürlüğü, Mardin'de tarihi yapıların önünde yükselen çok katlı bina ve işyerlerine karşı mücadele başlattı. Valilik tarafından oluşturulan ekip, artık her ay kent merkezini dolaşıp betonarme yapıları savcılığa bildirecek.

Para cezası da veriliyor
Savcılık tarafından mühürlenen yapılar hakkında dava açılıyor. Dava sonuçlandıktan sonra söz konusu işyerleri anında yıkılıyor. Belediye Başkanı Abdülkadir Tutaşı, halen 20 ev ve işyeriyle ilgili davanın devam ettiğini belirterek, "Bu tür yapı sahiplerine hapis cezasıyla birlikte para cezası da veriliyor. Bundan sonra kimse bu güzel kentte gelişigüzel betonarme ev ve işyeri yapamayacak" dedi. Mardin Valisi Temel Koçaklar da Mardin'de artık yok olmak üzere olan taş işçiliğini eski günlerine döndürmek için çalışma başlattıklarını söyledi.
Milliyet

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

İTÜ Vakfı 
Mimarlık Ödülü


Son başvuru tarihi:
30 Ekim 2003

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz