reklam

23 Temmuz 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Orman paketi değişiyor

AKP, ormanların özel kişilerce işletilmesine ilişkin maddeyi paketten çıkarmayı kararlaştırırken, orman arazilerinin satışını öngören maddede değişiklik planlanıyor. Hükümet, CHP'yi dokunulmazlıkların sınırlandırılması konusu ile orman arazilerinin satışına ikna etmeye çalışıyor.

Anayasa değişikliklerinde CHP'nin desteğine gereksinim duyan AKP, CHP'ye ''dokunulmazlıkların sınırlandırılması'' önerisini götürdü. Düzenlemenin referanduma taşınmaması için CHP'nin desteğini almak isteyen AKP, ormanların özel kişilerce işletilmesini düzenleyen maddeyi paketten çıkarırken orman arazilerinin satışına ilişkin hüküm korundu. CHP lideri Deniz Baykal , değişiklik yapılan pakete destek vermeyeceklerini açıkladı. Paketin ilk tur oylamasının bugün yapılması bekleniyor.

CHP'nin milletvekili dokunulmazlığının sınırlandırılması önerisine uzun süredir sıcak yaklaşmayan AKP, bu direnişinden geri adım attı. Adalet Bakanı Cemil Çiçek , dün CHP lideri Deniz Baykal'ı ziyaret ederek dokunulmazlıkların sınırlandırılmasını önerdi. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan Çiçek, konuyla ilgili olarak görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek CHP'nin görüşlerini Başbakan Tayyip Erdoğan 'a ileteceklerini söyledi. CHP lideri Baykal, ''83 ve 100. maddenin birlikte ele alınması lazım. Somut bir çalışma başlayınca herhalde 100. maddeyi de dahil etme imkânımız olur. Yoksa 100. maddeyi dışarıda bırakarak konuyu kamuoyunu tatmin edecek bir şekilde çözmek mümkün olamaz'' dedi.

AKP, bir yandan dokunulmazlıkların sınırlandırılması konusunda zemin hazırlarken diğer yandan CHP'yi desteğe zorlamak için orman paketinde değişiklik yaptı. TBMM Genel Kurulu gündeminde bulunan paketin ormanlarla ilgili maddeleri Anayasa Komisyonu'na geri çekildi. Komisyonda, ormanların özel kişilerce işletilmesine olanak sağlayan madde paketten çıkarıldı. Paketin en önemli maddesini oluşturan ve orman arazilerinin satışını öngören maddede ise dar kapsamlı bir değişiklik yapılması ile yetinildi. Maddedeki orman arazilerinin satışına ilişkin hüküm korundu. CHP'li milletvekilleri, bu değişiklikle ormanların daha da korunmasız hale getirildiğini belirttiler.

CHP lideri Deniz Baykal, değişiklik yapılan orman paketine destek vermeyeceklerini belirterek ''Herhangi bir pazarlık yapılması söz konusu olamaz. Bizim bu konuda tutumumuz çok nettir'' dedi. Baykal, grupta yaptığı konuşmada da iktidarın ormanlarla ilgili anayasa değişikliği konusunda ''köşeye sıkıştığını'' vurguladı.

''Biz dokunulmazlığın kaldırılmasını istiyoruz ama ormanların da korunmasını istiyoruz'' diyen Baykal, ''Maliye Bakanı'nın 2 B arsasını meşrulaştırmayacağız, ormanlarımızı ona buna peşkeş çektirmeyeceğiz. Bizde öyle pazarlık yok. Bizim aklımız tüccar siyasete gelmiyor'' görüşünü dile getirdi.
Cumhuriyet

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz