reklam

11 Temmuz 2003 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Yapı denetimi her ilde uygulanacak

Marmara ve Düzce depremlerinden sonra yürürlüğe giren ancak sadece 19 il ile sınırlı tutulan yapı denetimi, yapılan değişiklikle tüm illerde uygulanacak. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan “Yapı Denetimi Kanun Tasarısı” Başbakanlık’a gönderildi. Tasarıda mimarlara denetleme ve kontrollük görevi verilirken, İmar Kanunu’na ve İmar Mevzuatı’na uymayanlar için ağır para cezaları getiriliyor.

Tasarıyla, daha önce aralarında Ankara, Adana, Aydın, Düzce, Çanakkale, İstanbul, Kocaeli ve Yalova’nın da bulunduğu 19 ilde uygulanan yapı denetim sistemi tüm illere yaygınlaştırılırken, bu konuda kademeli bir geçiş olacak. Yeni tasarıyla, yapı denetim şirketleri, projeden, imalattan, kalite ve nitelikten de sorumlu hale getirildi.

Değişiklik kapsamında, kamu kurum ve kuruluşları proje ve yapılarının denetlenmesinde, kanuna göre kurulan yapı denetim kuruluşlarından yapı denetim ve danışmanlık hizmeti alabilecek.

Denetim ücreti, yapının maliyetinin yaklaşık yüzde 2’si ile yüzde 4’ü olarak belirlenirken, bundan böyle her isteyen sermaye sahibi yapı denetim şirketi açamayacak. Yapı denetim şirketi açma ve denetleme hakkı, tasarıyla mühendis ve mimarlara verildi. Sermayesi olanın yapı denetim şirketi açarak, yanında mühendis çalıştırdığı günler böylelikle sona eriyor. Yeni tasarıyla, yapı denetim şirketleri, projeden, imalattan, kalite ve nitelikten de sorumlu hale getirildi. Tasarıyla birlikte, bir yerde mimar ve mühendisler, hem patron hem de denetleyici durumuna getirildi.

İllerde, yapı denetimi ve üst komisyonu kurulacak. Bu komisyonlar illerde sicil tutma denetimini sağlayacak. Kamuda yapılan binalar için, yapı denetim şirketlerinin bu yapıları denetlenmesi istenecek. Denetleyen şirket ve müteahhit inşaattan 15 yıl sorumlu tutulacak. Bu süre içerisinde doğabilecek istenmeyen olaylardan, müteahhit firmaya ve denetim şirketlerine sorumluluk şartı getirildi.

Yazılı süreler içerisinde belirtilen kayıtların tutulmaması, tedbir ve güvenlik önlemlerinin alınmaması, istenen yasaklara riayet edilmemesi ve mevzuatta belirtilen gerekleri yerine getirmeyen iş sahiplerine yaklaşık maliyetin binde 5’i kadar para cezası uygulamasına gidilecek. İmar Kanunu ve İmar Mevzuatı’nda belirtilen şartlara dikkat etmeyenler için yüzde 1, standarda uygun olmayan malzeme kullananlar ise ise yüzde 2’lik bir ceza ile karşı karşıya kalacak.

Bu arada yeni haliyle yasa hükümleri, tek parselde bodrum kat hariç olmak üzere, en çok 2 katlı ve toplam yapı inşaat alanı 180 metrekareyi geçmeyen müstakil yapılarda uygulanmayacak.
Zaman

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Adatepe Taşmektep 2003 Yaz Seminerleri

7 Temmuz - 24 Ağustos 2003 Adatepe

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz