reklam

05 Temmuz 2003 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne yeni eklenenler

3 Temmuz'da UNESCO Genel Merkezi'nde Jüri, aralarında Gambiya, Moğolistan, Kazakistan, Sudan gibi yeni ülkelerinde bulunduğu 24 doğal ve kültürel bölgenin Dünya Mirası Listesi'ne eklendiğini açıkladı. Yeni eklenelerle Dünya Mirası Listesi'nde, 149 doğal, 582 kültürel ve 23 karma bölge olmak üzere toplam 754 bölge bulunuyor. Listeye yeni eklenen ve kapsamları genişletilen bölgeler şöyle sıralanıyor:

Doğal Miras Listesi'ne yeni eklenenler

Purnululu Doğal Parkı, Avusturalya
239,723 hektarlık alana yerleşen park, Avusturalya'nın batısında yer alıyor ve 20 milyon seneden beri aşınan kumtaşlarının oluşturduğu çeşitli şekillerdeki yüzeyleri barındırıyor.

Yunnan Bölgesi'ndeki 3 Paralel Nehir, Çin
7 coğrafi bölgeyi barındıran korunmuş bu bölge Yunnan Eyaleti'nin dağlık kuzeybatı kesimindeki "3 Paralel Nehir Doğal Parkı"nın sınırları içerisinde yer alıyor.

Monte San Giorgio, İsviçre
Denizden yüksekliği 1096 metre olan piramid şeklindeki dağ Lugano Gölü'nün güneyinde yeralıyor. Bölge, deniz hayatıyla ilgili 10.000 çeşit fosil türünü barındırıyor.

Uvs Nuur Basin, Rusya Federasyonu / Moğolistan
1.068.853 hektarlık Uvs Nuur Havzası Orta Asya'da yer alıyor. İsmini sığ, çok tuzlu olan Uvs Nuur Gölü'nden alıyor. Bölgenin önemli özelliği göçmen kuşlara ev sahipliği yapması.

Phong Nha - Ke Bang Doğal Parkı, Vietnam
Vietman ile Laos arasında sınır oluşturan bölge 65 kilometrelik mağara ve yeraltı nehirlerini kapsıyor.

Kültürel Miras Listesi'ne yeni eklenenler

Bamiyan Vadisi, Afganistan
Antik Bakhtria'nın 1. ve 13. yüzyıllar arasındaki sanatsal ve dini gelişmelerinin adeta vitrini olan bölgedeki iki Buda Heykeli 2001 Mart ayında Taliban güçleri tarafından yıkılmıştı.

Quebrada de Humahuaca, Arjantin
Rio Grande Nehri'nin doğduğu yerden, Rio Leone Nehri ile birleştiği yere kadar uzanan büyüleyici vadi 10.000 yıllık tarihe ev sahipliği yapıyor. Bölgede tarih öncesi döneme ait toplumların, 15. ve 16. yüzyılda yaşayan İnkalar'ın ve 19. ve 20. yüzyıldaki özgürlük için verilen savaşın izlerine rastlamak mümkün.

Valparaiso Seaport Şehri Tarihi Bölgesi, Şili
Koloni şehri olan Valparaiso, Latin Amerika'nın 19. yüzyıl'ın sonlarındaki şehir ve mimari gelişiminin ilginç örneklerini sunuyor. Yamaçlara yerleşmiş şehir doğal bir anfi tiyatroyu andırıyor.

Trebic Musevi Bölgesi ve St.Procopius Basilikası, Çek Cumhuriyeti
Terbic'deki Musevi Bölgesi, Eski Musevi Mezarlığı ve St Procopius Basilikası, Ortaçağ'dan 20. yüzyıla kadar uzanan dönemde Yahudi ve Hristiyan kültürünün izlerini taşıyor.

James Adası, Gambiya
James Adası ve çevresi, koloni dönemi öncesi ve kölelik dönemi öncesinden özgürlüğe uzanan dönem boyunca Amerika ve Avrupa arasındaki savaşın izlerini taşıyor.

Bhimbetka Kaya Sığınakları, Hindistan
Vindhyan Dağları'nın eteklerinde yer alan kaya sığınakları Hindistan'ın güneyinde yer alıyor.

Takht-e Soleyman, İran
Takht-e Soleyman arkeolojik bölgesi, İran'ın kuzeybatısındaki volkanik bölgede yer alıyor. Sasaniler döneminde bölgede inşa edilen tapınak Ilkhanid döneminde yeniden inşa edilmiş. Ateş tapınağı ve sarayın tasarımı ile bölgenin genel planlaması İslam Mimarlığının gelişmesinde önemli etkilere sahiptir.

Ashur (Qala'at at Sherqat), Irak
Antik Ashur Şehri, Kuzey Mezopotamya'daki Tigris Nehri'nin kıyısında kurulmuş. Tarihi MÖ 3. yüzyıla kadar uzanan şehir, MÖ 14. ve 9. Yüzyıllar arasında Asurlular'a başkentlik yapmış.

Beyaz Şehir, Tel-Aviv, İsrail
Sir Patrick Geddes tarafından planlanan "Beyaz Şehir" Tel Aviv'de bulunuyor. Şehir, 1930-1948 yılları arasında organik planlama prensiplerine göre inşa edilmiş.

Sacri Dağları ve Lombardy, İtalya
16. yüzyıl sonları ve 17. yüzyılda İtalya'nın kuzeyinde Sacred Dağları'nda inşa edilmiş kilise grubu ve diğer mimari eserler farklı Hıristiyan inançlarına adanmış.

Hoca Ahmed Yesevi Türbesi, Kazakistan
Günümüzde, Türkistan'ın Yasi şehrinde bulunan Hoca Ahmed Yesevi Türbesi 1389-1405 yılları arasında Timur döneminde inşa edilmiş.

Querétaro Franciscan Missions Querétaro, Sierra Gorda, Meksika
Kilise, Franciscan misyonerleri tarafından 18. yüzyıl ortalarında Meksika'nın iç kısımlarının hıristiyanlaştırılması amacıyla inşa edilmiş.

Ahşap Kilise, Polonya
Polonya'nın güneyinde bulunan ahşap kilise Ortaçağ Katolik Roma Kültürü'ne ait kiliselerinin önemli özelliklerini barındırıyor.

Derbent Kalesi, Antik Şehir ve İstihkam Binası, Rusya Federasyonu
Pers İmparatoluğu'nun kuzey kısmında bulunan şehir Hazar Denizi'nin doğu ve batı kıyısında kurulmuş. Denizden dağa doğru uzanan bariyeri andıran iki duvar arasına inşa edilen Derbent Şehri, 19. yüzyıla kadar stratejik önemini korumuş.

Mapungubwe, Güney Afrika
Mapungubwe Güney Afrika'nın Zimbabwe ve Botswana ile sınırı oluşturuyor. Limpopo ve Shashe nehirlerinin karışarak aktığı yerde bulunan bu kurak bölge 14. yüzyılda terkedilene kadar kıtadaki en büyük krallığa ev sahipliği yapmış.

Ubeda-Baeza, İspanya
İspanya'nın güneyinde bulunan Ubeda ve Baeza şehirlerinin en önemli özelliği 16. yüzyıldaki erken Rönesans Mimarisi'nin örneklerinin görülüyor olması.

Gebel Barkal ve Napatan Bölgesi, Sudan
Nil Vadisi boyunca uzanan bölge pekçok arkeolojik kalıntıyı barındırıyor. Bölgede İkinci Kush Krallığı'na ait piramitli ya da piramitsiz mezarlar, tapınaklar, evler bulunuyor.

Kraliyet Botanik Bahçeleri, Kew, İngiltere
Bahçeler, 18. ve 20. yüzyıllar arasındaki bahçe düzenleme sanatının önemli örneklerini sunuyor.

Matobo Tepeleri, Zimbabwe
Zimbabwe'nin büyük çoğunluğunu kapsayan kaya oluşumları, Erken Taş Çağı boyunca insanlar tarafından sığınmak amacıyla kullanılmış.

Yeni eklemelerle yeniden listeye dahil edilenler

Amazon Koruma Kompleksi, Brezilya
2000 yılında listeye dahil edilen Jaú Ulusal Parkı'nı da kapsayan 6.096.086 hektarlık kompleks Amazon Havzası'ndaki en iyi korunmuş bölgeyi barındırıyor. Ayrıca bu bölge ekosisteminde barındırdığı canlılar açısından dünyadaki en zengin bölge.

Ming Krallık Mezarlığı ve Qing Hanedanı, Çin
2000 yılında listeye alınan eserler Ming Hanedanı'nı ait iki mezarlığı kapsayacak şekilde genişletildi.

Panamá Viejo Arkeolojik Bölgesi ve Panamá Tarihi Bölgesi, Panama
1997 yılında listeye alınan bölge, Amerika'ya ilk yerleşen Avrupalılar'ın yerleşim yerlerinin kalıntılarını ve İspanyollar'dan önceki dönemin kalıntılarını barındıracak şekilde genişletildi.

Linkler:
Unesco:
http://whc.unesco.org/

Arkitera

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Malzeme Dosyası

Karo Seramik

Karo Seramik hakkında bilgi edinmek  için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz