reklam

04 Temmuz 2003 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Okul Alanlarının Satışına Hayır

TMMOB Şehir Plancıları Odası yayınladığı bir basın açıklaması ile hükümetin son kararı olan okul alanlarının satışının yanlış bir karar olduğunu, bahsedilen okul alanlarının hemen hepsinin tarihi niteliklere sahip, bazılarının Osmanlı döneminin, bazılarının ise Cumhuriyetin kuruluş yıllarının mimari örnekleri olduğunu belirterek hükümeti sağduyulu olmaya davet etti.

"Hükümeti sağduyulu olmaya çağırıyoruz. İşbaşına geldiği günden beri ekonomik
krizden çıkmak için ülkenin geleceğini, halk adına devletin yönetiminde bulunan doğal değerleri satmaya çalışan hükümet şimdi de gözünü kent merkezlerinde bulunan okul alanlarına çevirdi.

Hükümeti insaflı olmaya çağırıyoruz. Bahsedilen okul alanlarının hemen hepsi tarihi niteliklere sahip, bazıları Osmanlı döneminin, bazıları Cumhuriyetin kuruluş yıllarının mimari örnekleridir. Bu okulların satışı demek bu binaların yıkılarak yerlerine kar getirecek tesislerin yapılması demektir.

Hükümeti kente karşı suç işlemekten vaz geçmeye çağırıyoruz. Bu okul alanlarının varlığı kent merkezlerindeki yapı yoğunluğunu azaltmaktadır. Çok katlı binlerce insanın çalıştığı yüksek katlı yapıların arasında bu alanlar kentin vahaları gibidir. Bir çoğunun bahçesi insanların rahat soluk alıp vermesini sağlayan yeşillikler ile doludur. Bu bahçelerin yok edilmesini mi istiyorsunuz?

Kent merkezleri bugüne kadar bu tür özelleştirme kararları ile Süt Endüstrisi Kurumu'nun, Et ve Balık Kurumu'nun, Sümerbank'ın satışı sonucundaki gelişmelerin kötü sonuçlarını yaşadı. Bu alanlar üzerindeki tesisler yıkılarak yerlerine yapilan büyük alişveriş merkezleri ile kent merkezlerindeki trafik yogunluklari iyice artmiş ve otopark sorunu daha da büyümüştür. Kent merkezindeki okul alanlarının bir çoğunun bahçesi eğitim saatları dışında otopark olarak kullanılmaktadır. Bu durum okulların sürekli eğitim ve sosyal kültürel merkez olarak kullanılması gereği ile çelişse de otopark sorununa kısmı bir çözüm olmaktadır.

Hükümeti Şehir Plancılarına, Belediyelere, yasalara saygıya çağırıyoruz. Şehir Plancılığı Üniversitelerde dört yıllık eğitim sonucunda edinilen bir meslektir. Bir kentin sağlıklı ve yaşanabilir olması için kentsel alanların ne şekilde kullanılacağına karar veren; bilgi birikimini, bilimsel verileri sosyal ve kültürel ilişkilerin mekanlarını oluşturmaya veren bir meslektir. Şehir Plancılarının mesleki ürünleri belediye meclislerinde tartışılarak kabul edilir ve yürürlüğe girer. İmar Yasası ve Yönetmelikleri mesleki uygulamaların hangi standartlarda yapılacağını ve değiştirileceğini hükme bağlar. Yasalara göre bir eğitim alanının kaldırılabilmesi için yine aynı bölgede (500 metre yürüme mesafesi içinde) yeni bir eğitim alanının düzenlenmesi gerekir. Şimdi hükümet bütün bunları yok sayıyor ve diyor ki ben okul alanlarını satacağım. Buralarda ticaret merkezleri, iş merkezleri yapılacak, para kazanılacak.

Hükümeti Üniversitelerin Şehir ve Bölge Planlama Bölümlerini kapatmaya çağırıyoruz. Hükümet şehir plancılığı işini yüklenmiş görünüyor. Kentlerimizin bugün içinde barındırdığı sorunlar, şehir plancılarının yok sayılmasından, siyasi kararlarla, ekonomik kaygılarla kentlerde isteyenin istediğini yapabilmesine olanak sağlanmasından kaynaklanmaktadır. Bugün ülkemizde üniversitelerden mezun olmuş yaklaşık 4200 şehir plancısı bulunmaktadır. Bunların yine yaklaşık 2500'ü işsiz ya da meslek dışı faaliyetlerde çalışmaktadır. Ayrıca her yıl yaklaşık 400 yeni şehir plancısı mezun olmaktadır. Eger şehir plancılarına ihtiyaç yoksa bu eğitim neden veriliyor ve ülke kaynakları boşa harcanıyor. Üstelik bu işi gönüllü yapmak isteyen herhangi bir eğitime gereksinim duymayan hükümetimiz varken; derhal bu bölümler kapatılarak devletin borçlarına kaynak yaratılmalıdır."
Arkitera

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Malzeme Dosyası

Çatı Sistemleri

Çatı Sistemleri hakkında bilgi edinmek için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz